Ekorodzice

Czy mleko jest zdrowe?

Autor: Mozgi.pl 2019.12.10, 23:04

Mleko ma bardzo wielu zagorzałych zwolenników i przeciwników, dlatego też w ostatnim czasie jest bardzo duży spór na temat tego, czy krowie mleko jest faktycznie zdrowe. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które chcą dowiedzieć się czy mleko jest zdrowe i czy rzeczywiście ma tak drogocenne właściwości zdrowotne dla naszego organizmu.


Czy mleko jest zdrowe?

W pierwszej kolejności warto wyraźnie zaznaczyć, że mleko spożywane w umiarkowanej ilości jest w 100% zdrowe. Mowa tutaj nie tylko o mleku prosto od krowy, ale również mleku pasteryzowanym i UHT. Mleko krowie jest tak naprawdę drugą najpopularniejszą grupą produktów, które stanowią podstawę naszego odżywiania, dlatego też warto dowiedzieć się o nim nieco więcej.

Dlaczego warto pić mleko?

Mleko jak powszechnie wiadomo w swoim składzie zawiera wapń, magnez, cynk i wiele witamin (A, D, E i B). Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że systematyczne picie mleka stymuluje produkcję mucyny, która w naszym układzie pokarmowym pełni bardzo ważne funkcje ochronne. Warto wspomnieć również i o tym, że mleko jest pełnowartościowym źródłem białka, dlatego też jak najbardziej warto wprowadzić ten produkt do swojej codziennej diety.

Jakie są właściwości prozdrowotne mleka?

Mleko może pochwalić się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Mowa tutaj nie tylko o działaniach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, ale również przeciwzakrzepowych, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Jest to doskonała propozycja przede wszystkim dla tych osób, które mają mniejsze lub większe problemu z uregulowaniem ciśnienia krwi. Za drogocenne właściwości prozdrowotne odpowiada przede wszystkim kwas linolowy (CLA), który wykazuje działania przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe.

Na co należy uważać?

Systematyczne picie mleka jest bardzo zdrowe, ale niestety nie wszyscy mogą skorzystać z jego olbrzymiego potencjału. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że u niektórych osób białka mleka mogą wywoływać reakcje alergiczne. Uważać muszą przede wszystkim osoby z nietolerancją laktozy. W ich przypadku warto postawić na fermentowane przetwory z mleka. Mowa tutaj między innymi o popularnych kefirach i jogurtach. Na samym końcu warto wspomnieć o tym, że mleko jest insulinogenne, czyli przyczynia się do zwiększenia poziomu insuliny we krwi. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że u niektórych osób może pojawić się trądzik.

Jakie mleko jest najzdrowsze?

Najlepszymi wartościami odżywczymi może pochwalić się oczywiście mleko prosto od krowy. W wyniku pasteryzacji albo sterylizacji mleko traci około 10-20% swoich właściwości odżywczych. Warto wspomnieć również i o tym, że mleko od krowy powinno być od razu schłodzone do temperatury 4-6°C. Mleko prosto od krowy zawiera w swoim składzie najwięcej drobnoustrojów. Mowa tutaj nie tylko o korzystnych dla naszego organizmu drobnoustrojach, ale również o tych, które mogą stwarzać zagrożenie chorobotwórcze. W procesie pasteryzacji i mikrofiltracji niszczonych jest około 99,9% wszystkich drobnoustrojów. W wysterylizowanym mleku zabijane są oczywiście wszystkie drobnoustroje.

Źródło: https://mozgi.pl/czy-mleko-jest-zdrowe-CF30


Przeczytaj także:

Sałatka z trzech serów i owoców

Sałatka z trzech serów i owoców

Świeże owoce i pyszne sery – czy znasz już takie połączenie? Jeśli nie, to koniecznie przygotuj tę sałatkę! Sycąca przekąska w sam raz nadaje się na przerwę w pracy lub do podjadania w czasie rodzinnego przyjęcia. Mnóstwo witamin... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »
Domowa kiszonka

Domowa kiszonka

Kiszonki świetnie orzeźwiają letnie sałatki. Są chrupkie, kwaskowe i zdrowe. Ale czy kisić można tylko ogórki? Otóż, nie! Nasza ekspertka zdradzi ciekawe przepisy. Sami się przekonajcie.  więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów