Ekorodzice

Zupa z selera

Autor: Ewa Ramenda 2010.05.03, 07:31
Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler.  To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy można z niego zrobić.

fot. www.sxc.hu

Pyszna i tania zupa z selera
  • 1 mała bulwa selera lub pół dużej,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • śmietana lub jogurt
  • mąka do zabielenia

Seler kroimy w kawałki ok. 3x3 cm i gotujemy z kostką rosołową ok. 20 min do miękkości. Miksujemy seler w rosole i zabielamy. Możemy również masę selerową odcedzić przez sitko i dodać do zupy lane ciasto lub makaron, a z pozostałej masy zrobić kotleciki selerowe.

Kotleciki selerowe
  • masa selerowa (uzyskana przy gotowaniu zupy)
  • 1 lub 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: papryka czerwona i żółty ser (pokrojone w kostkę)

Do uzyskanej masy selerowej dodajemy całe surowe jajko. Jeśli chcemy uzyskać lepszą konsystencję, możemy również dodać jajko ugotowane na twardo (starte na tarce o najmniejszych oczkach). Następnie dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i odstawiamy na 10 minut. Jeśli z masy nie da się ulepić kotlecików, należy dodać więcej bułki tartej. Następnie formujemy placki i smażymy na oliwie z oliwek. Można do masy dodać papryki oraz twardego żółtego sera.

Czy wiesz, że...?
Seler wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Stosowany jest w dietach odchudzających. Posiada również działanie moczopędne. Jedzony regularnie, pod postacią bulw lub naci, ma zbawienny wpływ na ciśnienie tętnicze, pracę nerek, trawienie, a nawet skołatane nerwy.



Tagi: dzieci   seler   weganie   wegetarianie   zupa   żywienie  

Przeczytaj także:

Jak gotować w parowarze?

Jak gotować w parowarze?

Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania... więcej »
Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »
Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Czy można oprzeć swoją dietę na samym soku? Dietetycy są zgodni, że raczej tak, aczkolwiek ważne jest tu sama kaloryczność wspomnianego napoju. Aby ją zachować warto jest mieszać lub łączyć ze sobą różne składniki warzyw i owoców... więcej »
Warzywa i owoce sezonowe – lipiec

Warzywa i owoce sezonowe – lipiec

Często od specjalistów do spraw żywienia słyszymy, aby wybierać produkty sezonowe i lokalne. Jednak skąd wiedzieć, że na dany owoc czy warzywo jest teraz pora, a nie urosło pod szkłem? więcej »
Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Każda z nas, gdy tylko stała się mamą, zaczęła rozumieć, jak bardzo ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka jest odpowiednia dieta. Jako mamy wiemy więc doskonale, że powinna być ona między innymi bogata w owoce i warzywa. To w ten sposób... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów