Ekorodzice

Domowy proszek do pieczenia BIO

Autor: Jolanta Walczyk z Redakcji Ekorodzice.pl 2014.07.07, 15:36

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast.  Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu własnej kuchni. Czas na przepis na domowy proszek do pieczenia!

Przygotuj:

  • 250 g mąki ryżowej
  • 100 g sody oczyszczonej
  • 90 g kamienia winnego

Sposób przygotowania proszku do pieczenia BIO

  1. Składniki dokładnie wymieszać, używając do tego drobnego sitka. 
  2. Przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu. 

Dlaczego warto?

Przygotowując domowy proszek do pieczenia, oszczędzasz około 1 zł na 1 kg w porównaniu do tradycyjnej mieszanki kupowanej w sklepie i aż 128 zł, jeśli korzystasz z proszków do pieczenia BIO dostępnych w ekosklepach!

Wyliczenia - kolejny dowód na to, że bycie ekologicznym= bycie ekonomicznym! Koszt 1 kg:

  • tradycyjnego proszku do pieczenia: 23 zł
  • proszku do pieczenia BIO: 150 zł
  • NAJTANIEJ: proszku do pieczenia BIO własnej roboty: 22 zł

UWAGA! Jeśli w waszej aptece nie ma kamienia winnego, a do zakupów przez Internet nie jesteście przekonani, zamiast proszku do pieczenia dodajcie do ciasta maślankę lub kwaśne mleko. Zadziała jak tradycyjny spulchniacz!


 




Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów