Ekorodzice

Jak gotować kaszę jaglaną?

Autor: Magdalena Modlibowska, fot. Jolanta Wrzesińska 2015.03.02, 11:16

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz! Uwielbiana przez dzieci na słodko. Dodawana na słono do zdrowych dietetycznych sałatek przez świeżo upieczonej mamy. Tylko jak ją przygotować, aby nie była gorzka i rozgotowana?

fot. Jak gotować kaszę jaglaną?

PRZED GOTOWANIEM:

Zawsze odmierzoną porcję kaszy wsypujemy na sitko i przelewamy ją dokładnie wrzątkiem. To likwiduje charakterystyczną dla kaszy jaglanej goryczkę. Można też prażyć kaszę na suchej patelni, jednak przelewanie wrzątkiem jest łatwiejsze.

Kasza jaglana PRZEPISY:

Jak przygotować kaszę jaglaną "na sypko"?

  1. Do garnka wsypujemy kaszę sparzoną wrzątkiem i zalewamy letnią wodą, w proporcji 1:2 (1 kaszy: 2 wody).
  2. Gotujemy pod przykryciem, aż wygotuje się woda.
  3. Tak przygotowana kaszę, wkładamy “pod pierzynkę”, czyli zawijamy w koc.
  4. Pozwalamy kaszy dochodzić i jest ciepła do czasu, aż użyjemy jej do jakiegoś dania.


Jak przygotować kaszę jaglaną "na miękko" ?

  1. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę sparzoną wrzątkiem w proporcji 1:4 (1 kaszy: 4 wody).
  2. Gotujemy, aż wygotuje się woda.
  3. Kończymy gotowanie, dopiero gdy kasza jest miękka i można z niej zrobić gładką masę. Kasza wzięta w palce ma się rozcierać całkiem, bez grudek czy ziarenek kaszy.

W ten sposób ugotowana kasza idealnie nadaje się  na ciastka czy kulki kokosowe lub do innych przepisów.

SMACZNEGO!


Przeczytaj także:

Zaparcia u maluszka

Zaparcia u maluszka

Każdej mamie zależy, by jej dziecko było zdrowe, dlatego martwią nas wszelkie, nawet małe dolegliwości naszej pociechy. Jedną z przypadłości, która może się mu przytrafić są zaparcia. Jak je rozpoznać i co zrobić, by ulżyć dziecku?... więcej »
Zdrowe frytki z frytkownicy? Jest na to sposób

Zdrowe frytki z frytkownicy? Jest na to sposób

Czy frytki z zasady muszą być niezdrowe? Niekoniecznie! Oczywiście frytki z popularnych restauracji fast food to cichy zabójca. Jednak istnieją urządzenia do smażenia beztłuszczowego tych ulubionych przekąsek Naszych dzieci. Można w nich przyrządzać... więcej »
Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Grzybica, drożdżyca, kandydoza – wiele nazw, ale jedno skojarzenie... Wszytko o tym, skąd się biorą drożdżaki, jak z nimi walczyć i kto jest najbardziej zagrożony. Będzie również o tym, co może zdziałać homeopatia i zdrowia dieta. Z... więcej »
Domowe syropy z dzikich roślin

Domowe syropy z dzikich roślin

Co tu dużo pisać… Skoro wiadomo, że naturalny wybór jest zawsze najlepszy, a z babcinymi przepisami mało kto może konkurować. Tym razem przygotowaliśmy dla Was naturalne sposoby na dziecięce dolegliwości. więcej »
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »