Ekorodzice

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Autor: Jolanta Walczyk 2010.09.23, 16:32
EKORODZICE.PL: Czy jesteśmy w stanie się przed tym chronić?

J.M.: Oczywiście, że jesteśmy w stanie uniknąć uczuleń oraz grzybic! Przy zachowaniu zdrowego trybu życia (wysypianie, ruch na świeżym powietrzu, radzenie sobie ze stresem) oraz przy odpowiedniej diecie możemy uniknąć wszelkich chorób – oczywiście, czasem każdy człowiek łapie jakąś infekcję, jednakże mając wysoki poziom odporności, chorowanie jest krótkie i łagodne. Zwykle obywa się także bez leczenia typowymi chemicznymi lekami.


EKORODZICE.PL: Odpowiednia dieta, czyli jaka?

J.M.: Zdrowa, pełnowartościowa oraz zrównoważona dieta oznacza:
  • unikanie produktów szkodliwych (głównie chemii spożywczej, produktów wysoko przetworzonych, cukru rafinowanego, serów pleśniowych);
  • wybieranie produktów pełnowartościowych – jak najbardziej naturalnych i niezanieczyszczonych pestycydami (rośliny), hormonami oraz antybiotykami (mięso);
  • gotowanie dostosowane do pory roku;
  • używanie produktów uzupełniających dietę w niezbędne mikroelementy (np.: mielone nasiona, pestki, olej zimnotłoczony, kiszonki, barszcz na zakwasie),
  • a w okresach przejściowych naturalne produkty stymulujące odporność (np.: warzywa zawierające beta-karoten i witaminę C oraz cynk, witaminę E, duże ilości bioflawonoidów).

EKORODZICE.PL: Czy wiele jest rodzajów drożdżycy?

J.M.: Drożdżyce można podzielić ze względu na:
  • rodzaj grzyba, który ją wywołał,
    lub
  • na narząd, który jest przede wszystkim zaatakowany.

Najczęstszą formą drożdżycy jest kandydoza wywołana głównie przez przerost drożdżaków candida albicans.


EKORODZICE.PL:
Alergolodzy koncentrują swoją uwagę na grzybach bytujących w pomieszczeniach zamkniętych lub w środowisku naturalnym, zapominając o grzybach wewnątrz organizmu, które występują u blisko 80% populacji.  W jaki prosty sposób można sprawdzić, czy niebezpieczne „grzybki” nie mieszkają w nas i naszych dzieciach?


J.M.: Naszą uwagę powinny zwrócić:
  • częste infekcje u dziecka,
  • trudności z wypróżnianiem (wzdęcia, zaparcia),
  • tzw. wrażliwa skóra (skłonna do wysypek, zaczerwienienia, odparzeń),
  • długotrwale osowiały nastrój.

Objawów może być kilka, kilkanaście, choć jedynie mądrzy lekarze kojarzą je z kandydozą i kierują na dalsze badania.
Prosty, lecz niejednoznaczny sposób stwierdzenia grzybicy to zauważenie sytuacji, w której nasze (często niespecyficzne) objawy pogarszają się po spożyciu produktów zawierających cukier rafinowany (słodycze, drożdżówki itp.). Grzyby żywią się słodkim, a więc po spożyciu słodyczy wzrasta ich przerost. Poza tym grzybica oznacza osłabioną florę bakteryjną w jelitach – a więc właśnie tendencje do częstych infekcji. Zwykle na początku zleca się:

  • mikroskopowe badanie krwi (jednak ono potwierdzi kandydozę jedynie w jej zaawansowanym stadium),
  • można zrobić posiew kału,
  • test immunoenzymatyczny – wykrywający obecność przeciwciał. Jak to zwykle bywa, najskuteczniejsze testy przeprowadza jedno lub dwa laboratoria w Polsce (Centrum Badań DNA)– są to test wielogatunkowy oraz PCR.


Źródło: Zdjęcie flickr autor Axel Buhrmann



Komentarzy: 3
{opis}
18.02.2011 14:47 - mama_Igorka
Ja walczę u małego z pleśniawkami od 2 miesiecy POMOCY!
{opis}
30.12.2010 15:36 - zeberka
Grzybice to faktycznie zmora naszych czasów. Najgorsze jest to, że najczęściej chorzy, nie mając pojęcia o tej chorobie, cierpią na przemęczenie, senność, brak koncentracji, bóle brzucha, nawracające biegunki, wzdęcia, a także przy obniżonej odporności, na infekcje dróg oddechowych, moczowych, narządów płciowych. Kandydoza ma olbrzymi wpływ na przebieg wszystkich procesów immunologicznych oraz alergicznych w naszym organizmie... dlatego warto się przebadać!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »