Ekorodzice

Którym E mówimy nie?

Autor: Jolanta Walczyk 2010.05.18, 15:14

fot. Anna Garforth

Barwniki, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory oraz wzmacniacze smaku… Rocznie zjadamy około 5 kilogramów takich „smakołyków”. Często nie pozostają one obojętne dla naszego zdrowia. Dlatego najwyższy czas wziąć je pod lupę…


Jak możemy się chronić przed zabójczymi dodatkami zawartymi w żywności? Wystarczy zapoznać się z poniższą tabelką i mieć ją przy sobie podczas większych zakupów w supermarkecie.


BARWNIKI grupa E100 - sprawiają, że żywność wygląda bardziej apetycznie oraz spełnia oczekiwania konsumentów dotyczące wyglądu niektórych produktów.


SYMBOLE E
WYSTĘPOWANIE
DZIAŁANIE
E102
tartrazyna
Często dodawana do sztucznych miodów i napojów w proszku.
Jest szczególnie niebezpieczna dla astmatyków i osób uczulonych na piryny. W połączeniu z benzoesanami (E210-215), tartrazyna jest często odpowiedzialna za wystąpienie syndromu ADHD (nadpobudliwość) u dzieci. Zabroniona w Polsce.
E104
żółcień chinolinowa
Można ją znaleźć w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza w wyrobach cukierniczych dla dzieci, naturalnych sokach i innych napojach bezalkoholowych, dżemach, margarynie, a także ciastach i ciasteczkach. 
Może działać jako wyzwalacz histaminy. U szczurów wywołuje raka wątroby.
E162
betamina
Jw.
Może powodować reakcje alergiczne.
E110
żółcień pomarańczowa
Dodatek do dżemów, żeli, gum do żucia, osłonek leków.
Możliwe działanie rakotwórcze. Badania w toku.
E120
karmina   
Występuje w wielu produktach. Dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Niebezpieczny dla alergików (kosmetyki).
E122
azorubina
Stosowana w dżemach, marmoladach, budyniach, lodach.
Może powodować reakcje alergiczne.
E123
barwnik amoniakalny
Dodatek do dobarwiania alkoholi i ikry ryby.
Niebezpieczny dla alergików.
E124
róż koszenilinowa
Dodatek do wędzonych ryb oraz pudrowych smakołyków.
Niebezpieczny dla alergików.

E127
erotyzyna

Dopuszczona w przetwórstwie wyłącznie do barwienia wiśni koktajlowych lub kandyzowanych.
Niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą!
E131
błękit
patentowy
Używany w kosmetykach oraz drażetkach.
Może powodować wzmożenie wydzielania histaminy. Podejrzany o działanie rakotwórcze.
E142
zieleń lisaminowa
Służy do barwienia groszku konserwowego i sosu miętowego.
Może powodować astmę, anemię, wysypki i bezsenność.
E150
karmel
Można go znaleźć w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza w wyrobach cukierniczych dla dzieci.
Może powodować reakcje alergiczne. Ze względu na złożoną budowę związku nadal prowadzi się badania toksykologiczne.

Barwniki zabronione w UE
E103, E105, E111, E121, E125, E126, E130, E152, E171
Podejrzane barwniki (badania w toku)
E141, E151, E173

Źródło: Artykuł został napisany w oparciu o książkę „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi?” pod redakcją Elżbiety Wierzbickiej oraz informacje zamieszczone w serwisie www.food-info.net.

Przeczytaj także:

Zobacz jak oszczędzać na ogrzewaniu dzięki sterownikom ogrzewania podłogowego

Zobacz jak oszczędzać na ogrzewaniu dzięki sterownikom ogrzewania podłogowego

Dzięki regulacji ogrzewania podłogowego możesz dostosować ilość ciepła, które dociera do danego pomieszczenia. Zwykle robi się to za pomocą systemu bezprzewodowego, który otwiera i zamyka różne obwody grzewcze. Dobrze dobrany system sterowania... więcej »
Jak zachęcić dziecko do uprawiania sportu?

Jak zachęcić dziecko do uprawiania sportu?

Uprawianie sportu wpływa pozytywnie na rozwój psychofizyczny dzieci – o tym wiedzą wszyscy. Pytanie, jak zachęcić najmłodszych, by z entuzjazmem angażowali się w zajęcia sportowe i aby stały się one dla nich ciekawą formą spędzania wolnego... więcej »
Bądź bardziej eko – 3 wskazówki od Kimbino

Bądź bardziej eko – 3 wskazówki od Kimbino

Nowy Rok to różne postanowienia – dieta, odejście od nałogów, poprawa relacji z bliskimi. Troszczymy się o swoje zdrowie, bezpieczeństwo i samopoczucie, ale często zapominamy o dbałości o to, co jest niezwykle ważne, czyli o naszą planetę.... więcej »
Zupy kremy – dodaj je do swojego codziennego menu

Zupy kremy – dodaj je do swojego codziennego menu

Lekkie, niskokaloryczne, kolorowe i zdrowe – zupy kremy to łatwy sposób na danie każdego dnia. Do ich przygotowania możesz użyć praktycznie każdego warzywa - mogą więc stanowić element Twojego menu przez cały rok. Dowiedz się, dlaczego... więcej »
Magnez Chelatowany

Magnez Chelatowany

W pewnym uproszczeniu można stwierdzić, że znaczna część objawów chorobowych, na które najczęściej się skarżymy, może być spowodowana niedoborem magnezu. To zdanie jest prawdziwe, ale jest też w nim pewna pułapka, którą wyjaśnimy w... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
07.04.2012 15:21 - ela_wielo
Ilosć e-składników w żywności jest dla mnie przerażająca. Zaczęłam zwracać na to uwagę w ciąży i szkoda że tak późno, bo wygląda na to, że przez poprzednie 27 lat zjadłam wiele kilogramów chemii. Teraz czytam dosłownie każdą etykietę i już wiem, że np. serek wiejski z krasnegostawu to tylko ser, sól i woda, a wyroby typu danio mają skład na kilkanaście linijek...

Najnowsze na blogach

Z wykształcenia ekonomistka i psychografolog dziecięcy, zwolenniczka upcyklingu, zapalona swapowiczka. Na co dzień prowadzi portal Ekorodzice.pl, organizuje ekologiczne eventy oraz prowadzi recyklingowe warsztaty. Lubi eksperymentować w kuchni, zwłaszcza z dzikimi roślinami. Wyszukuje na zagranicznych portalach i blogach nowinki dotyczące zdrowego stylu życia. Jej pasją jest sport (joga, narty biegowe, wspinaczka, rolki, rower) i podróże – te małe i duże. Stara się, aby w erze gloryfikacji konsumpcji stosunki międzyludzkie nie stały się… zbędnymi śmieciami!

Kontakt:
 biuro(małpa) ekorodzice.pl
Zobacz wszystkie »

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »