Którym E mówimy nie?
Autor: Jolanta Walczyk
2010.05.18, 15:14
Warto wiedzieć:
- Określenie "substancja identyczna z naturalną" nie oznacza substytutu produktu naturalnego, tylko związek o identycznym składzie jak występujący w przyrodzie, jednak otrzymany inną metodą niż z surowca naturalnego!
- W ciągu jednego roku zjadamy w różnych produktach spożywczych nawet do 5 kg samych sztucznych barwników.
- Badania przeprowadzone przez TNS OBOP wykazały, że co drugi Polak nigdy nie sprawdza, jakie konserwanty zawiera kupowane przez niego jedzenie, a skład chemiczny produktów jest jednym z najmniej istotnych kryteriów branych pod uwagę podczas zakupów spożywczych.
- W sklepach trudno dziś o produkty nieprzetworzone, czyli takie które nie zawierają żadnych "substancji dodatkowych", dlatego warto kupować żywność prosto od rolników ekologicznych bądź uprawiać ogródek samemu w domu lub na balkonie.
- Nawet jeśli producenci żywności zapewniają, że dodatki żywnościowe są nieszkodliwe dla nas i naszych dzieci, wiele z nich nie pozostaje bez wpływu na ludzki organizm, dlatego warto wybierać żywność sezonową i ekologiczną.
Źródło: Artykuł został napisany w oparciu o książkę „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi?” pod redakcją Elżbiety Wierzbickiej oraz informacje zamieszczone w serwisie www.food-info.net.