Ekorodzice

Domowe lekarstwo z czarnego bzu

Autor: celestynka 2010.04.12, 16:05
fot. www.sxc.hu
Nalewkę na wzmocnienie, sok na przeziębienie, moczopędny napar… Co jeszcze można zrobić z czarnego bzu? Otóż ten niedoceniony krzew, uważany przez niektórych za trujący, może być lekiem na całe zło. Stany zapalne oczu, angina czy zatrucie pokarmowe nie będą cię bez przerwy nękać, jeśli skorzystasz z wiedzy starszych pokoleń.



Czarny bez to krzew z rodziny bzowatych. W Polsce jest to bardzo popularna roślina. Surowcem zielarskim są jej kwiaty i owoce. Czarny bez posiada różnorodne właściwości lecznicze. Zawiera dużo witaminy C. W medycynie ludowej sok z jego owoców i nalewka stosowane są jako środek przeciw przeziębieniom. Czarny bez jest też doskonałym i bardzo popularnym w niektórych krajach surowcem do produkcji domowego wina.

Kwiaty

Kwitną od maja do czerwca. Zbiera się je w dzień słoneczny. Należy unikać zrywania kwiatów przegniłych lub wyschniętych. Ścina się je całymi baldachami, łuska od szypułek, a następnie suszy w temperaturze nie większej niż 35 stopni Celsjusza. Dobry surowiec nie może się zaparzyć i ma kolor białawo-żółty.


Kwiaty działają moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zewnętrznie są stosowane do przemywania w stanach zapalnych oczu i gardła.

Owoce

Owoce bzu dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Kolor czarno-fioletowy świadczy o tym, że są dojrzałe. Dopiero wtedy nadają się na różnego rodzaju soki i nalewki. Nie wolno spożywać zielonych owoców czarnego bzu, ponieważ zawierają duże ilości trującej sambunigryny - substancji, która może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Dojrzałe okazy należy zbierać w pierwszy słoneczny dzień po dniu deszczowym.

Owoce działają łagodnie przeczyszczająco, moczopędnie, napotnie, przeciwbólowo, odtruwająco.

Jak przygotować sok z czarnego bzu?

Po umyciu 1 kg owoców (obranych z szypułek) zalewamy je w garnku niedużą szklanką wody i trzymamy na wolnym ogniu tak długo aż puszczą sok i się rozgotują. Następnie przecieramy owoce przez sito, słodzimy do smaku ( przy tych proporcjach radzimy dodać ok. 0,5 kg cukru) i rozlewamy do butelek. Tak przygotowane butelki poddajemy procesowi pasteryzacji.

Sok z bzu zalecany jest przy anginach, przeziębieniach i grypie.

Jak przygotować nalewkę z owoców czarnego bzu?

500 g owoców zalewamy jedną szklanką wódki i odstawiamy na 7 dni. Następnie wyciskamy przez płótno. Zażywa się po 40-50 kropli (na szklankę herbaty) trzy razy dziennie jako środek napotny i wzmacniający w trakcie przeziębień.

Koniecznie wypróbujcie też syrop z kwiatów czarnego bzu. Idealny lek na przeziębienie i grypę dla dzieci. Przepis znajdziecie tutaj kwiat czarnego bzu.

Źródło: Kalendarz rolników 1995



Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów