Ekorodzice

Domowy chleb

Autor: mama_stasia 2013.05.12, 09:36
Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2 lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy się za robienie chleba.  A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy? Tutaj obejdzie się bez zakwasu.

fot. www.sxc.hu


PRZEPIS NA IRLANDZKI CHLEB DOMOWY
  • 1 i ¼ kg mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 i ¼ litra ciepłej wody
  • 55 g stopionej margaryny

Mąkę wsypujemy do naczynia. Drożdże, sól i margarynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, po czym nakrywamy je wilgotną ściereczką. Pozostawiamy na ok. 1 lub 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy trzy okrągłe bochenki. Nacinamy lekko pod skosem ciasto w dwie strony i wkładamy je na wysmarowaną olejem blachę. 10 min przed zakończeniem pieczenia możemy posmarować wierzch chleba mlekiem, aby nadać mu chrupiącą skórkę. 

Pieczemy:
  • 15 min – 220 st.
  • 20-25 min –190 st.


Tagi: chleb   domowy   kuchnia   zdrowa  


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów