Ekorodzice

Budyń domowej roboty

Autor: mama_na_obcasach - użytkowniczka portalu Ekorodzice.pl 2014.10.17, 12:14
Budyń to doskonała przekąska między posiłkami. Nie mam zaufania do tych kupnych, więc przygotowuję go sama. W internecie znajdziecie wiele przepisów na budyń domowej roboty, a ja zaprezentuję Wam mój ulubiony.
fot. Budyń domowej roboty

PRZYGOTUJ
  • żółtko
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • 3 łyżki kakao
fot. Budyń domowej roboty
KROK 1:
W jednej szklance mleka mieszamy żółtko, cukier, mąkę i kakao. Możemy w tym celu użyć miksera lub blendera.  
KROK 2: Resztę mleka z masłem należy zagotować, następnie wlewamy naszą zmiksowaną masę. 
KROK 3: Nie przerywając mieszania, gotujemy aż budyń zgęstnieje.
KROK 4: Następnie przelewamy do miseczek - możemy przyozdobić według uznania.

WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Stosując zaproponowane przeze mnie proporcje, budyniu powinno wystarczyć na 4 małe miseczki. 

Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »
Czy mrożonki są zdrowe?

Czy mrożonki są zdrowe?

Czy warto poświęcać swój czas na mrożenie warzyw i owoców? Co robić, gdy tak trudno o zastrzyk witaminowy podczas mroźnych wieczorów? Czy suplementy diety to jedyne wyjście z zimowej sytuacji? A może istnieje tańsze i zdrowsze rozwiązanie?... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda! Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska.... więcej »
Słodkie przetwory z dzikich roślin

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie? Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce... Kto ma ochotę... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów