Ekorodzice

Pasta z bobu

Autor: Tekst i zdjęcie Jola z Redakcji Ekorodzice.pl 2014.07.03, 12:27

Bób to zdrowa przekąska do skubania podczas oglądania meczów w telewizji. Jednak mało kto wie, że pasta z bobu idealnie zastępuje masło do kanapek!  A przygotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!

fot. bób

Przygotuj:

  • 2 szklanki bobu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej z oliwek,
  • pieprz i sól,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła czosnkowego

 Sposób przygotowania pasty z bobu krok po kroku:

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła czosnkowego.
  2. Obieramy bób i czosnek z łupinek.
  3. Obrane warzywa wkładamy do blendera z dodatkiem oliwy czosnkowej i soku z cytryny. 
  4. Blendujemy na jednolitą papkę. Pasta ma się łatwo rozsmarowywać na pieczywie.
  5. Doprawiamy pastę pieprzem i solą do smaku. 

UWAGA! Bób jest alternatywą dla białka zwierzęcego, więc gorąco polecamy go wszystkim wegetarianom. Ma też dużo kwasu foliowego, więc jest niezastąpiony w diecie ciężarnej mamy!





Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów