Ekorodzice

Budyń domowej roboty

Autor: mama_na_obcasach - użytkowniczka portalu Ekorodzice.pl 2014.10.17, 12:14
Budyń to doskonała przekąska między posiłkami. Nie mam zaufania do tych kupnych, więc przygotowuję go sama. W internecie znajdziecie wiele przepisów na budyń domowej roboty, a ja zaprezentuję Wam mój ulubiony.
fot. Budyń domowej roboty

PRZYGOTUJ
  • żółtko
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • 3 łyżki kakao
fot. Budyń domowej roboty
KROK 1:
W jednej szklance mleka mieszamy żółtko, cukier, mąkę i kakao. Możemy w tym celu użyć miksera lub blendera.  
KROK 2: Resztę mleka z masłem należy zagotować, następnie wlewamy naszą zmiksowaną masę. 
KROK 3: Nie przerywając mieszania, gotujemy aż budyń zgęstnieje.
KROK 4: Następnie przelewamy do miseczek - możemy przyozdobić według uznania.

WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Stosując zaproponowane przeze mnie proporcje, budyniu powinno wystarczyć na 4 małe miseczki. 

Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Bardzo pożywna i zdrowa, ciemnozielona zupa z rzeżuchy. Podana zarówno na ciepło, jak i zimno jest w stanie zachwycić wszystkich gości zasiadających przy wielkanocnym stole... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Domowy proszek do pieczenia BIO

Domowy proszek do pieczenia BIO

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast. Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów