Ekorodzice

Pasta z hummusu

Autor: Ola Kozera 2014.10.10, 17:15
Ta orientalna pasta jest świetnym dodatkiem do świeżych warzyw czy chleba. Świetnie sprawdzi się w roli dipu. Wypróbujcie sami!
fot. Hummus

Składniki:
  • Ciecierzyca – świeża lub z puszki
  • Sok z cytryny
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
Opcjonalnie:
  • 1/2 szklanki tahini – pasty sezamowej lub naturalnego masła orzechowego
Przygotowanie:
  1. Jeżeli wykorzystujemy świeże ziarna ciecierzycy należy je namoczyć na całą noc a następnie gotować do miękkości ok. 50 min. Zacznie łatwiej jest użyć cieciorkę z puszki. Odsączamy ją z zalewy, zostawiając ok 1/3 szklanki soku. 
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Nie zawsze kiedy mam ochotę na hummus mam w domu tahini czy masło orzechowe, dlatego omijam te składniki i gwarantuję, że bez nich danie też wychodzi znakomite. 
  3. Zamiast zaproponowanych przeze mnie przypraw można użyć innych, swoich ulubionych.
Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

Ryba na parze z warzywami

Ryba na parze z warzywami

Z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźniamy się z parowarem i odkrywamy jego możliwościami. Podawaliśmy Wam już przepis na rybę z gruszkami. Tym razem chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym kolejnym odkryciem: rybą z warzywami na parze... więcej »
Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Bardzo pożywna i zdrowa, ciemnozielona zupa z rzeżuchy. Podana zarówno na ciepło, jak i zimno jest w stanie zachwycić wszystkich gości zasiadających przy wielkanocnym stole... więcej »
Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Orzechowe batoniki

Orzechowe batoniki

To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
22.10.2014 15:49 - etruska
w humusie jedna wada Samamu nie przejesz warto robić jak przynajmniej z 5 osób będzie jadło ta pastę, bo szybko sie nudzi
{opis}
22.10.2014 15:49 - etruska
w humusie jedna wada Samamu nie przejesz warto robić jak przynajmniej z 5 osób będzie jadło ta pastę, bo szybko sie nudzi
{opis}
22.10.2014 12:18 - mama_Igorka
Wygląda mega apetycznie
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów