Ekorodzice

Jak gotować kaszę jaglaną?

Autor: Magdalena Modlibowska, fot. Jolanta Wrzesińska 2015.03.02, 11:16

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz! Uwielbiana przez dzieci na słodko. Dodawana na słono do zdrowych dietetycznych sałatek przez świeżo upieczonej mamy. Tylko jak ją przygotować, aby nie była gorzka i rozgotowana?

fot. Jak gotować kaszę jaglaną?

PRZED GOTOWANIEM:

Zawsze odmierzoną porcję kaszy wsypujemy na sitko i przelewamy ją dokładnie wrzątkiem. To likwiduje charakterystyczną dla kaszy jaglanej goryczkę. Można też prażyć kaszę na suchej patelni, jednak przelewanie wrzątkiem jest łatwiejsze.

Kasza jaglana PRZEPISY:

Jak przygotować kaszę jaglaną "na sypko"?

  1. Do garnka wsypujemy kaszę sparzoną wrzątkiem i zalewamy letnią wodą, w proporcji 1:2 (1 kaszy: 2 wody).
  2. Gotujemy pod przykryciem, aż wygotuje się woda.
  3. Tak przygotowana kaszę, wkładamy “pod pierzynkę”, czyli zawijamy w koc.
  4. Pozwalamy kaszy dochodzić i jest ciepła do czasu, aż użyjemy jej do jakiegoś dania.


Jak przygotować kaszę jaglaną "na miękko" ?

  1. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę sparzoną wrzątkiem w proporcji 1:4 (1 kaszy: 4 wody).
  2. Gotujemy, aż wygotuje się woda.
  3. Kończymy gotowanie, dopiero gdy kasza jest miękka i można z niej zrobić gładką masę. Kasza wzięta w palce ma się rozcierać całkiem, bez grudek czy ziarenek kaszy.

W ten sposób ugotowana kasza idealnie nadaje się  na ciastka czy kulki kokosowe lub do innych przepisów.

SMACZNEGO!


Przeczytaj także:

Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy u dzieci

Ostatnio wiele jest publikacji na temat mleka i jego szkodliwego oddziaływania na ludzki organizm. Dużo osób decyduje się ograniczyć jego spożycie lub całkowicie go zaniechać. Jednak są osoby, które chciałyby je spożywać a nie mogą... Przyjrzyjmy... więcej »
 Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Wokół amerykańskiej diety narosło wiele stereotypów. Kojarzona z niezdrowymi, szybkimi przekąskami, nie ma zbyt wielu sympatyków w środowisku ekologicznych rodziców. Czy strach przed amerykańskim menu jest uzasadniony? Wystarczy poszerzyć... więcej »
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Suplementacja witaminy D dzieciom budzi kontrowersje od lat. W naszej strefie klimatycznej ze względu na niskie nasłonecznienie nasze organizmy mają problem z wytworzeniem dostatecznej dla zdrowia ilość tej witaminy. Często sięgamy po suplementy.... więcej »
Jak gotować zupki dla niemowląt?

Jak gotować zupki dla niemowląt?

Słyszałam, iż do gotowania zup dla niemowląt i dzieci nie można dodawać oliwy czy też oleju tłoczonego na zimno. Czy jest to prawda? W jaki sposób należy gotować zupki i kiedy dodać olej, aby gotowane warzywa nie traciły witamin? ... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »