Ekorodzice

Ciasto waniliowe

Autor: dużabeka - użytkowniczka portalu Ekorodzice.pl 2014.10.16, 17:32

Wanilia była rarytasem znanym początkowo jedynie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Tylko tam żyły owady potrzebne do zapylania żółto-białych kwiatów. Na szczęście znaleziono rozwiązanie, dzięki któremu roślina może być uprawiana także w Europie. A my możemy delektować się smakiem ciasta waniliowego.


Ciasto:

Krem:

  • pół litra mleka / napoju sojowego lub owsianego
  • budyń waniliowy
  • kostka masła 80%
  • polewa z gorzkiej czekolady 
  • chili
  • ekstrakt z prawdziwej wanilii

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem brązowym i żółtkami na gęsty, puszysty krem. Dodać resztę składników. Wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez ok. 30-45 min.
  2. Po upieczeniu przekroić na pół.
  3. Wcześniej ugotować budyń według przepisu. Ucierać masło, dodając przestudzony budyń.
  4. Ułożyć jeden krążek ciasta, na nim połowę masy i biszkopty. Następnie drugą połowę masy i drugi krążek.
  5. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową, którą uprzednio rozgrzewamy w gorącej wodzie z dodatkiem chilli i wanilii.
  6. GOTOWE!!!

  7. Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »
Jak gotować w parowarze?

Jak gotować w parowarze?

Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
22.10.2014 12:39 - hetmanka
A są ekobiszkopty?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów