Ekorodzice

Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Autor: Jolanta Walczyk 2010.03.19, 00:04
Bardzo pożywna i zdrowa, ciemnozielona zupa z rzeżuchy. Podana zarówno na ciepło, jak i zimno jest w stanie zachwycić wszystkich gości zasiadających przy wielkanocnym stole.





Przygotuj:

  •     1/2 średniej cebuli pokrojonej w plasterki,
  •     2 łyżeczki oleju (słonecznikowego lub szafranowego)
  •     1/2 pęczka rzeżuchy wraz z ogonkami!
  •     300ml wody
  •     bulion domowy
  •     szczypta soli wg uznania



Należy zeszklić cebulę na oleju. Rzeżuchę dokładnie umyć i przebrać, odrzucając pożółkłe listki. Grubo posiekać i zmiksować blenderem z cebulą i wodą. Tak przygotowaną zupę przelać do garnka z gotującym się bulionem. Doprowadzić do wrzenia i podgotowywać na małym ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać od razu po przyrządzeniu. Można również ostudzić, wstawić do lodówki i podawać w formie chłodnika.



Tagi: alergików   dania   dania   dla   rzeżuchy   wielkanocne   zupa  


Komentarzy: 5
{opis}
02.03.2013 11:59 - hetmanka
Z tego co czytałam na innym forum 6 miesiac
{opis}
07.04.2012 16:05 - ela_wielo
Od jakiego wieku można ją podawać dzieciom?
{opis}
03.02.2011 12:11 - agnieszka
Przetestuje i wrzuce na bloga;d
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów