Ekorodzice

Orzechowe batoniki

Autor: Ola Kozera 2014.10.10, 17:08
To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować bez wyrzutów sumienia. Jeżeli jednak mielibyście ochotę na coś bardziej słodkiego, można do nich dodać suszone owoce czy miód. 
fot. Orzechowe batoniki
Składniki:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • (orzechy (można wybrać według własnego znania)
  • 2 jajka od kurki z wolnego wybiegu
Opcjonalnie:
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Orzechy niezbyt drobno siekamy i łączymy ze sobą w osobnej misce. Następnie wbijamy do nich jajka i mieszamy na gęstą masę. 
  2. Dla fanów łakoci polecam dodać miód lub inne słodzidło – w oryginalne batoniki są niesłodkie. 
  3. Po wymieszaniu wszystkich składników ze sobą, przekładamy je do formy do pieczenia i ugniatamy tak, żeby ciasto miało zwartą konsystencję. 
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy przez 10-12 minut. 
  5. Po ostygnięciu ciasto orzechowe należy pokroić w paski. 
  6. Dla podkreślenia walorów smakowych batoniki można zanurzyć w gorzkiej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Zdrowie to pestka

Zdrowie to pestka

Owoce jemy na kilogramy, bo jak ich nie jeść - skoro są i smaczne, i zdrowe. Jednocześnie odruchowo wypluwamy twarde i gorzkie w smaku pestki. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wypluwamy to, co najcenniejsze... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Przepis na pączki bez jajek i mleka

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
22.10.2014 15:23 - zeberka
A zamiast żółtka może być olej kokosowy?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów