Ekorodzice

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Autor: Jolanta Walczyk 2014.05.07, 16:21

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Potocznie nazywana anielskim zielem. Nie każdy wie, że arcydzięgiel litwor to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych pomagająca według starych przekazów na wiele schorzeń, o czym można przeczytać w książkach zielarskich. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury.

fot. Konfitura z anżeliki

Przepis na konfiturę z anżeliki :

  • 1kg młodych łodyg lub ogonków lisciowych arcydzięgla litwor
  • 1kg cukru brązowego
  • 1 szklanka wody

Anżelikę zbieramy umyć, osączyć, pokrajać na kawałki ok 4cm. Wrzucić na gorącą wodę. Gotować ok. 10 minut i odcedzić. Z cukru i wody ugotować syrop i go zszumować. Wrzucić na wrzący syrop arcydzięgiel litwor. Gotować na małym ogniu, delikatnie mieszając. Włożyć do wygotowanych małych słoiczków i zamknąć. Można wykorzystać do dekoracji ciast, słodzenia herbaty.

Niektórzy na końcu dodają kwasek cytrynowy lub cytrynę do konserwacji. Jeszcze inni łyżkę sody oczyszczonej do wody na samym początku, aby wydobyć zielony kolor z łodyg. Ja jestem minimalistką więc 3 składniki mi wystarczają. dodam, że przepis pochodzi z zeszytu babci i ma co najmniej 90 lat. Smacznego!


UWAGA!  

1.Kobiety w ciąży lub karmiące piersią kategorycznie nie powinny go używać w żadnej postaci!

2. W niektórych regionach anżelikę nazywa się zielem św. Ducha, gołębią pokrzywą, lubszczą, angeliką, archangeliką, anielskim zielem, anielskim korzeniem, dzięgielnicą, dzięgielem wielki. TO TA SAMA ROŚLINA!



Przeczytaj także:

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Zakwas z buraków na oczyszczenie krwi

Zakwas z buraków na oczyszczenie krwi

Lubię eksperymentować w kuchni i wykorzystywać właściwości "lecznicze" otaczającej nas żywności. Nie zdziwię Was więc zatem, gdy powiem, że od czasu do czasu przygotowuję dla siebie i moich bliskich zakwas z buraków na... oczyszczenie... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Przepis na pączki bez jajek i mleka

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością... więcej »
Zupa z selera

Zupa z selera

Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy... więcej »


Komentarzy: 8
{opis}
12.09.2013 17:50 - miraga_
Ale mnie zaciekawiliście. Nic nie próbowałam jeszcze z tą rośliną.
{opis}
12.09.2013 10:42 - agnieszka
Dodam jeszcze, że z dzięgla jest pyszna nalewka dzięgielówka!
{opis}
12.09.2013 10:40 - agnieszka
Kumaryny zawarte w arcydzięglu rozrzedzają krew, dlatego też osoby stosujące terapię przeciwkrzepliwą powinny unikać tego zioła. Tak samo kobiety w ciąży i karmiące Jednak dla dzieci jest wskazany
{opis}
12.09.2013 10:35 - hetmanka
Kurcze, ale nie wiedziałam że przy karmieniu piersią nie można;/ Czemu?
{opis}
12.09.2013 10:34 - hetmanka
Nigdy nie robiłam konfitury z anżeliki, nie wiedziałam, że dzięgiel wielki to anżelika, jednak roślinę znam. Tłuczone nasiona arcydzięgla (niczym wanilia) stosuję do deserów mlecznych, a suszone mielone korzenie wykorzystuje przy pieczeniu ciasteczek.
{opis}
12.09.2013 10:04 - mama_Igorka
Anielskiego ziela trudno jest nie zauważyć, gdyż znacznie góruje nad innymi roślinami dochodząc nawet do 2, 5 metrowej wysokości. Te, które rośnie u nas przy domu mają około 2 metrów. Nigdy nic z arcydziegla nie robiłam. Dużo słyszałam. Chętnie wypróbuje bo wygląda smacznie. Tylko kiedy ty te łodygi zbierasz?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów