Ekorodzice

Budyń domowej roboty

Autor: mama_na_obcasach - użytkowniczka portalu Ekorodzice.pl 2014.10.17, 12:14
Budyń to doskonała przekąska między posiłkami. Nie mam zaufania do tych kupnych, więc przygotowuję go sama. W internecie znajdziecie wiele przepisów na budyń domowej roboty, a ja zaprezentuję Wam mój ulubiony.
fot. Budyń domowej roboty

PRZYGOTUJ
  • żółtko
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • 3 łyżki kakao
fot. Budyń domowej roboty
KROK 1:
W jednej szklance mleka mieszamy żółtko, cukier, mąkę i kakao. Możemy w tym celu użyć miksera lub blendera.  
KROK 2: Resztę mleka z masłem należy zagotować, następnie wlewamy naszą zmiksowaną masę. 
KROK 3: Nie przerywając mieszania, gotujemy aż budyń zgęstnieje.
KROK 4: Następnie przelewamy do miseczek - możemy przyozdobić według uznania.

WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Stosując zaproponowane przeze mnie proporcje, budyniu powinno wystarczyć na 4 małe miseczki. 

Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Według medycyny tradycyjnej jesteśmy chorzy, ponieważ doprowadzamy do zanieczyszczenia naszego ciała różnymi truciznami, zaburzając wewnętrzną równowagę w organizmie. Współczesny tryb życia: brak ruchu, stres, nieprawidłowe i nadmierne... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Koktajl błonnikowy PRZEPISY

Koktajl błonnikowy PRZEPISY

Świetne rozwiązanie dla wszystkich spragnionych zdrowej żywności. Pestki – to, co zazwyczaj wyrzucamy lub odkładamy „na potem”, w tym koktajlu grają pierwszorzędną rolę. Duża zawartość błonnika doda energii i  wzmocni... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »
Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna- czego chcieć więcej? W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów