Ekorodzice

Jak Colostrum wpływa na układ odpornościowy?

Autor: Artykuł rekomendacyjny 2022.10.26, 22:08

Colostrum bovinum, czyli siara bydlęca, którą produkują gruczoły sutkowe bydła pod koniec ciąży oraz tuż po porodzie. Jako pierwszy pokarm nowo narodzonego bydlęcia, podobnie jak siara ludzka, siara bydlęca odgrywa istotną rolę w budowaniu odporności.

Zawiera ona mnóstwo składników, które mają za zadanie ochronić malca przed wszelkimi infekcjami pochodzącymi z zewnątrz: wirusowymi, bakteryjnymi czy grzybiczymi. Dodatkowo siara bydlęca stymuluje układ odpornościowy do działania. I, choć ma ona dużo szersze działanie, dziś skupimy się na jej wpływie na odporność. 

Więcej o samym Colostrum dowiesz się tutaj: https://genactiv.pl/pages/co-to-jest-colostrum


Jak działa układ odpornościowy?

Aby zrozumieć, w jaki sposób składniki Colostrum bovinum mogą pomóc organizmowi w walce z patogenami, przyjrzyjmy się najpierw mechanizmowi działania układu odpornościowego. (1)

Układ odpornościowy (inaczej układ immunologiczny) chroni organizm przed potencjalnie szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz wewnętrznymi. To, co niezwykłe, to zdolność układu odpornościowego do rozpoznawania i zapamiętywania, które komórki są obce, a które należą do organizmu.

Potocznie odpornością nazywamy natomiast zdolność organizmu do reagowania na ciała obce i zwalczania patogenów. W procesie tym ciało ludzkie wykorzystuje zarówno odporność wrodzoną, jak i tę nabytą, która wykształca się dopiero z czasem.

Za odporność nabytą odpowiadają przede wszystkim limfocyty T i B, a także przeciwciała. Tu pojawia się pytanie: czy możemy sami dostarczyć je naszemu organizmowi? Odpowiedzią może być właśnie siara bydlęca.

250 aktywnych składników, które chronią Twój organizm

Siara bydlęca zawiera ponad 250 składników, będących prawdziwą „bombą odżywczą” dla organizmu. Są to m.in. przeciwciała, białka serwatkowe, kwasy nukleinowe, enzymy oraz witaminy. Każdy z tych składników ma znaczenie we wzmacnianiu działania układu odpornościowego. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich.(2)

Limfocyty T

To limfocyty odpowiedzialne za odpowiedź odpornościową organizmu, należą do jednych z najważniejszych komórek układu immunologicznego. Są produkowane w szpiku kostnym, a prowadzone badania dają także nadzieję na ich przyszłe wykorzystanie w leczeniu nowotworów.

Limfocyty B

Komórki ludzkiego układu odpornościowego z grupy białych krwinek. Ich głównym zadaniem jest produkowanie przeciwciał w odpowiedzi na czynniki zakaźne.

Przeciwciała (immunoglobuliny)

Biała odpornościowe, które wiążą patogeny, a następnie niszczą i usuwają z organizmu. Produkowane są zwykle w odpowiedzi na obecność pasożytów, wirusów oraz bakterii.

Laktoferyna

Obecna w Colostrum bovinum laktoferyna jest cennym białkiem o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym oraz przeciwgrzybiczym. Może także regulować wchłanianie żelaza przez organizm.(3)


Komu szczególnie przyda się Colostrum?

Jak widać, Colostrum bovinum zawiera wszystko to, co pomaga organizmowi w pozbyciu się „niechcianych gości”, takich jak wirusy, bakterie czy grzyby. Oczywiście, takie wzmocnienie przyda się każdemu z nas, jednak siara bydlęca jest szczególnie polecana:

  • osobom starszym

Niestety, ludzki organizm wraz z wiekiem traci swoją odporność, dlatego seniorzy są wyjątkowo narażeni na choroby i z tego względu powinni również dbać o siebie w odpowiedni sposób.

  • małym dzieciom

Odporność swoista nie jest u nich jeszcze szczególnie wykształcona, a okres adaptacji do żłobka bądź przedszkola szczególnie naraża je na wystąpienie rozmaitych infekcji.

  • osobom po antybiotykoterapii

Antybiotyki zwalczają bakterie, ale naruszają także florę jelitową, która ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Właśnie dlatego po takim leczeniu organizm jest osłabiony i może potrzebować wsparcia w dojściu do równowagi.

Jeśli rozpoznajesz się w którymś z tych opisów lub chcesz wzmocnić naturalną odporność swojego organizmu, Colostrum bovinum może pomóc Ci w osiągnięciu tego celu szybciej i – co najważniejsze – w pełni bezpieczny sposób. 



Bibliografia:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2409863/
  • Rak K., Bronkowska M; Immunologiczne znaczenie siary; Hygeia Public Health; 2014, 49(2): 249-254,
  • Zander Z. i inni; Laktoferyna - multipotencjalne białko mleka; Innowacyjne Mleczarstwo; 2014, 2 (1), 18 - 21.



Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »