Ekorodzice

Gotowana marchew

24.08.2011, 16:27 Emilia Lorenc
Słyszałam gdzieś, że gotowana marchewka nie jest najlepszym pomysłem, bo fermentuje się czy gnije w jelicie. Niestety, nie jestem w stanie znaleźć więcej informacji na ten temat. Czy słyszała Pani coś na ten temat?

Gotowane warzywa są szybciej trawione, czyli są bardziej lekkostrawne. Tu raczej chyba chodzi o marchew świeżą, ponieważ zawiera dużo błonnika.

By uniknąć procesów fermentacyjnych w jelitach, należy przyjąć zasadę: nie jemy później niż 2-3 godziny przed snem (to dotyczy dorosłych) surowe owoce i warzywa – w tym marchew – najlepiej spożywać do godzin popołudniowych, czyli ok 16. 00- 17.00 godziny nie później.

Oczywiście, na kolację sałaty i pomidory są dozwolone, ponieważ dość szybko są trawione.

fot. www.sxc.hu

A oto przykładowa propozycja menu:

I Śniadanie
Owsianka na wodzie z płatkami migdałowymi, sezamem, siemieniem lnianym oraz suszonymi owocami lub sezonowymi, jak np maliny.

II Śniadanie
Świeży sok z marchwi, sałatka do pracy w pojemniczku, makaron razowy, brokuła podgotowana, pomidory świeże, prażone płatki migdałowe, sałatka doprawiona sosem (olej lniany lub oliwa z oliwek, pieprz, sól morska, lubczyk).

Obiad
Zupa  z dyni z pestkami z dyni.

II dania
Kasza gryczana polana olejem lnianym, surówka z selera korzenia, jabłkiem z orzechami, kotlety z fasoli

Podwieczorek
Sałatka owocowa posypana amarantusem lub w zimniejsze dni zapiekane jabłka.

Kolacja
Nadziewana papryka
  • W jednym garnku gotujemy różne kasze: jaglaną, gryczaną, ryż brązowy, Quione, sezam nieoczyszczony. Po ugotowaniu doprawiamy pieprzem i solą. Nadziewamy papryki i układamy w rondlu. Zalewamy sokiem pomidorowym do 2/3 wysokości papryk, doprawiamy oregano, bazylią. Gotujemy do miękkości papryk.
Na talerzu polewamy sosem pomidorowym paprykę i dość obficie olejem lnianym. Bardzo szybki przepis, a pożywny.



Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"