Ekorodzice

Podpłomyki

Autor: Tekst i zdjęcia Jolanta Walczyk 2013.10.28, 20:33

Czy po powrocie z pracy do domu często zdarza się, że brakuje Wam chleba? Znam to sposób! Od kilku lat staram się, aby zapasy mąki nigdy się nie skończyły. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. 

fot. Podpłomyki


Mąka, sól i woda znajduje się w prawie każdym domu. Z tej oto przyczyny podpłomyki mogą stać się waszym ulubionym daniem awaryjnym. Nie dorównują może chlebowi na zakwasie swoim składem odżywczym, zwłaszcza że najlepiej je wykonywać z mąki białej pszennej. Jednak są na pewno o wiele zdrowsze niż białe pieczywo z marketu i łatwe do przyrządzenia. Wystarczy patelnia, piekarnik, grill, ognisko... Dla mnie mają wartość sentymentalną. Przypominają mi beztroskie wakacje z dzieciństwa, co prawda tamte podpłomyki były robione w glinianym piecu, ale te z patelni też dają radę. Zgłodnieliście?

Porcja dla jednej osoby: 

 

  • 200 g mąki pszennej (ja używam mąki 3 ziarna)
  • 125 g ciepłej wody
  • sól morska do smaku
Składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto przez około 3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy i wycinamy małe cienkie placuszki. Kładziemy na suchej patelni teflonowej do zrumienienia i obracamy na drugą stronę. Gotowe! Wiem, że niektórzy pieką podpłomyki na kamieniu od pizzy w piekarniku. Zapewne będą lepsze, ale niestety kamienia nie posiadam. 

fot. podplomyki

fot. podplomyki


Ja najbardziej lubię podpłomyki z dżemem malinowym domowej roboty lub konfiturami niezwykłymi z żubrówką. MNIAM!


Przeczytaj także:

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Ostatnio coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie probiotyków na organizm dziecka. Mianem probiotyku określa się wyselekcjonowane kultury bakterii, które po spożyciu w określonej ilości przyczyniają się do poprawy równowagi w zakresie... więcej »
Zupa z dyni dla alergików

Zupa z dyni dla alergików

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor,... więcej »
Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi w kuchni, przygotuj pyszną i nietypową sałatkę z awokado. Połączenie egzotycznych owoców, sałaty i różnokolorowych papryk zrewolucjonizuje Twój talerz. Mieszanka kolorystyczna przyciąga oko, a cudowny... więcej »
Przepis na pączki bez jajek i mleka

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością... więcej »
Jakie garnki są najlepsze?

Jakie garnki są najlepsze?

Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości garnek,... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów