Ekorodzice

Masy plastyczne dla dzieci

Autor: Aleksandra Kus 2011.04.29, 09:19
Co było pierwsze jajko czy kura? Nad tym zastanawiają się tęgie głowy, ja mogę wszystkim rodzicom i dzieciom opowiedzieć, jak to z masami do lepienia było. Czy wiecie, że plastelina ma już 131 lat? Glina natomiast ma już kilka wieków i jest matką wszelkich mas plastycznych. Ciastolina i modelina to już nowoczesne produkty. A gdzieś między nimi pojawiła się domowa masa solna uwielbiana przez ekologicznych rodziców.


Od zarania dziejów ludzie lepili w glinie. Co to właściwie jest?

Glina jest to skała ilasta z różnymi domieszkami, jest w niej piasek, muł, niekiedy żwir, może zawierać okruchy innych skał oraz substancje organiczne (korzenie, bituminy). Pod wpływem wilgoci robi się miękka, a wyrobiona jak ciasto uplastycznia się.

fot. plastyczna glina

  • Polecam ją starszym dzieciom, które już co nieco wiedzą o plastelinie i potrafią zapanować nad taką materią (nie wpychając jej do buzi na spróbowanie).

  • Glina jest produktem brudzącym i przylepiającym się do rąk, wysusza też skórę.

  • Glina jest wydobywana z ziemi i pomimo oczyszczania i rozcierania nie jest ona pozbawiona bakterii i substancji gnilnych. Jest doskonałym produktem do modelowania dla rzeźbiarzy, tych małoletnich też, ponieważ można uzyskań z niej niesamowite efekty, które są nie do powtórzenia w innych materiałach.

  • Ma intensywny gnilno – ziemisty zapach, ma również różne kolory (w obrębie brązów i zieleni). Glina jest całkowicie spieralna a cena jej jest bardzo przystępna.

Źródło: W napisaniu tego artykułu pomogła mi Wikipedia.

Przeczytaj także:

Animator zabaw dla dzieci

Animator zabaw dla dzieci

Czy można się dobrze bawić, pracować w bardzo pozytywnej atmosferze i jednocześnie zarabiać pieniądze? Tak! Jeżeli ma się predyspozycje do opieki nad dziećmi, jedyną opcją pracy zawodowej wcale nie jest stanowisko opiekuna w przedszkolu,... więcej »
Chmurzaste historie

Chmurzaste historie

Niech chmurki na niebie, choć na kilka chwil, przestaną być tylko białymi kłębkami. Potraktujmy je jako ilustracje do naszego opowiadania, ale najpierw stwórzmy odpowiedni klimat. Połóżmy się wspólnie z dzieckiem wygodnie na plecach na miękkim... więcej »
Najciekawsze gry bez przemocy dla dzieci

Najciekawsze gry bez przemocy dla dzieci

Każdy rodzic potrzebuje czasem chwili wytchnienia od dzieci. Jeśli chcesz porozmawiać chwilę w spokoju, zająć się domowymi obowiązkami lub po prostu mieć czas dla siebie, oddaj w ręce dziecka telefon. Przewrotnie może on służyć nie tylko... więcej »
Zabawy z niemowlakiem za pomocą zmysłów

Zabawy z niemowlakiem za pomocą zmysłów

Nam jako rodzicom zależy na jak najlepszym rozwoju naszych pociech. Niektórym wymyślanie zabaw nie sprawia większego problemu, innym zaś – chociażby się dwoili i troili – przychodzi to z pewną trudnością i z czasem staje się udręką.... więcej »
Kto leci w kulki?

Kto leci w kulki?

W czasie deszczu dzieci się nudzą, to ogólnie znana rzecz. Trzeba się wtedy wykazać odrobiną pomysłowości i zorganizować maluchowi ciekawe zajęcie. Jeśli macie w domu kolorowe kulki (np. te dodawane do zakupów w Realu), to nadszedł... więcej »


Komentarzy: 5
{opis}
14.05.2014 22:06 - hetmanka
Czy ciastolinę można gotować lub piec ?
{opis}
03.08.2011 08:33 - myszkaagata
Kwasy tłuszczowe w plastelinie to przede wszystkim kwas stearynowy czyli z greckiego stear - łój, tłuszcz. Jest to organiczny związek chemiczny, jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych, składnik tłuszczów (np. łój wołowy składa się w 24% z kwasu stearynowego) Kwas stearynowy występuje w tłuszczach zwierzęcych, a także w mniejszym stopniu w roślinnych. Otrzymuje się go w wyniku hydrolizy tłuszczów zwierzęcych w wysokiej temperaturze i pod zwiększonym ciśnieniem. Jest używany do produkcji świec, kredek świecowych, mydeł, kosmetyków, leków oraz do zmiękczania gumy. I równiez plasteliny.
{opis}
29.04.2011 11:16 - zeberka
Na moim blogu zdjęcia gotowych wyrobów z ciastoliny;D
{opis}
29.04.2011 11:16 - zeberka
My robimy ciastoline tak * 3 filiżanki mąki * 1 1/2 filiżanki soli * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 filiżanki wody * 1/5 kubeczka oleju * barwniki spożywcze różnokolorowe Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu nieustannie mieszając aż do uzyskania jednolitej kuli. Zdejmij z ognia i ugniataj dotąd, aż stanie się miękką, nie kleistą masą. Przechowuj masę w szczelnej plastikowej torebce.
{opis}
29.04.2011 11:14 - hetmanka
Jeden z lepszych tekstów jakie czytałam na ten temat. Dziękuję za przepis na ciastolinę!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »