Ekorodzice

Masy plastyczne dla dzieci

Autor: Aleksandra Kus 2011.04.29, 09:19

A teraz nowoczesna ciastolina.

Ciastolina została wynaleziona w latach '50 XX w. przez Noaha i Josepha McVickerów, choć na moje oko jest to produkt wynaleziony dużo wcześniej przez gospodynie domowe do zaspokojenia dziecięcych zapędów do lepienia. Ale opatentowany został dopiero w XX wieku. Pomimo że swoimi właściwościami przypomina plastelinę, to zrobiona jest z zupełnie innych produktów.

Ciastolina to nic innego jak:
  • mąka,
  • sól,
  • woda,
  • zapach,
  • barwnik,
  • dodatek aby dłużej była świeża i nie pleśniała.

  • Kolory ciastoliny są intensywnie pastelowe.

  • Nie trzeba jej ogrzewać dłońmi, gdyż od razu po wyjęciu z opakowania, niezależnie od temperatury, jest mięciutka, milutka i pachnąca.

  • Zapach ciastoliny to zapach ciasta, więc dzieci (nawet te duże) mają nieodpartą ochotę na spróbowanie jej. Szczęściem smak ciastoliny jest słony więc dzieci nawet jeśli ją poliżą to rezygnują z dalszego jedzenia.

  • Ciastolina, tak jak masa solna domowej roboty, pozostaje plastyczna dopóki jest szczelnie zamknięta, na powietrzu twardnieje i staje się krucha. Według różnych producentów ciastolinę można odzyskać, jeżeli nam przyschnie, poprzez dodanie do drobno skruszonej ciastoliny odrobiny wody. Jednak całkowicie wyschnięta nie da się odmoczyć.

fot. masa solna


Z racji bardzo dużej rozpiętości cen ciastoliny polecam zrobienie domowej masy solnej:
  • 1 szk. mąki,
  • 1 szk. soli 
  • ciepła woda.
Do mąki i soli powoli dolewać wodę zagniatając masę, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

WSKAZÓWKA: Dodam tylko, że sól do masy solnej powinna być bardzo drobna, aby ciastomasa była przyjemna w dotyku. Do masy solnej można dodać barwniki naturalne np. sok z buraka lub barwniki takie jak do farbowania wielkanocnych pisanek. Można też pozostawić ją białą i po wyschnięciu pomalować.

  • Ciastolina jest niebrudząca, masa solna pozostawia ślady. W przypadku wtarcia w ubranie ciastomasy należy poczekać, aż wyschnie i skruszyć.

  • Ciastolina  i masa solna to dobra alternatywa dla dzieci, które mają słabe rączki lub wiecznie zimne i nie radzą sobie z ogrzaniem, uplastycznieniem plasteliny czy modeliny. Masę solną domową polecam głównie do robienia ozdób świątecznych oraz w przypadku ekologicznego, oszczędnego gospodarstwa domowego.

Źródło: W napisaniu tego artykułu pomogła mi Wikipedia.

Przeczytaj także:

Zabawa ruchowa dla dzieci – oczko

Zabawa ruchowa dla dzieci – oczko

Zabawy ruchowe na świeżym powietrzu idealnie sprawdzają się jako aktywna forma spędzania czasu z dziećmi. Nie od dziś wiadomo, że gry zespołowe uczą zachowań prospołecznych. Natomiast wysiłek fizyczny pobudza układ odpornościowy. Specjalnie... więcej »
Zabawkowy niezbędnik na wakacje w domu

Zabawkowy niezbędnik na wakacje w domu

Sezon wakacyjny zbliża się ku końcowi. Jeśli nie mieliśmy wcześniej okazji wybrać się z rodziną na urlop, nadeszła pora na planowanie ostatnich wyjazdów i atrakcji. Zagraniczne wyjazdy czy kreatywne wakacyjne rozwiązania? Chcąc aktywnie... więcej »
Kolorowe odciski

Kolorowe odciski

Jeśli rysować można ołówkiem, pędzlem, kredką, to dlaczego nie użyć w tym celu własnych rąk i nóg. Dzieci na pewno będą zachwycone możliwością wykonania odcisków własnych dłoni i stóp... W tym celu malujemy kończyny farbą i odciskamy... więcej »
Najciekawsze gry bez przemocy dla dzieci

Najciekawsze gry bez przemocy dla dzieci

Każdy rodzic potrzebuje czasem chwili wytchnienia od dzieci. Jeśli chcesz porozmawiać chwilę w spokoju, zająć się domowymi obowiązkami lub po prostu mieć czas dla siebie, oddaj w ręce dziecka telefon. Przewrotnie może on służyć nie tylko... więcej »
Ozdoby z czekolady – co możemy wyczarować

Ozdoby z czekolady – co możemy wyczarować

Czekolada to znana chyba wszystkim pyszność powstająca z miazgi kakaowej. Jest słodkim źródłem energii oraz sposobem na poprawę nastroju (podnosi poziom serotoniny i endorfin). Szeroki wachlarz jej zastosowań sprawia, że poza uciechą dla podniebienia,... więcej »


Komentarzy: 5
{opis}
14.05.2014 22:06 - hetmanka
Czy ciastolinę można gotować lub piec ?
{opis}
03.08.2011 08:33 - myszkaagata
Kwasy tłuszczowe w plastelinie to przede wszystkim kwas stearynowy czyli z greckiego stear - łój, tłuszcz. Jest to organiczny związek chemiczny, jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych, składnik tłuszczów (np. łój wołowy składa się w 24% z kwasu stearynowego) Kwas stearynowy występuje w tłuszczach zwierzęcych, a także w mniejszym stopniu w roślinnych. Otrzymuje się go w wyniku hydrolizy tłuszczów zwierzęcych w wysokiej temperaturze i pod zwiększonym ciśnieniem. Jest używany do produkcji świec, kredek świecowych, mydeł, kosmetyków, leków oraz do zmiękczania gumy. I równiez plasteliny.
{opis}
29.04.2011 11:16 - zeberka
Na moim blogu zdjęcia gotowych wyrobów z ciastoliny;D
{opis}
29.04.2011 11:16 - zeberka
My robimy ciastoline tak * 3 filiżanki mąki * 1 1/2 filiżanki soli * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 filiżanki wody * 1/5 kubeczka oleju * barwniki spożywcze różnokolorowe Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu nieustannie mieszając aż do uzyskania jednolitej kuli. Zdejmij z ognia i ugniataj dotąd, aż stanie się miękką, nie kleistą masą. Przechowuj masę w szczelnej plastikowej torebce.
{opis}
29.04.2011 11:14 - hetmanka
Jeden z lepszych tekstów jakie czytałam na ten temat. Dziękuję za przepis na ciastolinę!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »