Ekorodzice

Którym E mówimy nie?

Autor: Jolanta Walczyk 2010.05.18, 15:14


EMULGATORY  grupa E400 - poprawiają konsystencję produktów. Zapobiegają rozdzieleniu się emulsji. Mogą sprawiać, że produkt, w którym występują, wygląda na bardziej pożywny niż jest w rzeczywistości.

SYMBOLE E WYSTĘPOWANIE DZIAŁANIE
E412
E414
E407

karagenan
E450
fosforany
E461
metyloceluloza
E462-66
związki celulozy
E477
ester
propylenowo-glikolowy
Sosy, zupy, pieczywo, ciasta i ciastka, mrożone desery, lody, margaryna i inne produkty do smarowania pieczywa, dżemy, czekolada, desery w torebkach, koktajle mleczne.
Mogą powodować reakcje alergiczne, wzdęcia i bóle brzucha oraz zakłócać trawienie, ale nie muszą.


WZMACNIACZE SMAKU grupa E600-699 - poprawiają smak i zapach wielu przetwarzanych produktów.

SYMBOLE E

WYSTĘPOWANIE

DZIAŁANIE
E621
glutaminian 
sodu MSG   
E622
glutaminian
potasu   
E631
inozydian
sodu
Potrawy chińskie, sproszkowane sosy, bulion w kostkach, zupy w  torebkach, konserwy i przetwory mięsne. U coraz większej grupy osób wywołują tzw. syndrom kuchni chińskiej. Po zjedzeniu chińskich potraw niektóre osoby doświadczają skutków nietolerancji pokarmowej: pieczenia warg, podrażnienia oczu, wymiotów.

Lista szkodliwych "E" została przygotowana w oparciu o kilka książek i opracowań. W przypadku niektórych dodatków "E" istnieją różnice w ocenie szkodliwości. Cały czas trwają badania nad wieloma dodatkami, dlatego będziemy starać się na bieżąco uaktualniać tabelkę.

To jeszcze nie koniec...

Źródło: Artykuł został napisany w oparciu o książkę „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi?” pod redakcją Elżbiety Wierzbickiej oraz informacje zamieszczone w serwisie www.food-info.net.

Przeczytaj także:

Do czego możesz wykorzystać chusteczki nawilżane? 7 nietypowych zastosowań chusteczek nawilżanych

Do czego możesz wykorzystać chusteczki nawilżane? 7 nietypowych zastosowań chusteczek nawilżanych

Pierwsze chusteczki nawilżane zostały wyprodukowane w latach 60., aby szybciej i skuteczniej myć ręce w restauracjach oferujących słynne panierowane kurczaki. Niedługo później zaczęto masowo wykorzystywać je podczas zabiegów pielęgnacyjnych... więcej »
Tea time is coming

Tea time is coming

Godzina siedemnasta. Porcelanowa filiżanka, dwie kostki cukru, dzbanek z wodą - najwyższa pora na "tea time". Odpowiednie proporcje herbaty, mleka i wrzątku, właściwa długość parzenia napoju oraz prawidłowa kolejność jego przyrządzania,... więcej »
Uwaga na parabeny w kosmetykach i żywności!

Uwaga na parabeny w kosmetykach i żywności!

Parabeny to ciała stałe, o wyglądzie drobnych, bezzapachowych i bezbarwnych kryształków. Pod tą łatwo wpadającą w ucho nazwą, skrywają się estry kwasu parahydroksybenzoesowego (PHB), które prowadzą do podrażnień skóry. Przypuszcza się... więcej »
Opakowania po jedzeniu na wynos – gdzie wyrzucać?

Opakowania po jedzeniu na wynos – gdzie wyrzucać?

Obecnie, ze względu na aktywny tryb życia i stały pośpiech, nie wszyscy mają czas, by samodzielnie przygotowywać posiłki w domach. Właśnie dlatego tak ogromną popularnością cieszy się jedzenie zamawiane na wynos. Wraz z nim do mieszkań... więcej »
Kiedy warto udać się do hepatologa?

Kiedy warto udać się do hepatologa?

Hepatolog to specjalista zajmujący się chorobami wątroby, dróg żółciowych i trzustki. Należy go odwiedzić w przypadku złych wyników prób wątrobowych, przy dolegliwościach ze strony woreczka żółciowego czy nieprawidłowym wyniku badania... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
07.04.2012 15:21 - ela_wielo
Ilosć e-składników w żywności jest dla mnie przerażająca. Zaczęłam zwracać na to uwagę w ciąży i szkoda że tak późno, bo wygląda na to, że przez poprzednie 27 lat zjadłam wiele kilogramów chemii. Teraz czytam dosłownie każdą etykietę i już wiem, że np. serek wiejski z krasnegostawu to tylko ser, sól i woda, a wyroby typu danio mają skład na kilkanaście linijek...

Najnowsze na blogach

Z wykształcenia ekonomistka i psychografolog dziecięcy, zwolenniczka upcyklingu, zapalona swapowiczka. Na co dzień prowadzi portal Ekorodzice.pl, organizuje ekologiczne eventy oraz prowadzi recyklingowe warsztaty. Lubi eksperymentować w kuchni, zwłaszcza z dzikimi roślinami. Wyszukuje na zagranicznych portalach i blogach nowinki dotyczące zdrowego stylu życia. Jej pasją jest sport (joga, narty biegowe, wspinaczka, rolki, rower) i podróże – te małe i duże. Stara się, aby w erze gloryfikacji konsumpcji stosunki międzyludzkie nie stały się… zbędnymi śmieciami!

Kontakt:
 biuro(małpa) ekorodzice.pl
Zobacz wszystkie »

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »