Ekorodzice

Domowa kiszonka

Autor: Iwona Koprowska 2014.08.28, 11:03

Kiszonki świetnie orzeźwiają letnie sałatki. Są chrupkie, kwaskowe i zdrowe. Ale czy kisić można tylko ogórki? Otóż, nie! Nasza ekspertka zdradzi ciekawe przepisy. Sami się przekonajcie.

Składniki:

  • 2-3 marchwie, 
  • biała rzodkiew, 
  • 2 cebule,
  • kilka ziaren gorczycy
  • zimna, przegotowana, lekko osolona woda 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchew i rzodkiew pokroić w plasterki, a następnie w paseczki.
  2. Cebulę posiekać w "piórka". 
  3. Zmieszać pokrojone warzywa. 
  4. Przełożyć do słoiczków, dodając do każdego kilka ziaren gorczycy. Zalać słoną wodą, przykryć nakrętką, nie zakręcać. Pozostawić w ciepłym miejscu do zakiszenia. Po 3-4 dniach słoiki zakręcić i umieścić w lodówce.
  5. Podawać jako dodatek do ciepłych potraw, kanapek. Zalewę po wykorzystaniu warzyw użyć do zup.

WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Nie wszystkie warzywa nadają się do kiszenia. My polecamy gorąco kisić: rzodkiewki, kalarepki, cebulę, czosnek, por, marchewki, brokuły oraz kapustę włoską.


Przeczytaj także:

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Według medycyny tradycyjnej jesteśmy chorzy, ponieważ doprowadzamy do zanieczyszczenia naszego ciała różnymi truciznami, zaburzając wewnętrzną równowagę w organizmie. Współczesny tryb życia: brak ruchu, stres, nieprawidłowe i nadmierne... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte.... więcej »
Warzywa i owoce sezonowe – lipiec

Warzywa i owoce sezonowe – lipiec

Często od specjalistów do spraw żywienia słyszymy, aby wybierać produkty sezonowe i lokalne. Jednak skąd wiedzieć, że na dany owoc czy warzywo jest teraz pora, a nie urosło pod szkłem? więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów