Ekorodzice

Pasta z bobu

Autor: Tekst i zdjęcie Jola z Redakcji Ekorodzice.pl 2014.07.03, 12:27

Bób to zdrowa przekąska do skubania podczas oglądania meczów w telewizji. Jednak mało kto wie, że pasta z bobu idealnie zastępuje masło do kanapek!  A przygotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!

fot. bób

Przygotuj:

  • 2 szklanki bobu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej z oliwek,
  • pieprz i sól,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła czosnkowego

 Sposób przygotowania pasty z bobu krok po kroku:

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła czosnkowego.
  2. Obieramy bób i czosnek z łupinek.
  3. Obrane warzywa wkładamy do blendera z dodatkiem oliwy czosnkowej i soku z cytryny. 
  4. Blendujemy na jednolitą papkę. Pasta ma się łatwo rozsmarowywać na pieczywie.
  5. Doprawiamy pastę pieprzem i solą do smaku. 

UWAGA! Bób jest alternatywą dla białka zwierzęcego, więc gorąco polecamy go wszystkim wegetarianom. Ma też dużo kwasu foliowego, więc jest niezastąpiony w diecie ciężarnej mamy!



Przeczytaj także:

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Według medycyny tradycyjnej jesteśmy chorzy, ponieważ doprowadzamy do zanieczyszczenia naszego ciała różnymi truciznami, zaburzając wewnętrzną równowagę w organizmie. Współczesny tryb życia: brak ruchu, stres, nieprawidłowe i nadmierne... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Domowy chleb

Domowy chleb

Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2 lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy się za robienie chleba. A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy? Tutaj obejdzie się bez... więcej »
Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »
Smażony bakłażan

Smażony bakłażan

Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym zjadaczem cholesterolu, dlatego... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów