Ekorodzice

Czym kroić czosnek?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2013.12.11, 16:04

Siekasz czosnek metalowym nożem lub wyciskasz miąższ za pomocą wyciskacza zrobionego z aluminium? STOP! Przez ten zwyczaj, Twoje potrawy mogą mieć posmak ostrej goryczki, a żołądek odmawia Ci posłuszeństwa. Dlaczego?

fot. siekanie czosnku fot.Jolanta Walczyk

Otóż metalowy nóż pod wpływem siekania czosnku uwalnia w nim drażniące związki chemiczne (dwusiarczan dwuallilowy) nadając potrawom charakterystyczny, ostry smak i zapach. W celu uniknięcia tego procesu, najlepiej używać noży ceramicznych lub  przed posiekaniem uderzyć czosnek drewnianym wałkiem lub rozgnieść go płazem noża. Proste, a może poprawić smak wielu potrawom i uchronić przed zgagą! Noże ceramiczne polecane są również do krojenia owoców i warzyw.


Tagi: czosnek   domowe   dzieci   kuchnia   porady   zdrowa   żywienie  

Przeczytaj także:

12 typów kobiecej sylwetki – dzwon

12 typów kobiecej sylwetki – dzwon

Rady dla dzwonów! W sklepie z biżuterią wypatruj dużych wisiorków i naszyjników, które przyciągną uwagę do twojej zgrabnej górnej części ciała. Spódnice w kształcie litery A doskonale maskują dużą pupę i potężne uda. Wystrzegaj... więcej »
Ekologiczne pranie dywanów

Ekologiczne pranie dywanów

Chcesz odświeżyć dywan tanio, szybko i skutecznie? Nic prostszego! Posyp go warstwą sody oczyszczonej. Odczekaj kwadrans i odkurz. Dywan będzie wyglądał jak nowy. Co więcej, czyszcząc go w ten sposób, nie tylko pozbywasz się szkodników, ale... więcej »
Domowy sposób na przeziębienie i ból gardła

Domowy sposób na przeziębienie i ból gardła

Większości z nas malina kojarzy się z beztroskim latem u babci. Jednak ten słodki owoc nie tylko zaspokaja nasze podniebienia, ale także potrafi skutecznie postawić na nogi, gdy złapiemy przeziębienie. Jak to zrobić? Wystarczy dwie łyżki owoców... więcej »
Zepsuta spłuczka

Zepsuta spłuczka

Cieknące krany i spłuczki toaletowe oznaczają setki zmarnowanych litrów wody rocznie, dlatego trzeba je likwidować! Tym razem podpowiadamy, jak namierzyć przeciekającą spłuczkę. Wlej barwnik roślinny do zbiornika i nie spuszczaj wody przez... więcej »
Chrupkie warzywa na dłużej

Chrupkie warzywa na dłużej

Któż z nas nie lubi chrupkich warzyw? Należy jednak pamiętać, że niektóre z nich zachowują swoje walory smakowe, tylko gdy są przechowywane w wodzie. Jeśli chcesz się delektować prawdziwym smakiem pora, selera czy oliwek, trzymaj je w lodówce... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
04.01.2014 21:48 - jokan
poprawcie na "potrawom":)
{opis}
03.01.2014 14:03 - madziorek
A noże nierdzewne? Nadają się?

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »