Ekorodzice

Orzechowe batoniki

Autor: Ola Kozera 2014.10.10, 17:08
To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować bez wyrzutów sumienia. Jeżeli jednak mielibyście ochotę na coś bardziej słodkiego, można do nich dodać suszone owoce czy miód. 
fot. Orzechowe batoniki
Składniki:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • (orzechy (można wybrać według własnego znania)
  • 2 jajka od kurki z wolnego wybiegu
Opcjonalnie:
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Orzechy niezbyt drobno siekamy i łączymy ze sobą w osobnej misce. Następnie wbijamy do nich jajka i mieszamy na gęstą masę. 
  2. Dla fanów łakoci polecam dodać miód lub inne słodzidło – w oryginalne batoniki są niesłodkie. 
  3. Po wymieszaniu wszystkich składników ze sobą, przekładamy je do formy do pieczenia i ugniatamy tak, żeby ciasto miało zwartą konsystencję. 
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy przez 10-12 minut. 
  5. Po ostygnięciu ciasto orzechowe należy pokroić w paski. 
  6. Dla podkreślenia walorów smakowych batoniki można zanurzyć w gorzkiej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

Jakie garnki są najlepsze?

Jakie garnki są najlepsze?

Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości garnek,... więcej »
Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi w kuchni, przygotuj pyszną i nietypową sałatkę z awokado. Połączenie egzotycznych owoców, sałaty i różnokolorowych papryk zrewolucjonizuje Twój talerz. Mieszanka kolorystyczna przyciąga oko, a cudowny... więcej »
Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Każda z nas, gdy tylko stała się mamą, zaczęła rozumieć, jak bardzo ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka jest odpowiednia dieta. Jako mamy wiemy więc doskonale, że powinna być ona między innymi bogata w owoce i warzywa. To w ten sposób... więcej »
Zupa z dyni dla alergików

Zupa z dyni dla alergików

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor,... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
22.10.2014 15:23 - zeberka
A zamiast żółtka może być olej kokosowy?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów