Ekorodzice

E951 – aspartam, czyli słodka śmierć

Autor: Iwona Sławek 2010.08.17, 08:32
„Słodka śmierć” – gdyby pokusić się o krótkie zdefiniowanie substancji, jaką jest aspartam, można by określić ją powyższymi słowami. Doprecyzowując, dodałabym, że „powolna”…

fot. www.sxc.hu


Aspartam to chemiczny dodatek do żywności, znany jako niskokaloryczna alternatywa dla cukru, który kryje się pod symbolem E951. Ale można znaleźć go także pod nazwami:
  • NutraSweet,
  • Equal,
  • Spoonful,
  • Equal-Measure,
  • Sugar Free,
  • Canderel.

Tę słodką alternatywę wynaleziono przypadkowo w 1965 r. podczas testowania leku na wrzody żołądka. Zachłyśnięcie się faktem odkrycia „super dietetycznego środka” (i zapewne wizją zbicia fortuny) zaowocowało wprowadzeniem w 1974 r. aspartamu jako dodatku do suchej żywności. Jednak czujne społeczeństwo, bardzo szybko zareagowało na próbę przemycania sztucznych dodatków pod etykietką „zdrowia”. Sprzeciw przeciwko zastosowaniu aspartamu na masową skalę wniósł najpierw lekarz neurolog Dr John W. Olney, potem prawnik organizacji "Consumer" James Turner. Doprowadzono także do dochodzenia, z którego wynikało, że jest to substancja szkodliwa, niebezpieczna dla zdrowia. Wycofano go po paru miesiącach od wprowadzenia na rynek.

Jednak w latach osiemdziesiątych firmę, która zajmowała się badaniami nad szkodliwością aspartamu, kupił koncern Monsanto… Od tej chwili aspartam oficjalnie przestał wzbudzać obawy co do szkodliwości jego zastosowania i zaczęto stosować go intensywnie na masową skalę. Obecnie E951 mamy możliwość spożywania w przeróżnych produktach od gum do żucia, poprzez napoje, soki, kisiele, piwo, chrupki aż po leki, w tym także środki na kolkę dla niemowląt, które można stosować już od 1 dnia życia!

Aspartam jest reklamowany jako jeden z koniecznych składników diety redukcyjnej mającej poprawić stan zdrowia osób z nadwagą. Natomiast spożywanie produktów zawierających ten składnik ma zapobiegać otyłości czy cukrzycy.

Jednak w 1994r. ujawniono raport US Department of Health and Human Services, w którym wynotowano kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów powodowanych przez aspartam, m.in.:
  • przybieranie na wadze,
  • bóle głowy/migreny,
  • zawroty głowy,
  • napady epilepsji,
  • nudności,
  • drętwienia,
  • skurcze mięśni,
  • wysypki,
  • depresje i wiele innych.

W tekście można znaleźć odnośniki do wyników kilku wyrywkowych badań, które sugerują występowanie związków pomiędzy spożywaniem aspartamu a chorobami układu limfatycznego czy rakiem mózgu. Jednak nie ma na to niezbitych dowodów – do tej pory nie przeprowadzono dokładnych badań na większą skalę, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły tym doniesieniom. Mimo to podane do publicznej wiadomości podejrzenia budzą wątpliwości, wywołują niepokój i doprowadzają do licznych dyskusji na temat tego związku chemicznego.

Niestety, sprawa z aspartamem nie jest nagłaśniana. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Jest to BARDZO popularny związek, dodawany do BARDZO wielu produktów, a wszelkie „pomówienia” szkodzą interesom koncernów go produkujących i stosujących.


Źródło: www.stopcodex.pl, www.eioba.pl, film dokumentalny "Rakotwórcza słodycz" wyświetlany na kanale Planete

Tagi: Dr   John   Olney   W.   dla   kolki   na   neurolog   niemowląt   środki  

Przeczytaj także:

Dlaczego smog szkodzi? Jak chronić przed nim siebie i dziecko?

Dlaczego smog szkodzi? Jak chronić przed nim siebie i dziecko?

Przyszła zima, a wraz z nią nastał czas, gdy nad miastami unosi się smog… W Polsce jakość powietrza jest fatalna, na co uwagę zwracają przedstawiciele europejskich organizacji. więcej »
Dlaczego seniorzy powinni przyjmować probiotyki?

Dlaczego seniorzy powinni przyjmować probiotyki?

Czy seniorzy powinni przyjmować specjalne probiotyki dla osób starszych i kiedy warto je włączyć do diety? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym tekście. ... więcej »
Jak zadbać o urozmaicony jadłospis maluszka, włączając do jego diety kleiki i kaszki?

Jak zadbać o urozmaicony jadłospis maluszka, włączając do jego diety kleiki i kaszki?

Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, rozszerzanie diety dziecka można rozpocząć, kiedy maluszek zdobędzie umiejętności niezbędne do spożywania pokarmów innych niż mleko, po 4. – 6. miesiącu życia. Wtedy w menu pociechy mogą pojawić... więcej »
Uwaga na parabeny w kosmetykach i żywności!

Uwaga na parabeny w kosmetykach i żywności!

Parabeny to ciała stałe, o wyglądzie drobnych, bezzapachowych i bezbarwnych kryształków. Pod tą łatwo wpadającą w ucho nazwą, skrywają się estry kwasu parahydroksybenzoesowego (PHB), które prowadzą do podrażnień skóry. Przypuszcza się... więcej »
Jesień na dworze - przygotowujemy się do szklanej pogody

Jesień na dworze - przygotowujemy się do szklanej pogody

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami. W odstawkę pójdą niedługo krótkie spodenki i zwiewne spódniczki. Nasze szafy wyposażymy w bardziej praktyczne, cieplejsze ubrania. Stylowe kalosze, płaszcze przeciwdeszczowe i parasole to rozwiązania... więcej »


Komentarzy: 3
{opis}
01.05.2011 12:47 - emiczek
Staram się unikać aspartamu, ale niedajcie sie zwieść- aspartam nie jest najgorszym słodzikiem! Unikajcie sacharynianu!!! Jeśli macie czymś słodzić wybierzcie ksylitol, mannitol lub solbitol. Mają owocowy ożeźwiający smak i są dużo naturalniejsze. Warto o tym pamiętać udając się do sklepu
{opis}
07.09.2010 17:49 - celestynka
CZEKAM NA WIĘCEJ!
{opis}
17.08.2010 15:33 - hetmanka
Świetny artykuł!

Najnowsze na blogach

Absolwentka Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, mgr kształtowania środowiska przyrodniczego, a także technik architekt. Ekolożka z zawodu i pasji. Prowadzi szkolenia z zakresu ekologii, zajmuje się kompleksowym doradztwem z zakresu ochrony środowiska. Prywatnie mama dwójki chłopców: dwuletniego Antka i pięcioletniego Leosia, którym od narodzin towarzyszą klimaty ekologiczne. Prowadzi bloga www.ekotropiciel.pl oraz stronę www.ecoekspertyzy.pl



Zobacz wszystkie »

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »