Ekorodzice

Zupa z dyni dla alergików

Autor: Hanna Walczyk 2010.01.27, 17:41

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor, magnez i wapń, wspomaga odchudzanie, jest niskokaloryczna, czego chcieć więcej?

PRZYGOTUJ:

  • 1 małą dynię lub połowę większej 
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • curry 
  • pieprz

WYKONANIE:

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującej się wody (ok. cztery litry). Później dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, cebule . Gotować do miękkości. Doprawić curry i pieprzem, ewentualnie dosolić. Przyozdobić listkiem melisy. Można też zrobić zupę rzadszą i dodać lane kluski.

fot. www.dreamstrime.com

ZOBACZ TEŻ JAK ZROBIĆ ZUPĘ KREM Z DYNII HOKKAIDO


Tagi: krem   mus   zupa   dynia  


Komentarzy: 2
{opis}
28.05.2011 21:43 - celestynka
Ja zupę z dyni robię w proporcjach 1kg dyni, pół litra mleka, pół litra bulionu warzywnego, łyżeczka ziela angielskiego, 1 cebula, ząbek czosnku, 1 łyżezcka drobno pokrojonego imbiru, 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1 owoc mango, sól pieprz
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów