Ekorodzice

Którym E mówimy nie?

Autor: Jolanta Walczyk 2010.05.18, 15:14

KONSERWANTY grupa E200 - zabezpieczają żywność przed pleśniami i bakteriami oraz wydłużają okres przydatności do spożycia produktów. Sprawiają również, że barwa suszonych owoców i mięsa się nie zmienia.

SYMBOLE E
WYSTĘPOWANIE
DZIAŁANIE
E210-19
kwas
benzoesowy
oraz benzoesany
Napoje bezalkoholowe, piwo, sosy do sałatek, kwaśne produkty.
Uważane za substancje rakotwórcze.
E220-28
dwutlenek
siarki
oraz siarczyny
Suszone owoce, wiórki kokosowe, nadzienia owocowe, przyprawy.
Powodują reakcje alergiczne - zakłócają pracę jelit, niszczą witaminę B12, mogą wywoływać ataki astmy.       
E230
dwufenyl
E231
ortofenylofenol
E232
ortofenyl sodu
E233
2,4-thiaxolyl
Stosowany przede wszystkim przeciwko rozwojowi grzybów z rodzaju Penicillium na owocach cytrusowych, jabłkach i gruszkach. Używany do dezynfekcji pojemników oraz impregnacji opakowań, w które zawijane są owoce cytrusowe. Czasami owoce są zanurzane w roztworze difenylu, który (powoli wnikając przez skórkę) może być obecny w owocach.
Zakłócają czynności skóry. Wrażliwość na jego działanie może objawiać się u osób, które mają styczność z dużą ilością owoców cytrusowych, np. przy transporcie.
E239 heksamina
Różne produkty.
Uważana za substancję rakotwórczą.
E249-52
azotyny
oraz azotany
Przetworzone mięsa, np.:  kiełbasy, boczek, szynka, wędzone ryby.
Przekształcają się w potencjalnie rakotwórcze nitrozoaminy. Szczególnie niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem.


ANTYUTLENIACZE  grupa E300 - zabezpieczają soki owocowe przed brązowieniem, a tłuste produkty przed jełczeniem. Wykorzystuje się je również do poprawy zdolności wypiekowej mąki pszennej.

SYMBOLE E WYSTĘPOWANIE DZIAŁANIE
E310-12
galusany
Płatki ziemniaczane oraz guma do żucia.
Mogą powodować wysypki.
E320-21
BHA/BHT   
Żywność, która musi być zabezpieczona przed jełczeniem występujących w niej tłuszczów, np. frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe.
Zwiększają poziom cholesterolu we krwi.
E330
kwas cytrynowy
Różne produkty.
Uważany za substancję rakotwórczą.
E338-341
kwas
ortofosforowy
oraz sole sodowe,
wapniowe
i potasowe tego kwasu
Napoje, sery, proszek do pieczenia.
Mogą zakłócać trawienie.
Źródło: Artykuł został napisany w oparciu o książkę „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi?” pod redakcją Elżbiety Wierzbickiej oraz informacje zamieszczone w serwisie www.food-info.net.

Przeczytaj także:

Panele fotowoltaiczne w domu – czy warto zainwestować?

Panele fotowoltaiczne w domu – czy warto zainwestować?

Fotowoltaika to nowe, innowacyjne i ekologiczne rozwiązanie. Rozwija się bardzo prężnie i dynamicznie. Coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę, jak można chronić środowisko i zadbać o swoje lepsze jutro. Z tego właśnie powodu wybierają... więcej »
Jak Colostrum wpływa na układ odpornościowy?

Jak Colostrum wpływa na układ odpornościowy?

Colostrum bovinum, czyli siara bydlęca, którą produkują gruczoły sutkowe bydła pod koniec ciąży oraz tuż po porodzie. Jako pierwszy pokarm nowo narodzonego bydlęcia, podobnie jak siara ludzka, siara bydlęca odgrywa istotną rolę w... więcej »
Tea time is coming

Tea time is coming

Godzina siedemnasta. Porcelanowa filiżanka, dwie kostki cukru, dzbanek z wodą - najwyższa pora na "tea time". Odpowiednie proporcje herbaty, mleka i wrzątku, właściwa długość parzenia napoju oraz prawidłowa kolejność jego przyrządzania,... więcej »
4 aplikacje do kontroli rodzicielskiej

4 aplikacje do kontroli rodzicielskiej

Dzieci w coraz młodszym wieku zaczynają korzystać ze smartfonów, mają również dostęp do internetu. Dostęp do tych rozwiązań jest znakiem naszych czasów i nie ma w tym nic złego, o ile dziecko nie ma pełnej swobody w czasie używania smartfona... więcej »
Opakowania po jedzeniu na wynos – gdzie wyrzucać?

Opakowania po jedzeniu na wynos – gdzie wyrzucać?

Obecnie, ze względu na aktywny tryb życia i stały pośpiech, nie wszyscy mają czas, by samodzielnie przygotowywać posiłki w domach. Właśnie dlatego tak ogromną popularnością cieszy się jedzenie zamawiane na wynos. Wraz z nim do mieszkań... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
07.04.2012 15:21 - ela_wielo
Ilosć e-składników w żywności jest dla mnie przerażająca. Zaczęłam zwracać na to uwagę w ciąży i szkoda że tak późno, bo wygląda na to, że przez poprzednie 27 lat zjadłam wiele kilogramów chemii. Teraz czytam dosłownie każdą etykietę i już wiem, że np. serek wiejski z krasnegostawu to tylko ser, sól i woda, a wyroby typu danio mają skład na kilkanaście linijek...

Najnowsze na blogach

Z wykształcenia ekonomistka i psychografolog dziecięcy, zwolenniczka upcyklingu, zapalona swapowiczka. Na co dzień prowadzi portal Ekorodzice.pl, organizuje ekologiczne eventy oraz prowadzi recyklingowe warsztaty. Lubi eksperymentować w kuchni, zwłaszcza z dzikimi roślinami. Wyszukuje na zagranicznych portalach i blogach nowinki dotyczące zdrowego stylu życia. Jej pasją jest sport (joga, narty biegowe, wspinaczka, rolki, rower) i podróże – te małe i duże. Stara się, aby w erze gloryfikacji konsumpcji stosunki międzyludzkie nie stały się… zbędnymi śmieciami!

Kontakt:
 biuro(małpa) ekorodzice.pl
Zobacz wszystkie »

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »