Ekorodzice

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Autor: Jolanta Walczyk 2014.05.07, 16:21

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Potocznie nazywana anielskim zielem. Nie każdy wie, że arcydzięgiel litwor to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych pomagająca według starych przekazów na wiele schorzeń, o czym można przeczytać w książkach zielarskich. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury.

fot. Konfitura z anżeliki

Przepis na konfiturę z anżeliki :

  • 1kg młodych łodyg lub ogonków lisciowych arcydzięgla litwor
  • 1kg cukru brązowego
  • 1 szklanka wody

Anżelikę zbieramy umyć, osączyć, pokrajać na kawałki ok 4cm. Wrzucić na gorącą wodę. Gotować ok. 10 minut i odcedzić. Z cukru i wody ugotować syrop i go zszumować. Wrzucić na wrzący syrop arcydzięgiel litwor. Gotować na małym ogniu, delikatnie mieszając. Włożyć do wygotowanych małych słoiczków i zamknąć. Można wykorzystać do dekoracji ciast, słodzenia herbaty.

Niektórzy na końcu dodają kwasek cytrynowy lub cytrynę do konserwacji. Jeszcze inni łyżkę sody oczyszczonej do wody na samym początku, aby wydobyć zielony kolor z łodyg. Ja jestem minimalistką więc 3 składniki mi wystarczają. dodam, że przepis pochodzi z zeszytu babci i ma co najmniej 90 lat. Smacznego!


UWAGA!  

1.Kobiety w ciąży lub karmiące piersią kategorycznie nie powinny go używać w żadnej postaci!

2. W niektórych regionach anżelikę nazywa się zielem św. Ducha, gołębią pokrzywą, lubszczą, angeliką, archangeliką, anielskim zielem, anielskim korzeniem, dzięgielnicą, dzięgielem wielki. TO TA SAMA ROŚLINA!



Przeczytaj także:

Domowy chleb

Domowy chleb

Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2 lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy się za robienie chleba. A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy? Tutaj obejdzie się bez... więcej »
Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co... więcej »
Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z serem fetą i kiełkami to nie wszystkim znany sposób na dobrą porcję witamin. Zwłaszcza zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza warto zafundować sobie zastrzyk energetyczny w postaci zdrowej przekąski. SMACZNEGO! ... więcej »
Domowy proszek do pieczenia BIO

Domowy proszek do pieczenia BIO

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast. Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu... więcej »
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »


Komentarzy: 8
{opis}
12.09.2013 17:50 - miraga_
Ale mnie zaciekawiliście. Nic nie próbowałam jeszcze z tą rośliną.
{opis}
12.09.2013 10:42 - agnieszka
Dodam jeszcze, że z dzięgla jest pyszna nalewka dzięgielówka!
{opis}
12.09.2013 10:40 - agnieszka
Kumaryny zawarte w arcydzięglu rozrzedzają krew, dlatego też osoby stosujące terapię przeciwkrzepliwą powinny unikać tego zioła. Tak samo kobiety w ciąży i karmiące Jednak dla dzieci jest wskazany
{opis}
12.09.2013 10:35 - hetmanka
Kurcze, ale nie wiedziałam że przy karmieniu piersią nie można;/ Czemu?
{opis}
12.09.2013 10:34 - hetmanka
Nigdy nie robiłam konfitury z anżeliki, nie wiedziałam, że dzięgiel wielki to anżelika, jednak roślinę znam. Tłuczone nasiona arcydzięgla (niczym wanilia) stosuję do deserów mlecznych, a suszone mielone korzenie wykorzystuje przy pieczeniu ciasteczek.
{opis}
12.09.2013 10:04 - mama_Igorka
Anielskiego ziela trudno jest nie zauważyć, gdyż znacznie góruje nad innymi roślinami dochodząc nawet do 2, 5 metrowej wysokości. Te, które rośnie u nas przy domu mają około 2 metrów. Nigdy nic z arcydziegla nie robiłam. Dużo słyszałam. Chętnie wypróbuje bo wygląda smacznie. Tylko kiedy ty te łodygi zbierasz?
W długie weekendy najchętniej:
Wyjeżdżamy z miasta na łono natury tam, gdzie nas poniesie.
Z dużym wyprzedzeniem przygotowujemy wyjazd i plan zwiedzania.
Szukamy dla dzieciaków atrakcji w mieście.
Aktywnie spędzamy czas, np. jeżdżąc na rowerze.
Odpoczywamy w domu przy telewizji
Nie robimy planów – działamy spontanicznie.

Kategorie Blogów