Którym E mówimy nie?
Autor: Jolanta Walczyk
2010.05.18, 15:14
Warto wiedzieć:
- Określenie "substancja identyczna z naturalną" nie oznacza substytutu produktu naturalnego, tylko związek o identycznym składzie jak występujący w przyrodzie, jednak otrzymany inną metodą niż z surowca naturalnego!
- W ciągu jednego roku zjadamy w różnych produktach spożywczych nawet do 5 kg samych sztucznych barwników.
- Badania przeprowadzone przez TNS OBOP wykazały, że co drugi Polak nigdy nie sprawdza, jakie konserwanty zawiera kupowane przez niego jedzenie, a skład chemiczny produktów jest jednym z najmniej istotnych kryteriów branych pod uwagę podczas zakupów spożywczych.
- W sklepach trudno dziś o produkty nieprzetworzone, czyli takie które nie zawierają żadnych "substancji dodatkowych", dlatego warto kupować żywność prosto od rolników ekologicznych bądź uprawiać ogródek samemu w domu lub na balkonie.
- Nawet jeśli producenci żywności zapewniają, że dodatki żywnościowe są nieszkodliwe dla nas i naszych dzieci, wiele z nich nie pozostaje bez wpływu na ludzki organizm, dlatego warto wybierać żywność sezonową i ekologiczną.
Źródło: Artykuł został napisany w oparciu o książkę „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi?” pod redakcją Elżbiety Wierzbickiej oraz informacje zamieszczone w serwisie www.food-info.net.
Przeczytaj także:
Jak pomóc maluszkowi walczyć z alergią?
Czynniki środowiskowe, skłonności genetyczne – coraz więcej jest powodów powstawania u dzieci alergii. Na szczęście można z uczuleniami walczyć, a także im zapobiegać.
więcej »
5 sposobów na perfekcyjny makijaż
Każdego ranka zrywamy się z łóżek o nieprzyzwoicie wczesnej porze, aby poprawić matkę naturę. Kosmetyki idą w ruch - zaczynając od podkładu i pudry, a kończąc na tuszu do rzęs i szmince.Wszystko po to, aby nadać swej cerze promienny wygląd,...
więcej »
Ortoreksja – zaburzenia odżywiania
- Wstaję o 6:00. Idę na pobliski targ do zaufanej sprzedawczyni. Wiem, że ma świeże i zdrowe produkty, innych bym przecież nie kupiła! Dwa pomidory, czerwona papryka, szczypiorek i ogórek – to moje śniadanie. Muszę je zjeść punktualnie...
więcej »
Sposoby łagodzenia kolki niemowlęcej
Kolka jelitowa to zjawisko występujące najczęściej u dzieci, które nie skończyły jeszcze pierwszych 6 miesięcy życia. Problem dotyczy ok. 40% dzieci niezależnie od płci. Objawem świadczącym o kolce jest płaczliwość. Płacz związany z...
więcej »
Jak wygląda prawidłowa mikroflora jelitowa?
Czy wiecie, że aż 70% naszego układu odpornościowego mieści się w jelitach? Tak to właśnie one odpowiadają za naszą skłonność do infekcji. Warto więc o nie zadbać w pierwszej kolejności! Jak to zrobić? Koniecznie przeczytaj ten artykuł!...
więcej »