Ekorodzice

Danie z parowaru – Ryba z gruszkami

Autor: mgr inż. Joanna Koszewska 2010.11.24, 13:01
Przed Wami przepis na danie z parowaru – pyszny duet rybę z gruszkami. Oto przykład szybkiego, pożywnego i rodzinnego obiadku, który znakomicie smakuje z parowaru.

fot. www.sxc.hu

Składniki:
  • 1 duży filet białej ryby
  • 0,5 cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 gruszki
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Jedną z gruszek należy obrać cienko ze skórki, tak by nastąpiły jak najmniejsze straty witamin, a następnie zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach.

  2. Przyrządzić sos z oleju, soku cytryny i przypraw, a następnie polać nim filet rybny.

  3. Pokrojoną w cienkie paseczki skórkę cytrynową umieścić na rybie, na którą nałożyć łyżeczką startą gruszkę.

  4. Całość umieścić w pojemniku i przechowywać w lodówce przez ok. 3 godziny.

  5. Po tym okresie drugą gruszkę przekroić na pół. Każdą z otrzymanych części obłożyć filetem. Można użyć wykałaczkę do spięcia w całość.

  6. Tak przygotowaną potrawę ułożyć w parowarze i gotować przez ok. 15 minut. Smacznego!




Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów