Ekorodzice

Wysiłek fizyczny a odchudzanie

Autor: Tłumaczenie Jolanta Walczyk 2010.02.09, 21:00
Żaden lek nie potrafi tego co może wysiłek fizyczny, zwłaszcza taki, który buduje nasze mięśnie. Dlaczego wysiłek fizyczny jest tak skuteczny w przypadku otyłości? Czy dlatego, że spala kalorie? Jest to raczej wątpliwe, gdy weźmiemy pod uwagę, że 20 minut intensywnego biegania to równoważy zaledwie jedno ciastko czekoladowe. Otóż oprócz spalania kalorii są trzy powody, dla których wysiłek fizyczny jest tak ważny.

fot. www.sxc.hu



Według profesora z San Francisco Roberta Lustinga tajemnica ginących centymetrów po wysiłku fizycznym nie tkwi wcale w spalonych kaloriach...


Otóż profesor uważa, że wysiłek fizyczny:

  • Zwiększa wrażliwość mięśni na insulinę.

    Innymi słowy nasza trzustka może produkować jej mniej. A mniej insuliny we krwi oznacza mniejszą ilość cukru zamienioną na tłuszcz.


  • Zmniejsza poziom kortyzolu.

    To hormon, który wzrasta w naszym organizmie wraz ze zwiększonym stresem. A co najważniejsze, kortyzol powoduje odkładanie tłuszczu trzewnego odpowiedzialnego za patologiczny metabolizm. Poprzez zmniejszenie poziomu kortyzolu redukujemy ilość odkładanego tłuszczu i ograniczamy łaknienie. Choć powszechnie uważa się, że wysiłek fizyczny wzmaga apetyt, w rzeczywistości jest odwrotnie.



  • Pomaga oczyścić organizm z fruktozy.

    Jak tłumaczy prof. Lustig, fruktoza to cukier zawarty w owocach, który jest trucizną dla naszej wątroby. W roku 1970 spożycie fruktozy wynosiło mniej niż 250 gramów, a w 2003 roku wzrosło aż do 28 kg! Organizm ludzki nie jest przystosowany do przetwarzania takiej ilości cukru.


Jak wynika z badań przeprowadzonych przez pismo medyczne "Journal of the American Medical Association" osoby systematycznie ćwiczące żyją o wiele dłużej od tych, które przestają ćwiczyć po trzydziestce, a ich płuca oraz serce pracują sprawniej. 


O zaletach ćwiczeń można by mówić bez końca. Ważne, żeby nie poprzestawać na samej teorii!




Robert Lustig

Jest profesorem Endokrynologii Dziecięcej na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco
. Od 10 lat bada przyczyny wzrostu epidemii otyłości w ostatnich trzech dekadach w USA. Jego prace badawcze poświęcone są zagadnieniom związanym z odchudzaniem i wysiłkiem fizycznym a mózgiem człowieka. W ciągu tego czasu uczony wykonał cały szereg eksperymentów, które potwierdziły, że to hormon insuliny odpowiada za to, ile jemy.




Wykład profesora pt. "Gorzka prawda w cukrze".



Jeśli zainteresował Was artykuł, to koniecznie zobaczcie film!

Źródło: Tekst powstał na podstawie wywiadu z prof. Robertem Lustigiem, jaki przeprowadził dr Norman Swan - australijski lekarz prowadzący audycje na tematy zdrowia w radiu ABC.

Przeczytaj także:

5 powodów dlaczego warto stosować dietę roślinną

5 powodów dlaczego warto stosować dietę roślinną

Niższa masa ciała, ładniejsza cera, mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę i choroby serca, to według naukowców, tylko niektóre zalety codziennej diety w całości opartej o produkty pochodzenia roślinnego. Dlaczego jeszcze warto... więcej »
Wszystko, co musisz wiedzieć o niestrawności

Wszystko, co musisz wiedzieć o niestrawności

Ból brzucha u dzieci to jedno z najczęstszych dolegliwości i dotyczy nawet 10-20% młodzieży w wieku szkolnym. Może być objawem organicznych chorób układu pokarmowego lub mieć podłoże czynnościowe. Jak odróżnić bóle, znaleźć ich... więcej »
Zupy kremy – dodaj je do swojego codziennego menu

Zupy kremy – dodaj je do swojego codziennego menu

Lekkie, niskokaloryczne, kolorowe i zdrowe – zupy kremy to łatwy sposób na danie każdego dnia. Do ich przygotowania możesz użyć praktycznie każdego warzywa - mogą więc stanowić element Twojego menu przez cały rok. Dowiedz się, dlaczego... więcej »
Częste biegunki u dziecka – bakterie kwasu mlekowego mogą pomóc!

Częste biegunki u dziecka – bakterie kwasu mlekowego mogą pomóc!

Biegunka u dziecka to problem, którego każdy rodzic doświadczył wielokrotnie. Z reguły dolegliwość ta ustępuje w ciągu kilkunastu godzin lub kilku dni, i przy właściwym leczeniu (skuteczne nawadnianie!) nie powoduje żadnych uszczerbków na... więcej »
Którym E mówimy nie?

Którym E mówimy nie?

Barwniki, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory oraz wzmacniacze smaku… Rocznie zjadamy około 5 kilogramów takich „smakołyków”. Często nie pozostają one obojętne dla naszego zdrowia. Dlatego najwyższy czas wziąć je pod lupę…... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
06.02.2011 20:45 - szkolas
Mądry artykuł!

Najnowsze na blogach

Z wykształcenia ekonomistka i psychografolog dziecięcy, zwolenniczka upcyklingu, zapalona swapowiczka. Na co dzień prowadzi portal Ekorodzice.pl, organizuje ekologiczne eventy oraz prowadzi recyklingowe warsztaty. Lubi eksperymentować w kuchni, zwłaszcza z dzikimi roślinami. Wyszukuje na zagranicznych portalach i blogach nowinki dotyczące zdrowego stylu życia. Jej pasją jest sport (joga, narty biegowe, wspinaczka, rolki, rower) i podróże – te małe i duże. Stara się, aby w erze gloryfikacji konsumpcji stosunki międzyludzkie nie stały się… zbędnymi śmieciami!

Kontakt:
 biuro(małpa) ekorodzice.pl
Zobacz wszystkie »

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »