Ekorodzice

Którym E mówimy nie?

Autor: Jolanta Walczyk 2010.05.18, 15:14

fot. Anna Garforth

Barwniki, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory oraz wzmacniacze smaku… Rocznie zjadamy około 5 kilogramów takich „smakołyków”. Często nie pozostają one obojętne dla naszego zdrowia. Dlatego najwyższy czas wziąć je pod lupę…


Jak możemy się chronić przed zabójczymi dodatkami zawartymi w żywności? Wystarczy zapoznać się z poniższą tabelką i mieć ją przy sobie podczas większych zakupów w supermarkecie.


BARWNIKI grupa E100 - sprawiają, że żywność wygląda bardziej apetycznie oraz spełnia oczekiwania konsumentów dotyczące wyglądu niektórych produktów.


SYMBOLE E
WYSTĘPOWANIE
DZIAŁANIE
E102
tartrazyna
Często dodawana do sztucznych miodów i napojów w proszku.
Jest szczególnie niebezpieczna dla astmatyków i osób uczulonych na piryny. W połączeniu z benzoesanami (E210-215), tartrazyna jest często odpowiedzialna za wystąpienie syndromu ADHD (nadpobudliwość) u dzieci. Zabroniona w Polsce.
E104
żółcień chinolinowa
Można ją znaleźć w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza w wyrobach cukierniczych dla dzieci, naturalnych sokach i innych napojach bezalkoholowych, dżemach, margarynie, a także ciastach i ciasteczkach. 
Może działać jako wyzwalacz histaminy. U szczurów wywołuje raka wątroby.
E162
betamina
Jw.
Może powodować reakcje alergiczne.
E110
żółcień pomarańczowa
Dodatek do dżemów, żeli, gum do żucia, osłonek leków.
Możliwe działanie rakotwórcze. Badania w toku.
E120
karmina   
Występuje w wielu produktach. Dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Niebezpieczny dla alergików (kosmetyki).
E122
azorubina
Stosowana w dżemach, marmoladach, budyniach, lodach.
Może powodować reakcje alergiczne.
E123
barwnik amoniakalny
Dodatek do dobarwiania alkoholi i ikry ryby.
Niebezpieczny dla alergików.
E124
róż koszenilinowa
Dodatek do wędzonych ryb oraz pudrowych smakołyków.
Niebezpieczny dla alergików.

E127
erotyzyna

Dopuszczona w przetwórstwie wyłącznie do barwienia wiśni koktajlowych lub kandyzowanych.
Niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą!
E131
błękit
patentowy
Używany w kosmetykach oraz drażetkach.
Może powodować wzmożenie wydzielania histaminy. Podejrzany o działanie rakotwórcze.
E142
zieleń lisaminowa
Służy do barwienia groszku konserwowego i sosu miętowego.
Może powodować astmę, anemię, wysypki i bezsenność.
E150
karmel
Można go znaleźć w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza w wyrobach cukierniczych dla dzieci.
Może powodować reakcje alergiczne. Ze względu na złożoną budowę związku nadal prowadzi się badania toksykologiczne.

Barwniki zabronione w UE
E103, E105, E111, E121, E125, E126, E130, E152, E171
Podejrzane barwniki (badania w toku)
E141, E151, E173

Źródło: Artykuł został napisany w oparciu o książkę „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi?” pod redakcją Elżbiety Wierzbickiej oraz informacje zamieszczone w serwisie www.food-info.net.



Komentarzy: 1
{opis}
07.04.2012 15:21 - ela_wielo
Ilosć e-składników w żywności jest dla mnie przerażająca. Zaczęłam zwracać na to uwagę w ciąży i szkoda że tak późno, bo wygląda na to, że przez poprzednie 27 lat zjadłam wiele kilogramów chemii. Teraz czytam dosłownie każdą etykietę i już wiem, że np. serek wiejski z krasnegostawu to tylko ser, sól i woda, a wyroby typu danio mają skład na kilkanaście linijek...

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »