Ekorodzice

Mleko zastępcze PRZEPISY

11.03.2011, 10:28 Emilia Lorenc
Mamy, które nie mogą karmić piersią, muszą zdecydować się na jakieś mleko zastępcze. Nie jest to łatwa decyzja, dlatego o pomoc poprosiliśmy naszą ekspertkę Emilię Lorenc. Przygotowała ona dla nas przeróżne przepisy na mleka zastępcze. Sprawdźcie sami!

fot. www.sxc.hu


UWAGA!!! Przed 1 rokiem życia polecamy mleka ryżowe, jaglane, kukurydziane.
Rrobimy je BEZ SOLI
i
MIODU.


Mleko Ryżowe

  • 4 szklanki wrzątku (woda musi być gorąca!)
  • 1 szklanka ugotowanego gorącego ryżu brązowego
  • 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
  • 1 łyżeczka miodu*
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito lub gazę.



Mleko Jaglane
  • 2/3 szklanki ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklklanki migdałów zmielonych na puder
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżczeka miodu*
  • 1 szklanka wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.



Mleko Kukurydziane
  • 1/4 szklanki migdałów zmielonych na puder
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szklanka mąki na 1 szklanki wody – gotować przez 10 minut)
  • 1 łyżeczka miodu*
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.


*Zdania na temat wprowadzania miodu do diety dziecka są podzielone. Jednak wielu doradców żywieniowych radzi, żeby miód podawać dopiero po 1 roku życia. Dlatego jeśli masz wątpliwości, zamiast miodu najlepiej użyć cukru trzcinowego lub melasy.


Przepisy dla dzieci powyżej 1 roku życia

Mleko Sojowe


Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
Uwaga na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!

Namoczyć 1/2szklanki soi w 3 szklankach wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.

Zmieszać:
  • 1 szklanka namoczonej (lub mrożonej) soi
  • 1szklanka wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok. 3min i dodać 4 szklanki wody. Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.



Mleko Owsiane

Uwaga! Nie dla dzieci, które są na diecie bezglutenowej.
  • 1 1/2 szklanki  wody
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki gotować przez 20 minut, często mieszając. A następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.



Mleko migdałowe
  • 100 g migdałów
  • 200 g wody
Wykonanie:
100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200 g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.



Mleko z soczewicy
  • 100 g soczewicy
  • 200 g wody
Wykonanie:
Mielić w młynku 100 g soczewicy, aż uzyska się drobną mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200 g wody. Postawić masę na 2 godziny w lodówce. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.



Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"