Ekorodzice

E951 – aspartam, czyli słodka śmierć

Autor: Iwona Sławek 2010.08.17, 08:32

Gdzie go można znaleźć?

Od 1993 r. FDA (ang. Food and Drug Administration – Agencja ds. Żywności i Leków) zezwala na stosowanie tej substancji:
  • w napojach zaprawianych słodem,
  • płatkach śniadaniowych,
  • zimnych deserach i nadzieniach,
  • w miękkich i twardych cukierkach,
  • napojach bezalkoholowych, herbatach,
  • sokach owocowych koncentratach,
  • wyrobach piekarniczych,
  • wszelkiego rodzaju polewach,
  • lukrach i nadzieniach do tych wyrobów.

Czy istnieje bezpieczna dla zdrowia alternatywa dla cukru?

Stevia – roślina, której sproszkowane liście używano od stuleci jako alternatywnego słodzika.  Od 2008 r. dopuszcza się ją do sprzedaży na terenie USA, jednak nie w Krajach UE. Rozpowszechniona w krajach dalekiego wschodu (w Japonii od ok. 40 lat). W Polsce dostępna oficjalnie tylko jako kosmetyk do pielęgnacji jamy ustnej.


Aspartam rakotwórcza słodycz – w materiale ukazane są wywiady z lekarzami, prawnikami, adwokatami oraz ludźmi z problemami zdrowotnymi związanymi z aspartamem. Długoterminowe stosowanie tej substancji może stworzyć tykającą bombę w organizmie i doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Używanie aspartamu w ogromnym zakresie związane jest z chorobami neurologicznymi, wliczając (jednak nie tylko):
  • raka mózgu,
  • chorobę Lou Gehriga (stwardnienie zanikowe boczne),
  • chorobę Gravesa-Basedowa,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • stwardnienie rozsiane
  • epilepsję.

Zobacz fragment:




Inne filmy:
  • We Become Silent
  • Sweet Misery
  • Sweet Remedy
Źródło: www.stopcodex.pl, www.eioba.pl, film dokumentalny "Rakotwórcza słodycz" wyświetlany na kanale Planete

Tagi: Dr   John   Olney   W.   dla   kolki   na   neurolog   niemowląt   środki  

Przeczytaj także:

Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Zgodnie z koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według kuchni pięciu przemian. Choć jest to dość stara... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Zupa z selera

Zupa z selera

Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy... więcej »
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »


Komentarzy: 3
{opis}
01.05.2011 12:47 - emiczek
Staram się unikać aspartamu, ale niedajcie sie zwieść- aspartam nie jest najgorszym słodzikiem! Unikajcie sacharynianu!!! Jeśli macie czymś słodzić wybierzcie ksylitol, mannitol lub solbitol. Mają owocowy ożeźwiający smak i są dużo naturalniejsze. Warto o tym pamiętać udając się do sklepu
{opis}
07.09.2010 17:49 - celestynka
CZEKAM NA WIĘCEJ!
{opis}
17.08.2010 15:33 - hetmanka
Świetny artykuł!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów