Ekorodzice

Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Autor: Jolanta Walczyk 2010.03.19, 00:04
Bardzo pożywna i zdrowa, ciemnozielona zupa z rzeżuchy. Podana zarówno na ciepło, jak i zimno jest w stanie zachwycić wszystkich gości zasiadających przy wielkanocnym stole.





Przygotuj:

  •     1/2 średniej cebuli pokrojonej w plasterki,
  •     2 łyżeczki oleju (słonecznikowego lub szafranowego)
  •     1/2 pęczka rzeżuchy wraz z ogonkami!
  •     300ml wody
  •     bulion domowy
  •     szczypta soli wg uznania



Należy zeszklić cebulę na oleju. Rzeżuchę dokładnie umyć i przebrać, odrzucając pożółkłe listki. Grubo posiekać i zmiksować blenderem z cebulą i wodą. Tak przygotowaną zupę przelać do garnka z gotującym się bulionem. Doprowadzić do wrzenia i podgotowywać na małym ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać od razu po przyrządzeniu. Można również ostudzić, wstawić do lodówki i podawać w formie chłodnika.



Tagi: alergików   dania   dania   dla   rzeżuchy   wielkanocne   zupa  


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów