Ekorodzice

Którym E mówimy nie?

Autor: Jolanta Walczyk 2010.05.18, 15:14

KONSERWANTY grupa E200 - zabezpieczają żywność przed pleśniami i bakteriami oraz wydłużają okres przydatności do spożycia produktów. Sprawiają również, że barwa suszonych owoców i mięsa się nie zmienia.

SYMBOLE E
WYSTĘPOWANIE
DZIAŁANIE
E210-19
kwas
benzoesowy
oraz benzoesany
Napoje bezalkoholowe, piwo, sosy do sałatek, kwaśne produkty.
Uważane za substancje rakotwórcze.
E220-28
dwutlenek
siarki
oraz siarczyny
Suszone owoce, wiórki kokosowe, nadzienia owocowe, przyprawy.
Powodują reakcje alergiczne - zakłócają pracę jelit, niszczą witaminę B12, mogą wywoływać ataki astmy.       
E230
dwufenyl
E231
ortofenylofenol
E232
ortofenyl sodu
E233
2,4-thiaxolyl
Stosowany przede wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach cytrusowych, jabłkach i gruszkach. Używany do dezynfekcji pojemników oraz impregnacji opakowań, w które zawijane są owoce cytrusowe. Czasami owoce są zanurzane w roztworze difenylu, który (powoli wnikając przez skórkę) może być obecny w owocach.
Zakłócają czynności skóry. Wrażliwość na jego działanie może objawiać się u osób, które mają styczność z dużą ilością owoców cytrusowych, np. przy transporcie.
E239 heksamina
Różne produkty.
Uważana za substancję rakotwórczą.
E249-52
azotyny
oraz azotany
Przetworzone mięsa, np.:  kiełbasy, boczek, szynka, wędzone ryby.
Przekształcają się w potencjalnie rakotwórcze nitrozoaminy. Szczególnie niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem.


ANTYUTLENIACZE  grupa E300 - zabezpieczają soki owocowe przed brązowieniem, a tłuste produkty przed jełczeniem. Wykorzystuje się je również do poprawy zdolności wypiekowej mąki pszennej.

SYMBOLE E WYSTĘPOWANIE DZIAŁANIE
E310-12
galusany
Płatki ziemniaczane oraz guma do żucia.
Mogą powodować wysypki.
E320-21
BHA/BHT   
Żywność, która musi być zabezpieczona przed jełczeniem występujących w niej tłuszczów, np. frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe.
Zwiększają poziom cholesterolu we krwi.
E330
kwas cytrynowy
Różne produkty.
Uważany za substancję rakotwórczą.
E338-341
kwas
ortofosforowy
oraz sole sodowe,
wapniowe
i potasowe tego kwasu
Napoje, sery, proszek do pieczenia.
Mogą zakłócać trawienie.
Źródło: Artykuł został napisany w oparciu o książkę „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi?” pod redakcją Elżbiety Wierzbickiej oraz informacje zamieszczone w serwisie www.food-info.net.

Przeczytaj także:

Sposoby łagodzenia kolki niemowlęcej

Sposoby łagodzenia kolki niemowlęcej

Kolka jelitowa to zjawisko występujące najczęściej u dzieci, które nie skończyły jeszcze pierwszych 6 miesięcy życia. Problem dotyczy ok. 40% dzieci niezależnie od płci. Objawem świadczącym o kolce jest płaczliwość. Płacz związany z... więcej »
Częste biegunki u dziecka – bakterie kwasu mlekowego mogą pomóc!

Częste biegunki u dziecka – bakterie kwasu mlekowego mogą pomóc!

Biegunka u dziecka to problem, którego każdy rodzic doświadczył wielokrotnie. Z reguły dolegliwość ta ustępuje w ciągu kilkunastu godzin lub kilku dni, i przy właściwym leczeniu (skuteczne nawadnianie!) nie powoduje żadnych uszczerbków na... więcej »
Jak zachęcić dziecko do uprawiania sportu?

Jak zachęcić dziecko do uprawiania sportu?

Uprawianie sportu wpływa pozytywnie na rozwój psychofizyczny dzieci – o tym wiedzą wszyscy. Pytanie, jak zachęcić najmłodszych, by z entuzjazmem angażowali się w zajęcia sportowe i aby stały się one dla nich ciekawą formą spędzania wolnego... więcej »
Co robić, jeżeli dziecko ma biegunkę?

Co robić, jeżeli dziecko ma biegunkę?

Biegunka u dzieci najczęściej towarzyszy zakażeniom wirusowym (rotawirusy, norowirusy), a także zatruciom pokarmowym na tle bakteryjnym (Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter, Yersinia). U małych dzieci karmionych sztucznie WHO definiuje biegunkę... więcej »
ABC cytologii

ABC cytologii

Rak szyjki macicy jest drugim najczęstszym nowotworem złośliwym u kobiet. Nie ryzykuj! Zrób cytologię. Na czym polega badanie i jak często trzeba je robić – powie nam ginekolog Waldemar Czerwoniec... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
07.04.2012 15:21 - ela_wielo
Ilosć e-składników w żywności jest dla mnie przerażająca. Zaczęłam zwracać na to uwagę w ciąży i szkoda że tak późno, bo wygląda na to, że przez poprzednie 27 lat zjadłam wiele kilogramów chemii. Teraz czytam dosłownie każdą etykietę i już wiem, że np. serek wiejski z krasnegostawu to tylko ser, sól i woda, a wyroby typu danio mają skład na kilkanaście linijek...

Najnowsze na blogach

Z wykształcenia ekonomistka i psychografolog dziecięcy, zwolenniczka upcyklingu, zapalona swapowiczka. Na co dzień prowadzi portal Ekorodzice.pl, organizuje ekologiczne eventy oraz prowadzi recyklingowe warsztaty. Lubi eksperymentować w kuchni, zwłaszcza z dzikimi roślinami. Wyszukuje na zagranicznych portalach i blogach nowinki dotyczące zdrowego stylu życia. Jej pasją jest sport (joga, narty biegowe, wspinaczka, rolki, rower) i podróże – te małe i duże. Stara się, aby w erze gloryfikacji konsumpcji stosunki międzyludzkie nie stały się… zbędnymi śmieciami!

Kontakt:
 biuro(małpa) ekorodzice.pl
Zobacz wszystkie »

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »