Ekorodzice

Orzechowe batoniki

Autor: Ola Kozera 2014.10.10, 17:08
To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować bez wyrzutów sumienia. Jeżeli jednak mielibyście ochotę na coś bardziej słodkiego, można do nich dodać suszone owoce czy miód. 
fot. Orzechowe batoniki
Składniki:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • (orzechy (można wybrać według własnego znania)
  • 2 jajka od kurki z wolnego wybiegu
Opcjonalnie:
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Orzechy niezbyt drobno siekamy i łączymy ze sobą w osobnej misce. Następnie wbijamy do nich jajka i mieszamy na gęstą masę. 
  2. Dla fanów łakoci polecam dodać miód lub inne słodzidło – w oryginalne batoniki są niesłodkie. 
  3. Po wymieszaniu wszystkich składników ze sobą, przekładamy je do formy do pieczenia i ugniatamy tak, żeby ciasto miało zwartą konsystencję. 
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy przez 10-12 minut. 
  5. Po ostygnięciu ciasto orzechowe należy pokroić w paski. 
  6. Dla podkreślenia walorów smakowych batoniki można zanurzyć w gorzkiej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK




Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów