Ekorodzice

Tea time is coming

Autor: Magdalena Łukaszewska 2010.01.06, 16:20
fot. www.sxc.hu
Godzina siedemnasta. Porcelanowa filiżanka, dwie kostki cukru, dzbanek z wodą - najwyższa pora na "tea time". Odpowiednie proporcje herbaty, mleka i wrzątku, właściwa długość parzenia napoju oraz prawidłowa kolejność jego przyrządzania, czyli wszystko to, co jest niezbędne, aby zaspokoić kubki smakowe najwybredniejszych smakoszy.



Choć w celebrowaniu picia herbaty zostajemy daleko w tyle za Anglikami i Japończykami, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jedna filiżanka ciepłego napoju towarzyszyła nam każdego dnia. I nie musi to być wcale rasowa bawarka czy japońska zielona herbata. Smaków tego napoju jest tak wiele, że w końcu któryś musi przypaść wam do gustu.


Herbata czarna

Z pewnością każdy z was zna jej smak, ale pewnie nie wszyscy wiedzą, że długość przyrządzania czarnej herbaty wpływa na jej właściwości. Gdy jest parzona krócej niż 2-2,5 minuty, potrafi pobudzić lepiej niż kawa. Natomiast dłuższe parzenie herbaty powoduje, iż uwalnia się z niej kwas garbnikowy, czyli tanina, która ma właściwości uspokajające i usypiające. Poza tym czarna herbata jest bogata w potas i fluor, posiada także działanie odwadniające.


Herbata zielona

Zawiera witaminy A, B, C oraz cynk, fluor, wapń, potas i magnez. Zielona herbata wpływa korzystnie na nasz system odpornościowy. Poza tym pomaga oczyścić organizm z toksyn, redukuje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Zapobiega również zawałom serca oraz udarom mózgu.


Herbata z dzikiej róży

Jest źródłem witaminy C, wzmacnia system immunologiczny oraz oczyszcza krew. Jeśli macie ochotę przygotować herbatę z samodzielnie zebranych owoców, najpierw powinniście dokładnie je ususzyć. Wszystkim osobom, którym zależy na czasie, proponujemy wsadzić owoce do lekko ogrzanego piekarnika lub mikrofali. Tak będzie dużo szybciej. Następnie w młynku do kawy zmielcie osuszone owoce. Pamiętajcie, aby po zaparzeniu herbaty przecedzić ją przez drobne sitko. W ten sposób pozbędziecie się niewielkich i ostrych włosków znajdujących się na owocach dzikiej róży.


Herbata z kopru włoskiego

Wpływa korzystnie na mięśnie oddechowe oraz oskrzela, ma działanie oczyszczające. Herbata z kopru włoskiego stosowana jest także w leczeniu kolki u dzieci.


Herbata z kwiatu lipy

Ma działanie oczyszczające, odwadniające i rozkurczowe. Jest skutecznym środkiem leczniczym przy przeziębieniach, nadciśnieniu, bezsenności oraz bólach reumatycznych. Poza tym wpływa kojąco na skołatane nerwy.

Herbata z mięty ogrodowej

Stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej żołądka oraz jelita cienkiego. Pomaga na skurcze żołądka, wzmaga produkcję kwasu żółciowego i ułatwia przepływ żółci. Posiada także właściwości uspokajające.


Herbata z mięty pieprzowej

Dobrze wpływa na żołądek, jelita i skołatane nerwy. Stosowana jest przy skurczach, wzdęciach, mdłości i zgadze. Herbata z mięty pieprzowej pomoże ugasić pragnienie, jednak nie może być słodzona.


Moją ulubioną herbatą jest ta z dzikiej róży.

Enjoy. Itadakimasu.


Źródło: Praktyczne porady dla pani domu

Przeczytaj także:

Jak wybrać dobry materac do spania i codziennie budzić się wypoczętym?

Jak wybrać dobry materac do spania i codziennie budzić się wypoczętym?

W ciągu całego życia przesypiamy średnio 20 lat. Każdego dnia spędzamy w łóżku od 6 do 8 h dziennie. A od dobrej jakości nocnego odpoczynku zależy nasz cały dzień. Kiedy budzimy się z bólami pleców, zdrętwiałymi kończynami, czy bólem... więcej »
Do czego możesz wykorzystać chusteczki nawilżane? 7 nietypowych zastosowań chusteczek nawilżanych

Do czego możesz wykorzystać chusteczki nawilżane? 7 nietypowych zastosowań chusteczek nawilżanych

Pierwsze chusteczki nawilżane zostały wyprodukowane w latach 60., aby szybciej i skuteczniej myć ręce w restauracjach oferujących słynne panierowane kurczaki. Niedługo później zaczęto masowo wykorzystywać je podczas zabiegów pielęgnacyjnych... więcej »
Sposoby łagodzenia kolki niemowlęcej

Sposoby łagodzenia kolki niemowlęcej

Kolka jelitowa to zjawisko występujące najczęściej u dzieci, które nie skończyły jeszcze pierwszych 6 miesięcy życia. Problem dotyczy ok. 40% dzieci niezależnie od płci. Objawem świadczącym o kolce jest płaczliwość. Płacz związany z... więcej »
Nieregularne krwawienia miesiączkowe. Kiedy należy udać się do lekarza?

Nieregularne krwawienia miesiączkowe. Kiedy należy udać się do lekarza?

Cykl miesiączkowy jest skomplikowanym procesem zachodzącym regularnie u kobiet w wieku rozrodczym, w jego regulacji i zapewnieniu prawidłowego przebiegu bierze udział szereg różnych mechanizmów. ... więcej »
Zobacz jak oszczędzać na ogrzewaniu dzięki sterownikom ogrzewania podłogowego

Zobacz jak oszczędzać na ogrzewaniu dzięki sterownikom ogrzewania podłogowego

Dzięki regulacji ogrzewania podłogowego możesz dostosować ilość ciepła, które dociera do danego pomieszczenia. Zwykle robi się to za pomocą systemu bezprzewodowego, który otwiera i zamyka różne obwody grzewcze. Dobrze dobrany system sterowania... więcej »


ikona kategorii
Opinia eksperta

Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl

A może "mała czarna"?

Kawa, podobnie jak czarna herbata, zakwasza organizm oraz wypłukuje z niego cenne składniki mineralne. Stanowczo odradzam regularne stosowanie kawy czy herbaty. Natomiast kawa z mlekiem i cukrem to definicja najbardziej niezdrowego napoju. Kawa wypłukuje z organizmu mikroelementy, cukier powoduje namnażanie grzybów, a mleko jest przez nas nietrawione i działa śluzotwórczo. W dużym skrócie połączenie to szalenie osłabia jelita, które są jednym z najważniejszych miejsc w procesie trawienia, a ich stan wpływa w ogromnym stopniu na poziom naszej odporności.Warto natomiast pić kawę zbożową oraz słabe herbatki ziołowe, kompoty niesłodzone. Napojem o właściwościach orzeźwiających jest yerba mate - pita w tradycyjny sposób.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »