Ekorodzice

Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Autor: Emilia Lorenc 2011.02.08, 11:56
II Danie – kasza gryczana polana olejem lnianym, buraczki z chrzanem, seler w panierce

Seler w panierce

M:
podgotowany seler korzeń pokrojony w plastry, pieprz

W:
sól morska

D: skropić cytrynką

O: szczypta kurkumy

Z: obtoczyć w jajku i ziarnie sezamu

Smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.


Buraczki z chrzanem


Z: ugotowane buraczki zetrzeć na wiórki

M: chrzan

W:
sól morska

D: sok z cytryny

O: szczypta kurkumy

Z: oliwa z oliwek


Kolacja – bułeczki z bryndzą owczą

Nadzienie


O: bryndza owcza

Z: podpieczona na masełku cebulka,

M: pieprz, tymianek

W: sól szczypta

D: pietruszki natka

O: bazylii listek

dobrze mieszamy

Bułki

Z: bułeczki razowe wyjmujemy środek z bułeczki, nadziewamy bryndzą przygotowaną

M: na wierzchu bułeczki dajemy kilka krążków cebulki lub szczypiorek

W: skrapiamy zimną wodą

D: kropla cytryny

O: do piekarnika na ok. 20 minut.

Po wyjęciu posypujemy kiełkami.




Przeczytaj także:

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Według medycyny tradycyjnej jesteśmy chorzy, ponieważ doprowadzamy do zanieczyszczenia naszego ciała różnymi truciznami, zaburzając wewnętrzną równowagę w organizmie. Współczesny tryb życia: brak ruchu, stres, nieprawidłowe i nadmierne... więcej »
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
Jak gotować w parowarze?

Jak gotować w parowarze?

Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania... więcej »
Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne.... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów