Ekorodzice

Czy mrożonki są zdrowe?

Autor: Joanna Koszewska 2011.01.24, 09:37

Czy warto poświęcać swój czas na mrożenie warzyw i owoców? Co robić, gdy tak trudno o zastrzyk witaminowy podczas mroźnych wieczorów? Czy suplementy diety to jedyne wyjście z zimowej sytuacji? A może istnieje tańsze i zdrowsze rozwiązanie? Oczywiście, że tak. Mrożonki!

fot. Darek Natanek



W zimie nie dojrzewają na świeżym powietrzu ani warzywa, ani owoce. Mieszkamy w takiej strefie klimatycznej, gdzie najwięcej w tym czasie zarabiają producenci leków, farmaceuci, biotechnolodzy. Niestety, niektórzy z nas są przekonani, że tylko suplementy diety uchronią organizm przed niedoborami  witamin i minerałów czy cennego błonnika.

Wystarczy jednak wzbogacić naszą dietę o odpowiednią ilość warzyw i owoców, które udało się nam przechować pod różną postacią, między innymi  konfitur, kiszonek czy też poprzez inne procesy utrwalające żywność – temperaturę. Dzięki zastosowaniu jej wysokich wartości otrzymujemy np. suszone morele, rodzynki czy też niskich – mrożonki.

Z punktu widzenia wartości odżywczej najcenniejsze są mrożonki i na nich chciałabym skupić Waszą uwagę. Do mrożonek trafiają warzywa i owoce tylko najlepszej jakości.
  • Najważniejsza dla nas informacja jest taka, że Dobra Praktyka Technologiczna nakazuje dobór surowców pod względem małego poziomu skażenia azotanami i azotynami.

  • O ile nie uda się nam zakupić produkt odpowiednio oznakowany (że jest on „Eko”) możemy spodziewać się, że producent zastosował się do prawa i spożyjemy produkt o niskim poziomie skażenia.

Surowce są poddawane myciu i odpowiedniej wstępnej obróbce – obierane, znowu myte, krojone, a w celu zabicia bakterii stosuje się proces nazywany blanszowaniem. Polega on na zanurzeniu produktu w kąpieli wodnej o temperaturze 100 stopni Celsjusza na kilka minut. Dzięki temu dłużej i trwalej zachowuje on niektóre swoje właściwości organoleptyczne – smak i zapach. Końcowym etapem jest zamrożenie i zapakowanie w sterylne, higieniczne opakowania.

Producenci mrożonek dbają o nasze potrzeby i prześcigają się w wymyślaniu coraz to dogodniejszych i smaczniejszych kompozycji. Są mrożonki, które po wrzuceniu do wody i zagotowaniu dają od razu smaczną i pożywną zupę, a inne stanowią ciekawą sałatkę, do której dołączane są nawet przyprawy.  A czy zimą nie marzy się Wam koktajl na bazie jogurtu i owoców letnich, np. jagód,  truskawek z listkiem mięty?

Chętnie sięgamy po mrożonki w szczególności dlatego, gdyż są dostępne niezależnie od pory roku.

Szybko można je przygotować do spożycia. Nie trzeba już przecież obierać ich, myć, ani kroić. Całość może być przełożona i zagotowana w garnku, na parze, upieczona w piekarniku czy zasmażona na patelni. Nie musimy od razu zużywać całego opakowania, może ono być dalej przechowywane bezpiecznie w zamrażalniku.

Mrożonki stanowią bogactwo wielu ważnych składników odżywczych naszego organizmu. Owszem tracą w stosunku do świeżych warzyw i owoców głównie witaminę C, niestety zdarza się że nawet do 25% czy beta karoten do 50%.  Jednak taka forma witamin i minerałów jest bardziej przyswajalna przez nasze organizmy niż jej sztuczne odpowiedniki z suplementów witaminowo-mineralnych.

Ważny jest także sposób rozmrażania. Najlepiej, gdy następuje on najkrócej. 

Pamiętajmy, że o każdej porze roku warzywa powinny być spożywane 5-7 razy dziennie, a owoce 3-4 razy!  Zatem do dzieła! I tego lata nie zapomnijmy zadbać o przygotowanie mrożonek z własnego ekologicznego ogródka:)



Tagi: ciąży   dieta   mrożone   odżywianie   owoce   styl   warzywa   zdrowe   zdrowy   życia  


Komentarzy: 6
{opis}
28.06.2013 23:27 - agnieszka
Wszelka obróbka termiczna, czy to na zimno czy gorąco niszczy składniki odżywcze. Pokarm jest po prostu martwy. Wiedza ta została wykorzystana przez Maxa Gersona, do kuracji na raka itd. "Wyniszczenie postępuje w procesie obróbki żywności. Wszelka puszkowana, marynowana, butelkowana, wędzona, pasteryzowana czy w jakikolwiek inny sposób przetworzona żywność jest pozbawiana tych kilku walorów odżywczych które jeszcze się zachowały; niszczona jest przez wysoką temperaturę i konserwanty. W efekcie żywności brakuje witamin i enzymów. Te ostatnie, odgrywające niezwykle ważną role w procesie trawienia, giną w temperaturze powyżej 60°C i mogą być dostarczone do organizmu tylko w postaci świeżych owoców i sałatek. Niewielu jednak ludzi je ich taką ilość, która wystarczyłaby do zapewnienia właściwego poziomu enzymów koniecznych dla zdrowia organizmu."
{opis}
28.06.2013 23:26 - dociekliwa
Jak rozmnażać mrożone owoce? Czy trzeba je gotować?
{opis}
05.10.2011 00:55 - hetmanka
Nie polecam mrożonek, bo nie posiadają energii chi, przez co są trudniejsze do strawienia i nie mają wartości odżywczych;
{opis}
19.03.2011 20:10 - ekopanidomu
Fajnie, że tyle piszecie o mrożonkach. Jeszcze fajniej byłoby zrobić własne dlatego czekam na artykuł nt. podstawowych zasad samodzielnego przygotowywania mrożonek. Pozdrawiam
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów