Ekorodzice

Masy plastyczne dla dzieci

Autor: Aleksandra Kus 2011.04.29, 09:19
Co było pierwsze jajko czy kura? Nad tym zastanawiają się tęgie głowy, ja mogę wszystkim rodzicom i dzieciom opowiedzieć, jak to z masami do lepienia było. Czy wiecie, że plastelina ma już 131 lat? Glina natomiast ma już kilka wieków i jest matką wszelkich mas plastycznych. Ciastolina i modelina to już nowoczesne produkty. A gdzieś między nimi pojawiła się domowa masa solna uwielbiana przez ekologicznych rodziców.


Od zarania dziejów ludzie lepili w glinie. Co to właściwie jest?

Glina jest to skała ilasta z różnymi domieszkami, jest w niej piasek, muł, niekiedy żwir, może zawierać okruchy innych skał oraz substancje organiczne (korzenie, bituminy). Pod wpływem wilgoci robi się miękka, a wyrobiona jak ciasto uplastycznia się.

fot. plastyczna glina

  • Polecam ją starszym dzieciom, które już co nieco wiedzą o plastelinie i potrafią zapanować nad taką materią (nie wpychając jej do buzi na spróbowanie).

  • Glina jest produktem brudzącym i przylepiającym się do rąk, wysusza też skórę.

  • Glina jest wydobywana z ziemi i pomimo oczyszczania i rozcierania nie jest ona pozbawiona bakterii i substancji gnilnych. Jest doskonałym produktem do modelowania dla rzeźbiarzy, tych małoletnich też, ponieważ można uzyskań z niej niesamowite efekty, które są nie do powtórzenia w innych materiałach.

  • Ma intensywny gnilno – ziemisty zapach, ma również różne kolory (w obrębie brązów i zieleni). Glina jest całkowicie spieralna a cena jej jest bardzo przystępna.

Źródło: W napisaniu tego artykułu pomogła mi Wikipedia.

Przeczytaj także:

Pirackie skarby

Pirackie skarby

Zabawa w „Pirackie skarby” świetnie ćwiczy spostrzegawczość dziecka oraz jego pamięć. Do zabawy będzie potrzebny komplet jednakowych nieprzeźroczystych kubków lub filiżanek (około 5-6 sztuk). Przygotuj także drobne przedmioty, np. gumkę... więcej »
Zabawy z plasteliną dla małych dzieci – część II

Zabawy z plasteliną dla małych dzieci – część II

O tym, że lepienie, ugniatanie i rozciąganie plasteliny pobudza wyobraźnię, rozwija obie półkule, ćwiczy zdolności manualne oraz usprawnia język dziecka Aleksandra Kus już nam zdążyła powiedzieć. Ale to jeszcze nie wszystko… Przed Wami... więcej »
Zabawa ruchowa dla dzieci – oczko

Zabawa ruchowa dla dzieci – oczko

Zabawy ruchowe na świeżym powietrzu idealnie sprawdzają się jako aktywna forma spędzania czasu z dziećmi. Nie od dziś wiadomo, że gry zespołowe uczą zachowań prospołecznych. Natomiast wysiłek fizyczny pobudza układ odpornościowy. Specjalnie... więcej »
Ekomalowanie

Ekomalowanie

Różnego rodzaju farby, plastelinę czy klej można kupić w każdym sklepie papierniczym. Ale czy nie lepiej zrobić je samemu w domowym zaciszu? Zaangażujcie do pomocy maluchy, a my zdradzimy Wam kilka prostych i skutecznych sposobów na przygotowanie... więcej »
Magiczne lustro

Magiczne lustro

Dzieci lubią magię, dlatego zabawa w magiczne lustro na pewno przypadnie im do gustu. Co trzeba zrobić? Musisz przygotować tyle talerzyków, ile jest dzieci oraz wziąć jeden dla siebie. Naczynia należy umazać sadzą. Teraz stajemy przed maluchami... więcej »


Komentarzy: 5
{opis}
14.05.2014 22:06 - hetmanka
Czy ciastolinę można gotować lub piec ?
{opis}
03.08.2011 08:33 - myszkaagata
Kwasy tłuszczowe w plastelinie to przede wszystkim kwas stearynowy czyli z greckiego stear - łój, tłuszcz. Jest to organiczny związek chemiczny, jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych, składnik tłuszczów (np. łój wołowy składa się w 24% z kwasu stearynowego) Kwas stearynowy występuje w tłuszczach zwierzęcych, a także w mniejszym stopniu w roślinnych. Otrzymuje się go w wyniku hydrolizy tłuszczów zwierzęcych w wysokiej temperaturze i pod zwiększonym ciśnieniem. Jest używany do produkcji świec, kredek świecowych, mydeł, kosmetyków, leków oraz do zmiękczania gumy. I równiez plasteliny.
{opis}
29.04.2011 11:16 - zeberka
Na moim blogu zdjęcia gotowych wyrobów z ciastoliny;D
{opis}
29.04.2011 11:16 - zeberka
My robimy ciastoline tak * 3 filiżanki mąki * 1 1/2 filiżanki soli * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 filiżanki wody * 1/5 kubeczka oleju * barwniki spożywcze różnokolorowe Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu nieustannie mieszając aż do uzyskania jednolitej kuli. Zdejmij z ognia i ugniataj dotąd, aż stanie się miękką, nie kleistą masą. Przechowuj masę w szczelnej plastikowej torebce.
{opis}
29.04.2011 11:14 - hetmanka
Jeden z lepszych tekstów jakie czytałam na ten temat. Dziękuję za przepis na ciastolinę!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »