Ekorodzice

danda (postów: 96) Użytkownik portalu
20 punktów
2010.10.31 23:03
Czy są na forum mamy z dziećmi na diecie bezglutenowej? Właśnie zastanawiam się czy nie spróbować wyeliminować glutenu z diety młodego. Od urodzenia była skaza białkowa, która niestety nadal się przewija, ale także problemy z jelitami. Na szczęście przybiera ładnie na wadze i tylko czasami zdarzają się "strzelające kupki", tylko niepokoi mnie wciąż ten wzdęty brzuszek. Zainteresowałam się tematem celiakii, która ujawnia się w momencie przejścia dziecka na dietę mączną i uwidacznia się zwykle w okresie od 4 do 6 tygodni od wprowadzenia nowej grupy pokarmów. Przy większych ilościach spożywania glutenu właśnie zauważyłam te luźne, cuchnące stolce tak charakterystyczne dla tej choroby. Maluch nie jest ospały, a drażliwy to chyba z natury ;] ale mimo wszystko chciałabym się upewnić czy nadmiar glutenu nie jest przyczyna tych dolegliwości. Zastanawiam się, czy można być tylko "częściowo" uczulonym na gluten, czy jednak nie ma wyboru i dieta musi być restrykcyjna i prowadzona cały czas od zweryfikowania choroby? Może ktoś ma doświadczenie w tej materii? Znalazłam strony www bardzo przydatne przy celiakii : http://www.celiakia.pl Chciałabym też upiec chleb, bo młody dużo wcina bułek czy paluszków, a tam wiadomo gluten. Czy macie jakiś sprawdzony przepis?

hkama (postów: 197) Użytkownik portalu
52 punktów
2010.11.03 22:08
OBIADY BEZGLUTENOWE Lasagne bez glutenu

Czas przygotowywania: 150 min (w tym nadzienia), czas pieczenia: ok. 40 min.

Składniki (na 4-6 porcji):

Nadzienie (sos mięsny):


2 łyżki oliwy z oliwek 55 g boczku wędzonego drobno krojonego 400 g chudej mielonej wołowiny 400 g pomidorów krojonych z puszki z sosem 2 łyżki przecieru pomidorowego (np. Pudliszki) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 marchew starta na tarce 150 ml wody (lub wytrawnego białego wina) ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej listek laurowy 4 łyżki śmietany 30 % posiekana natka pietruszki i świeże oregano i szałwia sól i pieprz do smaku

Na polewę:

Sos beszamelowy:

450 ml mleka cebula obrana, przecięta na pół i nabita dwoma goździkami 6 ziaren pieprzu 4 łodyżki natki pietruszki 45 g masła 30 g mąki bezglutenowej mix (np. Mix Glutenexu, lub Mehl Dr Schär, lub Ekstra uniwersalny koncentrat

mąki bezglutenowej), lub mieszanki mąki kukurydzianej i ryżowej w proporcji 1:1 2 łyżki mało tłustej śmietany sól i pieprz 55 g startego parmezanu

Do wykończenia: 280 g podgotowanych płatów makaronu lasagne (np. Makaron lasagne Dr. Schär)

Wykonanie : W grubym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć cebulę do czasu, gdy się lekko przyrumieni. Dodać czosnek, marchew i smażyć 2 minuty. Dodać natkę i zioła. Dodać boczek i znów podsmażyć. Wyjąć boczek i warzywa i  odstawić. Na pozostałej części rozgrzanej oliwy usmażyć mięso, mieszając, aby porozbijać grudki. Przełożyć do tego warzywa i boczek. Wlać wodę, lub wino, podać pomidory i koncentrat. Doprawić solą, pieprzem, gałką i listkiem laurowym. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Później zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 70 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać śmietanę i gotować dalej 45 min. Sos na nadzienie gotowy.

Przygotować sos beszamelowy: doprowadzić do wrzenia w rondlu mleko, cebulę z  goździkami, pieprz i natkę pietruszki. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, po czym zdjąć z ognia i odstawić na 20 min. Przecedzić przez sito i  wyrzucić warzywa. W oddzielnym rondlu na małym ogniu roztopić masło i  dodać mąkę bezglutenową. Wymieszać i smażyć 2 minuty, by się nie przyrumieniła. Doprowadzić przecedzone mleko do wrzenia. Trzymając rondel z mąką i masłem na małym ogniu, stopniowo dodawać mleko. Mieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Po dodaniu mleka całość gotować na małym ogniu ok. 9 minut. Cały czas mieszać łyżką drewnianą. Dodać następnie śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos beszamelowy jest gotowy. Można zrobić go więcej i przechowywać w lodówce.

Teraz rozgrzać piekarnik do 190ºC. Wyłożyć łyżkę nadzienia mięsnego na dno żaroodpornego naczynia o pojemności 1,4 litra i rozprowadzić na całości. Położyć na niej 2 płatki lasagne podgotowanego, połowę mięsa i kolejne płatki. Na to resztę mięsa i jeszcze dwa płatki lasagne. Wylać na wierzch sos beszamelowy i posypać potrawę parmezanem. Piec ok. 40 minut do czasu, gdy sos zacznie bulgotać, a powierzchnia się przyrumieni, Podawać gorące. Sos mięsny i beszamelowy można przygotować wcześniej i  przechowywać w lodówce, lub w zamrażalniku (sos mięsny).


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naleśniki bezglutenowe

Składniki:


500 g  mąki makaronowej bezglutenowej (np. ciasto makaronowe bezglutenowe Celiko lub Glutenex) 5 g oleju 2 g cukru 1 g soli 1 l wody lub mleka

Wykonanie : Zmiksować wszystkie składniki. Wylać niewielką ilość ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Łosoś na szpinaku


składniki:


700 g filetu łososia 500 g szpinaku mrożonego w częściach 1/2 szklanki śmietany 22 -30% 2 ząbki czosnku 50 g masła 1 łyżka tartego żółtego sera gałka muszkatołowa sól pieprz sok cytrynowy


Sposób przygotowania

1. Łososia pokroić na dzwonki skropić sokiem z cytryny posolić i zostawić na ok godzinę (w lodowce)

2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła dodać szpinak (bez rozmrażania) i  smażyć mieszając, dodać śmietankę i dalej smażyć cały czas mieszając a  gdy zacznie wrzeć.

3. Dodać starty ser i czosnek (przeciśnięty przez praskę) i podgrzewać dalej a gdy połowa płynu odparuje zdjąć z ognia i doprawić do smaki (sól, pieprz i gałka)

4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem wyłożyć szpinak i na wierzch ułożyć kawałki ryby, a na każdym kawałku położyć wiórek masła

5. Piec w 2000C ok. 20 minut

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Talarki rybne

Składniki:

2-3 filety rybne (najlepiej ryby morskiej- dorsza, morszczuka) mała cebula włoszczyzna 2 jajka 1-2 łyżki bułki tartej bezglutenowej (np. Glutenexu)
ziele angielskie listek laurowy sól pieprz oliwa do smażenia

Wykonanie : Zagotuj włoszczyznę i cebulę w niewielkiej ilości wody. Dorzuć ziele angielskie oraz listek laurowy. Gdy warzywa będą miękkie usuń przyprawy z wody. Umyj dokładnie filety rybne i włóż je do wrzącego wywaru warzywnego. Gotuj ok. 20 minut, żeby nie rozgotować ryby. Zmiel rybę z warzywami. Dodaj jajko i ok. 1 łyżkę bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj. Uformuj z masy kulki, a następnie z nich talarki. Rozbij jajko. Obtocz kotleciki w jajku i bułce tartej bezglutenowej. Wyłóż je na bardzo rozgrzany tłuszcz i smaż na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło z frytkami domowej roboty, lub jako zimną przekąskę.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Filet rybny zapiekany z cukinią


Składniki:

4 filety rybne (najlepiej ryby morskiej- dorsza, morszczuka) 1 cukinia pół szklanki śmietany 1 jajko 3-4 łyżki startego żółtego sera łyżka masła 1 łyżka koperku sok z cytryny

Wykonanie : Filet opłucz i osusz, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Cukinię umyj, obierz ze skórki, a potem pokrój na plasterki. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż na nim filety rybne. Następnie obłóż je ze wszystkich stron cukinią. Śmietanę rozmieszaj dokładnie z jajkiem i polej nią zapiekankę. Wierzch posyp obficie startym żółtym serem. Zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C. Po upieczeniu wyłóż zapiekankę na talerz i posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z sałatką z pomidorów ze szczypiorkiem


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tortille bezglutenowe


Składniki (ok. 8 sztuk) :


55 g białej mąki bezglutenowej (np. Mix Glutenexu) 55 g mąki kukurydzianej szczypta soli duże, roztrzepane jajo 215 ml wody

Wykonanie : Połączyć w misce suche składniki, dodać jajko i wodę. Masa ma być dość rzadka. Przelać do miarki kuchennej. Wylać na małą, nieprzywierającą patelnię i ustawić średni płomień. Obracać patelnią by ciasto równo pokryło dno. Smażyć aż brzegi tortilli zaczną odchodzić. Przewrócić placek na drugą stronę, aby go lekko wysuszyć. Przerzucić na papier do pieczenia i posypać mąką. Następnie przykryć drugim kawałkiem papieru, aby placek pozostał miękki. Jeżeli tortille nie będą natychmiast wykorzystane, można je wystudzić i umieścić w hermetycznym pojemniku. Można je także zamrażać.

Tortille są bardzo uniwersalne. Można nałożyć na nie chilli con carne, smażonego kurczaka z warzywami, itp. Można podawać na obiad, kolację, lunch.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki (dla ok. 4 osób) :


500 g mieszanego mięsa mielonego cebula jajko sól. pieprz, papryka w proszku ok. łyżka bułki tartej bezglutenowej posiekana natka pietruszki 200 g czystego koncentratu pomidorowego (sprawdzić czy na pewno nie zawiera glutenu) mąka bezglutenowa do zagęszczenia – może być kukurydziana, lub biała uniwersalna

(np. Mix Glutenexu)
włoszczyzna/bulion łyżka śmietany


Wykonanie : Posiekać cebulę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać do mięsa. Do tego wbić jajko, dodać natkę, przyprawy i tyle bułki tartej, by uformować niewielkie klopsiki. Następnie klopsy obsmażyć z obu stron na oleju. Wrzucić do wrzątku z włoszczyzną, lub do wrzącego bulionu (tak aby płyn zakrywał klopsiki) i gotować ok. 30 minut. Po wyjęciu włoszczyzny dodać koncentrat pomidorowy, pogotować parę minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Łyżkę mąki wymieszać w kubku z ok. 100 ml zimnej wody, do tego dodać trochę gorącego sosu i wymieszać by nie było grudek. Wlać to do garnka z klopsikami. Dodać śmietanę i  gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem, lub ziemniakami.

http://www.sklep-bezglutenowy.pl/przepisy-kulinarne/52-przepis-2.html
hkama (postów: 197) Użytkownik portalu
52 punktów
2010.11.03 22:09
POTRAWY KOLACYJNE BEZGLUTENOWE Fasolka po bretońsku bez mięsa Składniki : * ok. 400 g fasoli Piękny Jaś * ok. 200 g przecieru pomidorowego (np. Pudliszki) * liść laurowy * kilka ziaren ziela angielskiego * 2 łyżki oleju rzepakowego * 2 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej (np. Ekstra uniwersalny koncentrat mąki Bezgluten, Mehl Dr. Schär, Mix Glutenexu) * majeranek * sproszkowana czerwona papryka * sól, pieprz * 1 duża cebula * 2 ząbki czosnku Wykonanie : Jeśli fasola jest sucha (a w sklepach nie da się chyba kupić świeżej), trzeba ją na noc namoczyć. Następnie gotujemy fasolę aż będzie miękka (ale nie rozgotowana), sól dodajemy dopiero na koniec (ja dodaję dopiero do sosu).Ugotowaną fasolę odcedzamy. Na oleju smażymy pokrojoną dość drobno cebulę i 2 ząbki czosnku, aż będą rumiane. W tym czasie robimy przyprawową mieszankę: sól, pieprz czarny, czerwona papryka i dużo majeranku. Majeranek jest najważniejszy. Do tego może być ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodajemy fasolę, przyprawy, mieszamy delikatnie. Dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy, gotujemy 5 minut na malutkim ogniu. Z oleju i 2 łyżek mąki robimy zasmażkę, dodajemy do fasolki, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Racuchy amarantusowe Składniki: * 180 g mąki z amarntusa (np. Szarłat) * szczypta drożdży (np. Dr. Oetker) * 1 cebula * oliwa * przyprawy: sól, majeranek, tymianek Wykonanie : Cebulę obrać, cienko pokroić i udusić na oliwie. Mąkę z amarantusa z przyprawami, drożdżami i cebulą wymieszać dodając ciepłej wody (tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany). Ciasto zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Małe porcje kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto-brązowo. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Domowa Pizza bezglutenowa Składniki: * 600 g MiX B Schära 50 g * 2 łyżki oleju * 20 g drożdży suchych (Dr. Oetker) * ok. 400 ml letniej wody * szczypta soli Nałożenie wg życzenia: * przecier pomidorowy (np. Pudliszki) * oliwki * 100 g sera mozarella * 100 g sera żółtego startego * 100 g szynki lub salami (uważać, żeby było bezglutenowe!) * oregano * sól i pieprz * pieczarki * trochę oliwy z oliwek Wykonanie : Wymieszać wszystkie składniki i ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę i pozostawić na 30-40 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie wysmarować ciasto przecierem pomidorowym, posypać oregano, solą i pieprzem, pokropić oliwą z oliwek, wyłożyć pozostałe składniki, posypać startym serem. Piec 20 min. w temp. 220 ºC. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Muffinki z szynką Składniki: * 2 szklanki białej mąki bezglutenowej (mix lub ryżowej) * 100 g szynki bezglutenowej (ekologicznej) * 50 g startego żółtego sera * pół czerwonej papryki * 100 g masła * szklanka mleka * jajko * 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia * łyżka posiekanej natki pietruszki * tymianek Wykonanie : Przesiać mąkę z proszkiem. Dodać mleko roztrzepane z jajkiem i wszystko połączyć. Wlać roztopione i ostudzone masło. Ponownie dobrze wymieszać. Szynkę i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do pozostałych składników. Do ciasta wsypać starty żółty ser, posiekaną natkę i doprawić wszystko szczyptą tymianku oraz wymieszać. Zagłębienia w formie do muffinek wyłożyć papierowymi karbowanymi foremkami. Łyżką nałożyć ciasto do foremek, napełniając do około 2/3 wysokości. Wierzch muffinek wysmarować żółtkiem i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz na złoty kolor przez około 20 minut. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Naleśniki omletowe z serkiem i szynką Składniki (na 1-2 porcje) : * 2 duże jaja * 3 łyżki śmietany * 2-3 łyżki mąki kukurydzianej * 150 g twarożku śmietankowego (zwrócić uwagę aby był bez glutenu) * ok. 50 g gotowanej szynki (zwrócić uwagę aby była bez glutenu) * pół czerwonej papryki * łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, natka, koperek) * 2 łyżki oliwy Wykonanie : Twarożek utrzyj z ziołami. Dodaj do niego pokrojoną drobno szynkę, paprykę i wymieszaj. Zmiksuj jaja ze śmietaną na gładką masę, dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj. Rozgrzej na patelni oliwę i wylej masę jajeczną. Usmaż naleśniki z obu stron, posmaruj z jednej strony przygotowaną masą twarożkową. Zwiń naleśnik w rulon. Możesz pokroić ukośnie na plasterki.
hkama (postów: 197) Użytkownik portalu
52 punktów
2010.11.03 22:14
Placuszki meksykańskie Żużaczka
mąka kukurydziana, jajko, kukurydza z puszki, sól, odrobina papryki - wymieszać ciasto (musi być dość gęste), smażyć na patelni. Kiedyś zrobiłam też z dodatkiem ugotowanych poduszonych ziemniaków. W wersji dla starszych doskonałe z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i  przyprawione dodatkowo pieprzem.

ciasteczka ryżowe:
1 paczka kleiku ryżowego (200 gr - nie wiem czy jeszcze są takie, czy wszystkie już mają 180) - może byc też kaszka ryżowa (Nestle ma taka 200gr)
250 gr margaryny bezmlecznej (ja używam Ramy Oliwio)
0,5 szklanki cukru (z tym cukrem to sobie spróbuj masę i ewentualnie daj więcej, bo ja lubie niesłodkie słodycze, więc dla innych może być za mało) - ja używam cukru trzcinowego Demerara
cukier waniliowy (jeśli możesz, ja robiłam bez i też były smaczne)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli możesz, ja nie mogłam i nie dawałam)

Wyrób to ręką albo łyżką, strasznie się klei i masa jest mało przyjemna w klejeniu, ale to nic, nie przejmuj sie tym. Uformuj niewielkie kuleczki, ułóż raczej rzadko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku tak z 15-20 min (aż sie lekko! zezłocą). Na ciepło takie sobie, ale na zimno pyszne. Jeśli możesz jeść jakiś dżem, to zrób w tych kulkach wgłębienia i połóż po trochu przed pieczeniem.

Perskie ciasteczka z kardamonem
Wychodzi ok. 25 ciasteczek
100 g miękkiego masła (można zastąpić margaryną)
1/2 szklanki cukru pudru
1 małe żółtko
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 szklanka mąki ryżowej
szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtko i kardamon, następnie po trochu dodawać mąkę i sól.
Wyrobić ręcznie na oprószonej mąką stolnicy.
Schłodzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nabierać ciasto, formować z niego kulki, które lekko spłaszczyć. Układać zostawiając odstępy.
Widelcem nacisnąć wierzch ciasteczek tak, by powstał wzorek.
Piec 15 - 18 minut, aż będą złociste od spodu w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu pozwolić im ostygnąć. Na początku sa miękkie, a kiedy ostygną, będą kruche.
Podobno można dodać do nich rodzynek, jakiś płatków, orzechów.

Ciasteczka bezglutenowe Dodane przez: [Szukająca] Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 30 minut Ilość porcji: 20 Składniki 1 opakowanie kaszki ryżowej dla dzieci 100 g wiórków kokosowych 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka dżem

Pyszne ciasteczka nie tylko dla dzieci

Etapy przygotowania

Kaszkę, wiórki i cukier zmieszać, dodać jajka i rozpuszczone masło. Wszystko razem zagnieść i uformować ciasteczka przypominające kluski śląskie. W zagłębienie na środku ciasteczek nałożyć trochę dżemu (niekoniecznie). Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 180*C, aż ładnie się zarumienią.




enigma (postów: 706) Użytkownik portalu
131 punktów 131 punktów
2010.11.04 12:08
potrawy bez glutenu
http://bezglutenu.blox.pl/html
spodziewaj się niespodziewanego
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne