Ekorodzice

Chleb na zakwasie dla leniwych

Autor: Agnieszka Placha (mamaga) 2010.11.02, 16:05
Przedstawiam Wam przepis na CHLEB NA ZAKWASIE – ja nazywam go dla leniwych, ponieważ jest bardzo szybki w przygotowaniu. Zaczynamy od zrobienia zakwasu...

fot. Agnieszka Placha (mamaga)

Jak zrobić zakwas?
Zmieszać 2 garście mąki żytniej z taką ilością wody, aby powstała miękka papka. Przykryć wilgotną serwetką i ustawić w ciepłym miejscu. Po dwóch dniach zakwas powinien się pienić i wypuszczać pęcherzyki powietrza. Jeżeli pachnie świeżym chlebem żytnim nadaje się do użytku, jeśli octem – nie. Zakwas należy przechowywać w lodówce do ponownego użycia.

Przygotuj:
  • zakwas
  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka ziaren siemienia lnianego
  • 4 łyżeczki soli
  • 1,5 l letniej wody (ew.+200 ml)
Krok po kroku
  1. Składniki wymieszać, dodać zakwas.
  2. Włożyć na blaszki wysmarowane olejem.
  3. Chleb zostawić przykryty ściereczką na 8-12 godzin (całą noc) – do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika odłożyć ok. 3 łyżki ciasta na zakwas.
  4. Piec w temp. 180 stopni 1,5 godziny.
Można eksperymentować z mąką i dodatkami, zachowując proporcje. Z całej porcji wychodzą 2 keksowe foremki.




Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
W długie weekendy najchętniej:
Wyjeżdżamy z miasta na łono natury tam, gdzie nas poniesie.
Z dużym wyprzedzeniem przygotowujemy wyjazd i plan zwiedzania.
Szukamy dla dzieciaków atrakcji w mieście.
Aktywnie spędzamy czas, np. jeżdżąc na rowerze.
Odpoczywamy w domu przy telewizji
Nie robimy planów – działamy spontanicznie.

Kategorie Blogów