Ekorodzice

Pasta z hummusu

Autor: Ola Kozera 2014.10.10, 17:15
Ta orientalna pasta jest świetnym dodatkiem do świeżych warzyw czy chleba. Świetnie sprawdzi się w roli dipu. Wypróbujcie sami!
fot. Hummus

Składniki:
  • Ciecierzyca – świeża lub z puszki
  • Sok z cytryny
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
Opcjonalnie:
  • 1/2 szklanki tahini – pasty sezamowej lub naturalnego masła orzechowego
Przygotowanie:
  1. Jeżeli wykorzystujemy świeże ziarna ciecierzycy należy je namoczyć na całą noc a następnie gotować do miękkości ok. 50 min. Zacznie łatwiej jest użyć cieciorkę z puszki. Odsączamy ją z zalewy, zostawiając ok 1/3 szklanki soku. 
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Nie zawsze kiedy mam ochotę na hummus mam w domu tahini czy masło orzechowe, dlatego omijam te składniki i gwarantuję, że bez nich danie też wychodzi znakomite. 
  3. Zamiast zaproponowanych przeze mnie przypraw można użyć innych, swoich ulubionych.
Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

Domowy chleb

Domowy chleb

Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2 lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy się za robienie chleba. A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy? Tutaj obejdzie się bez... więcej »
Orzechowe batoniki

Orzechowe batoniki

To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować... więcej »
Odżywianie wg Pięciu Przemian

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Według medycyny tradycyjnej jesteśmy chorzy, ponieważ doprowadzamy do zanieczyszczenia naszego ciała różnymi truciznami, zaburzając wewnętrzną równowagę w organizmie. Współczesny tryb życia: brak ruchu, stres, nieprawidłowe i nadmierne... więcej »
Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
22.10.2014 15:49 - etruska
w humusie jedna wada Samamu nie przejesz warto robić jak przynajmniej z 5 osób będzie jadło ta pastę, bo szybko sie nudzi
{opis}
22.10.2014 15:49 - etruska
w humusie jedna wada Samamu nie przejesz warto robić jak przynajmniej z 5 osób będzie jadło ta pastę, bo szybko sie nudzi
{opis}
22.10.2014 12:18 - mama_Igorka
Wygląda mega apetycznie
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów