Ekorodzice

Masy plastyczne dla dzieci

Autor: Aleksandra Kus 2011.04.29, 09:19
Co było pierwsze jajko czy kura? Nad tym zastanawiają się tęgie głowy, ja mogę wszystkim rodzicom i dzieciom opowiedzieć, jak to z masami do lepienia było. Czy wiecie, że plastelina ma już 131 lat? Glina natomiast ma już kilka wieków i jest matką wszelkich mas plastycznych. Ciastolina i modelina to już nowoczesne produkty. A gdzieś między nimi pojawiła się domowa masa solna uwielbiana przez ekologicznych rodziców.


Od zarania dziejów ludzie lepili w glinie. Co to właściwie jest?

Glina jest to skała ilasta z różnymi domieszkami, jest w niej piasek, muł, niekiedy żwir, może zawierać okruchy innych skał oraz substancje organiczne (korzenie, bituminy). Pod wpływem wilgoci robi się miękka, a wyrobiona jak ciasto uplastycznia się.

fot. plastyczna glina

  • Polecam ją starszym dzieciom, które już co nieco wiedzą o plastelinie i potrafią zapanować nad taką materią (nie wpychając jej do buzi na spróbowanie).

  • Glina jest produktem brudzącym i przylepiającym się do rąk, wysusza też skórę.

  • Glina jest wydobywana z ziemi i pomimo oczyszczania i rozcierania nie jest ona pozbawiona bakterii i substancji gnilnych. Jest doskonałym produktem do modelowania dla rzeźbiarzy, tych małoletnich też, ponieważ można uzyskań z niej niesamowite efekty, które są nie do powtórzenia w innych materiałach.

  • Ma intensywny gnilno – ziemisty zapach, ma również różne kolory (w obrębie brązów i zieleni). Glina jest całkowicie spieralna a cena jej jest bardzo przystępna.

Źródło: W napisaniu tego artykułu pomogła mi Wikipedia.

Przeczytaj także:

Zabawa ruchowa dla dzieci – oczko

Zabawa ruchowa dla dzieci – oczko

Zabawy ruchowe na świeżym powietrzu idealnie sprawdzają się jako aktywna forma spędzania czasu z dziećmi. Nie od dziś wiadomo, że gry zespołowe uczą zachowań prospołecznych. Natomiast wysiłek fizyczny pobudza układ odpornościowy. Specjalnie... więcej »
Zabawy z niemowlakiem za pomocą zmysłów

Zabawy z niemowlakiem za pomocą zmysłów

Nam jako rodzicom zależy na jak najlepszym rozwoju naszych pociech. Niektórym wymyślanie zabaw nie sprawia większego problemu, innym zaś – chociażby się dwoili i troili – przychodzi to z pewną trudnością i z czasem staje się udręką.... więcej »
Zabawy z plasteliną dla małych dzieci – część II

Zabawy z plasteliną dla małych dzieci – część II

O tym, że lepienie, ugniatanie i rozciąganie plasteliny pobudza wyobraźnię, rozwija obie półkule, ćwiczy zdolności manualne oraz usprawnia język dziecka Aleksandra Kus już nam zdążyła powiedzieć. Ale to jeszcze nie wszystko… Przed Wami... więcej »
Jakim jestem bohaterem?

Jakim jestem bohaterem?

Prowadzący (np. mama) przypina jednemu dziecku na plecach kartkę z imieniem lub pseudonimem znanego bohatera, np. Pinokio, Pszczółka Maja, Reksio, Kubuś Puchatek, Superman. Wszyscy rozsiadają się wygodnie, a maluch chodzi po pokoju i próbuje... więcej »
Papierowe słoneczko

Papierowe słoneczko

Skoro w szare listopadowe dni próżno szukać słońca za oknami, zróbmy sobie własne. Z żółtego papieru wytnijmy duże koło. Pozwólmy dziecku „rozweselić” słońce, czyli dorysować oczy i uśmiech lub je dokleić. Promienie możemy zrobić... więcej »


Komentarzy: 5
{opis}
14.05.2014 22:06 - hetmanka
Czy ciastolinę można gotować lub piec ?
{opis}
03.08.2011 08:33 - myszkaagata
Kwasy tłuszczowe w plastelinie to przede wszystkim kwas stearynowy czyli z greckiego stear - łój, tłuszcz. Jest to organiczny związek chemiczny, jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych, składnik tłuszczów (np. łój wołowy składa się w 24% z kwasu stearynowego) Kwas stearynowy występuje w tłuszczach zwierzęcych, a także w mniejszym stopniu w roślinnych. Otrzymuje się go w wyniku hydrolizy tłuszczów zwierzęcych w wysokiej temperaturze i pod zwiększonym ciśnieniem. Jest używany do produkcji świec, kredek świecowych, mydeł, kosmetyków, leków oraz do zmiękczania gumy. I równiez plasteliny.
{opis}
29.04.2011 11:16 - zeberka
Na moim blogu zdjęcia gotowych wyrobów z ciastoliny;D
{opis}
29.04.2011 11:16 - zeberka
My robimy ciastoline tak * 3 filiżanki mąki * 1 1/2 filiżanki soli * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 filiżanki wody * 1/5 kubeczka oleju * barwniki spożywcze różnokolorowe Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu nieustannie mieszając aż do uzyskania jednolitej kuli. Zdejmij z ognia i ugniataj dotąd, aż stanie się miękką, nie kleistą masą. Przechowuj masę w szczelnej plastikowej torebce.
{opis}
29.04.2011 11:14 - hetmanka
Jeden z lepszych tekstów jakie czytałam na ten temat. Dziękuję za przepis na ciastolinę!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »