Ekorodzice

Domowa uprawa kiełków

28.01.2011, 10:07 Katarzyna Wysocka – architekt zieleni
Kiełki dostępne w handlu ustępują zawartością witamin, jak również makro i makroelementów kiełkom uprawianym w domu. Dzieje się tak, gdyż w czasie przechowywania część związków zawartych w roślinach ulega rozkładowi; dotyczy to zresztą nie tylko kiełków, lecz również owoców i warzyw – te z przechowalni mają niższe parametry prozdrowotne niż te świeże, „prosto z ogródka”.

fot. kiełki hodowla/ sxc

Osoby nie będące zwolennikami zażywania różnorakich „suplementów diety” mogą w prosty sposób uzupełnić niedobory witamin i minerałów, często występujące zimą i na przedwiośniu, gdy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Preparaty witaminowe można zastąpić codziennym spożyciem świeżych, uprawianych w domu, kiełków.


Najbardziej wartościowe gatunki roślin do uprawy na kiełki to:
  • pszenica, owies – do uprawy „na sitku”;
  • rzeżucha, rzodkiewka, brokuł – do uprawy „na ligninie”;
  • fasola mung, soczewica, ciecierzyca – do uprawy „na gazie”

Uprawa w kiełkownicy

Najprostszą metodą domowej uprawy kiełków, w której dobrze udają się wszystkie gatunki, jest uprawa w tzw. kiełkownicy. Jest to proste naczynie umożliwiające efektywną i bez błędów uprawę kiełków. Urządzenie to można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, jest też dość rozpowszechnione w sprzedaży internetowej, a kiełkownica wraz z zestawem nasion to wydatek rzędu 50 zł. Naczynie składa się z trzech szalek, na których można uprawiać jednocześnie trzy gatunki roślin. Dzięki pokrywce w naczyniu panuje korzystny mikroklimat, zaś dzięki prostemu systemowi odprowadzania wody nasiona nie gniją.


Sposób przygotowania

Przed wysianiem nasion dobrze jest namoczyć je w wodzie – przegotowanej, o temperaturze pokojowej. Czas moczenia zależy od gatunku – dla nasion dużych (fasola, soja) to 10-12 godzin, dla małych ok. 4 godz. Wysiew należy przeprowadzić równomiernie, nie za gęsto. Nasiona podlewamy – a właściwie zraszamy – kilka razy dziennie letnią, przegotowaną wodą. Żeby zapobiegać pleśnieniu nasion warto je raz dziennie przepłukać – również letnią, przegotowaną wodą. Trzymać kiełkownicę należy w cieple (ok. 21-22'C) byle nie na słońcu.


Uprawa na sitku, ligninie i w słoiku

Podobnie prowadzi się nasiona w uprawach na sitku, na ligninie i w słoiku, choć te sposoby są nieco bardziej kłopotliwe niż uprawa w kiełkownicy – trudniej bowiem zapewnić stałą wilgotność powietrza nasionom oraz łatwiej popełnić błędy w uprawie, które doprowadzą do zgnicia bądź zapleśnienia nasion.
  • Najprostszy jest sposób „na ligninie” – talerzyk wykłada się ligniną, zrasza wodą i sieje na ligninę nasionka.

  • W uprawie „na sitku” i „w słoiku” trzeba mieć do dyspozycji słoik z przegotowaną wodą, na brzegu którego mocuje się gazę bądź plastikowe sitko. Nasiona wysiewa się na gazę / sitko. Wody musi być tyle, by nasiona były wilgotne, ale nie moczyły się w wodzie, bo zgniją.

UWAGA!!! Nasiona do kiełkowania należy również kupować w sklepach ze zdrową żywnością – nasiona roślin dostępne w sklepach nasiennych i przygotowane do uprawy szklarniowej bądź polowej, mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Są one zazwyczaj zaprawiane chemicznie środkami grzybobójczymi, często otoczkowane mieszankami nawozów i do przygotowania kiełków po prostu się nie nadają.


Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"