Ekorodzice

E951 – aspartam, czyli słodka śmierć

Autor: Iwona Sławek 2010.08.17, 08:32
„Słodka śmierć” – gdyby pokusić się o krótkie zdefiniowanie substancji, jaką jest aspartam, można by określić ją powyższymi słowami. Doprecyzowując, dodałabym, że „powolna”…

fot. www.sxc.hu


Aspartam to chemiczny dodatek do żywności, znany jako niskokaloryczna alternatywa dla cukru, który kryje się pod symbolem E951. Ale można znaleźć go także pod nazwami:
  • NutraSweet,
  • Equal,
  • Spoonful,
  • Equal-Measure,
  • Sugar Free,
  • Canderel.

Tę słodką alternatywę wynaleziono przypadkowo w 1965 r. podczas testowania leku na wrzody żołądka. Zachłyśnięcie się faktem odkrycia „super dietetycznego środka” (i zapewne wizją zbicia fortuny) zaowocowało wprowadzeniem w 1974 r. aspartamu jako dodatku do suchej żywności. Jednak czujne społeczeństwo, bardzo szybko zareagowało na próbę przemycania sztucznych dodatków pod etykietką „zdrowia”. Sprzeciw przeciwko zastosowaniu aspartamu na masową skalę wniósł najpierw lekarz neurolog Dr John W. Olney, potem prawnik organizacji "Consumer" James Turner. Doprowadzono także do dochodzenia, z którego wynikało, że jest to substancja szkodliwa, niebezpieczna dla zdrowia. Wycofano go po paru miesiącach od wprowadzenia na rynek.

Jednak w latach osiemdziesiątych firmę, która zajmowała się badaniami nad szkodliwością aspartamu, kupił koncern Monsanto… Od tej chwili aspartam oficjalnie przestał wzbudzać obawy co do szkodliwości jego zastosowania i zaczęto stosować go intensywnie na masową skalę. Obecnie E951 mamy możliwość spożywania w przeróżnych produktach od gum do żucia, poprzez napoje, soki, kisiele, piwo, chrupki aż po leki, w tym także środki na kolkę dla niemowląt, które można stosować już od 1 dnia życia!

Aspartam jest reklamowany jako jeden z koniecznych składników diety redukcyjnej mającej poprawić stan zdrowia osób z nadwagą. Natomiast spożywanie produktów zawierających ten składnik ma zapobiegać otyłości czy cukrzycy.

Jednak w 1994r. ujawniono raport US Department of Health and Human Services, w którym wynotowano kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów powodowanych przez aspartam, m.in.:
  • przybieranie na wadze,
  • bóle głowy/migreny,
  • zawroty głowy,
  • napady epilepsji,
  • nudności,
  • drętwienia,
  • skurcze mięśni,
  • wysypki,
  • depresje i wiele innych.

W tekście można znaleźć odnośniki do wyników kilku wyrywkowych badań, które sugerują występowanie związków pomiędzy spożywaniem aspartamu a chorobami układu limfatycznego czy rakiem mózgu. Jednak nie ma na to niezbitych dowodów – do tej pory nie przeprowadzono dokładnych badań na większą skalę, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły tym doniesieniom. Mimo to podane do publicznej wiadomości podejrzenia budzą wątpliwości, wywołują niepokój i doprowadzają do licznych dyskusji na temat tego związku chemicznego.

Niestety, sprawa z aspartamem nie jest nagłaśniana. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Jest to BARDZO popularny związek, dodawany do BARDZO wielu produktów, a wszelkie „pomówienia” szkodzą interesom koncernów go produkujących i stosujących.


Źródło: www.stopcodex.pl, www.eioba.pl, film dokumentalny "Rakotwórcza słodycz" wyświetlany na kanale Planete

Tagi: Dr   John   Olney   W.   dla   kolki   na   neurolog   niemowląt   środki  

Przeczytaj także:

Orzechowe batoniki

Orzechowe batoniki

To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować... więcej »
Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Ostatnio coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie probiotyków na organizm dziecka. Mianem probiotyku określa się wyselekcjonowane kultury bakterii, które po spożyciu w określonej ilości przyczyniają się do poprawy równowagi w zakresie... więcej »
Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z serem fetą i kiełkami to nie wszystkim znany sposób na dobrą porcję witamin. Zwłaszcza zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza warto zafundować sobie zastrzyk energetyczny w postaci zdrowej przekąski. SMACZNEGO! ... więcej »
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
Domowy proszek do pieczenia BIO

Domowy proszek do pieczenia BIO

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast. Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu... więcej »


Komentarzy: 3
{opis}
01.05.2011 12:47 - emiczek
Staram się unikać aspartamu, ale niedajcie sie zwieść- aspartam nie jest najgorszym słodzikiem! Unikajcie sacharynianu!!! Jeśli macie czymś słodzić wybierzcie ksylitol, mannitol lub solbitol. Mają owocowy ożeźwiający smak i są dużo naturalniejsze. Warto o tym pamiętać udając się do sklepu
{opis}
07.09.2010 17:49 - celestynka
CZEKAM NA WIĘCEJ!
{opis}
17.08.2010 15:33 - hetmanka
Świetny artykuł!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów