Ekorodzice

Sok z pigwy

Autor: Jolanta Walczyk 2011.11.13, 15:15

Francuzki od kilku wieków, wygładzają sobie nimi zmarszczki, a nasze babcie podają je wnukom niejadkom na pobudzenie apetytu  Najlepsze owoce dojrzewają w gorącym klimacie, dzięki czemu są delikatniejsze i bardziej soczyste.Pigwy, bo o nich mowa najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, gdy są lekko pomarszczone, miękkie, łatwiej puszczające sok...

fot. Jolanta Walczyk


 JAK PRZYGOTOWAĆ SOK Z PIGWY, CZYLI ULUBIONY NAPÓJ NIEJADKÓW?

  1. Dojrzałe owoce pigwy umyć.
  2. Obrać i usunąć z nich gniazda nasienne.
  3. Pokroić w ćwiartki.
  4. Wycisnąć z owoców sok w sokowirówce.
  5. Przelać do butelek lub słoików.
  6. Zamknąć i pasteryzować przez 25 minut.

WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Jeśli nie macie sokowirówki, pokrójcie pigwy w plastry, zalejcie wodą i ugotujcie. A następnie odcedźcie sok. Potem postępujcie tak samo jak w punkcie 5 i 6.



DLACZEGO WARTO PIĆ SOK Z PIGWY?

  • jest to bogate źródło składników odżywczych, przede wszystkim pektyny, która reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi;
  • wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami i zmniejsza ryzyko zachorowań na raka;
  • posiada właściwości antywirusowe;
  • poprawia samopoczucie, ma działanie uspokajające, redukuje stres
  • pobudza apetyt;
  • zawarta w nich pektyna w połączeniu z taniną jest nieocenionym wymiataczem resztek z przewodu pokarmowego.


UWAGA! Owoce pigwy w stanie surowym są niejadalne.



WARTO WIEDZIEĆ: Pigwowiec to pospolita nazwa rosnącego w ogrodzie krzewu (bardzo dobrze znosi cięcie i formowanie po przekwitnięciu, wiosną). A pigwa jest drzewem często używanym jako podkładka pod szczepione grusze. Z pigwy można zrobić galaretki, kompoty, konfitury. Świetnie sprawdzą się także jako owoce kandyzowane. Zawierają dużo pektyn. Jemy zarówno owce z pigwy, jak i pigwowca.  Jednak  mój przepis na sok dotyczy pigwy!





Tagi: dzieci   niejadek   pigwa   pigwy   sok   żywienie  

Przeczytaj także:

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
 Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Wokół amerykańskiej diety narosło wiele stereotypów. Kojarzona z niezdrowymi, szybkimi przekąskami, nie ma zbyt wielu sympatyków w środowisku ekologicznych rodziców. Czy strach przed amerykańskim menu jest uzasadniony? Wystarczy poszerzyć... więcej »
Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy u dzieci

Ostatnio wiele jest publikacji na temat mleka i jego szkodliwego oddziaływania na ludzki organizm. Dużo osób decyduje się ograniczyć jego spożycie lub całkowicie go zaniechać. Jednak są osoby, które chciałyby je spożywać a nie mogą... Przyjrzyjmy... więcej »
Zaparcia przedszkolaka

Zaparcia przedszkolaka

Małe dzieci często mają trudności z wypróżnianiem, Problemy z wzdętym brzuszkiem najczęściej są spowodowane złą dietą lub brakiem ruchu. Najwyższy czas to zmienić! Sprawdź, co możesz zrobić, gdy twój maluch cierpi... ... więcej »
Jak gotować kaszę jaglaną?

Jak gotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz! Uwielbiana przez dzieci na słodko. Dodawana na słono do zdrowych dietetycznych sałatek przez świeżo upieczonej mamy. Tylko jak ją przygotować, aby nie była gorzka i rozgotowana? ... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
17.11.2011 11:48 - hetmanka
Gdzie można kupić pigwę? Ewentualnie krzak pigwy? ile to kosztuje? Z pigwowca nie da się zrobić soku?

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »