Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj

Jak gotować kaszę jaglaną?

Autor: Magdalena Modlibowska, fot. Jolanta Wrzesińska 2015.03.02, 11:16

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz! Uwielbiana przez dzieci na słodko. Dodawana na słono do zdrowych dietetycznych sałatek przez świeżo upieczonej mamy. Tylko jak ją przygotować, aby nie była gorzka i rozgotowana?

fot. Jak gotować kaszę jaglaną?

PRZED GOTOWANIEM:

Zawsze odmierzoną porcję kaszy wsypujemy na sitko i przelewamy ją dokładnie wrzątkiem. To likwiduje charakterystyczną dla kaszy jaglanej goryczkę. Można też prażyć kaszę na suchej patelni, jednak przelewanie wrzątkiem jest łatwiejsze.

Kasza jaglana PRZEPISY:

Jak przygotować kaszę jaglaną "na sypko"?

  1. Do garnka wsypujemy kaszę sparzoną wrzątkiem i zalewamy letnią wodą, w proporcji 1:2 (1 kaszy: 2 wody).
  2. Gotujemy pod przykryciem, aż wygotuje się woda.
  3. Tak przygotowana kaszę, wkładamy “pod pierzynkę”, czyli zawijamy w koc.
  4. Pozwalamy kaszy dochodzić i jest ciepła do czasu, aż użyjemy jej do jakiegoś dania.


Jak przygotować kaszę jaglaną "na miękko" ?

  1. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę sparzoną wrzątkiem w proporcji 1:4 (1 kaszy: 4 wody).
  2. Gotujemy, aż wygotuje się woda.
  3. Kończymy gotowanie, dopiero gdy kasza jest miękka i można z niej zrobić gładką masę. Kasza wzięta w palce ma się rozcierać całkiem, bez grudek czy ziarenek kaszy.

W ten sposób ugotowana kasza idealnie nadaje się  na ciastka czy kulki kokosowe lub do innych przepisów.

SMACZNEGO!




Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »