Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj
Załóż konto Zaloguj się przez Facebook'a Przypomnij hasło

Miód w diecie dzieci

Autor: Jolanta Walczyk 2010.05.06, 16:05

Kiedy następnym razem twój maluch będzie przeziębiony, nie biegnij od razu do apteki po leki bez recepty! Idź za przykładem Kubusia Puchatka i zafunduj swojej pociesze "małe co nieco".

Oczywiście nie polecamy nikomu spałaszowania całego dzbanuszka miodu. Jednak niewielka jego ilość może zdziałać cuda. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Pensylwanii, miód niweluje ból gardła i inne objawy przeziębienia lepiej niż dextromethorphan (składnik większości syropów dziecięcych).Poza tym coraz częściej mówi się o tym, że zażywanie ogólnodostępnych leków na katar czy kaszel przez nasze maluchy może poważnie zaszkodzić ich zdrowiu. Tego typu informacje przedstawił Federalny Urząd Żywności i Leków w USA w swoim raporcie.

Chyba teraz nikt już nie będzie się wahał przed zastosowaniem miodowej terapii u dzieci. Jak przekonują naukowcy, odrobina miodu przed snem sprawi, że maluch przestanie kasłać, będzie bardziej spokojny i szybciej zaśnie. Należy pamiętać, że miód można podawać dzieciom powyżej 12 miesiąca życia.


Jaki miód wybrać?


WIELOKWIATOWY
Najbardziej popularny miód o barwie jasnożółtej po ciemnoherbacianą. Lekkostrawny, wzmacnia organizm i odporność, dodaje energii i witalności. Łagodny smak - zależy od składu nektaru z jakiego powstał. Stosowany przy przeziębieniach, alergiach, katarze siennym, chorobach serca.

LIPOWY
Barwa od bardzo jasnej do złotożółtej (może również być z odcieniem zielonkawym - zależy od składu spadzi, która bardzo często towarzyszy tej odmianie miodu). Zapach jest bardzo intensywny. Stosowany przy bezsenności, kaszlu, objawach grypy, przewlekłych przeziębieniach. Działa uspokajająco, wykrztuśnie i lekko nasennie.

GRYCZANY
Charakterystyczna ciemnobrązowa barwa i ostrawy smak, wyraźny zapach kwiatu gryki. Pochodzi przeważnie z rejonu Lubelszczyzny. Stosowany przy zapaleniu nerek, nadciśnieniu, posiada właściwości antybiotyczne, uzupełnia niedobory żelaza w organizmie.

SPADZIOWY

Miód ze spadzi iglastej ma zabarwienie zielonkawe lub szarozielonkawe. Zapach est lekko żywiczny, przypominający woń jodły. Miód ze spadzi liściastej ma odcień brunatnozielonkawy o lekko gorzkawym posmaku. Stosowany jest przy chorobach dróg oddechowych, zapaleniach płuc, cukrzycy, astmie, katarze.

AKACJOWY
Z akacji białej ma barwę jasną o żółtawym zabarwieniu, delikatnym smaku (ale mdłym) i zapachu kwiatu akacji. Miód ten ulega krystalizacji najwolniej ze wszystkich polskich miodów. Zalecany jest diabetykom. Polecany przy schorzeniach układu pokarmowego. Niezastąpiony przy nadkwaśności.

WRZOSOWY
Barwa brunatnoczerwona o galaretowatej konsystencji. Zapach kwiatu wrzosu, ale niezbyt silny  - stopniowo zanika. Smak lekko gorzkawy, ale bardzo przyjemny. Dość szybko się krystalizuje. Stosowany przy schorzeniach dróg moczowych i prostaty. Znajduje zastosowanie również w leczeniu zapalenia gardła.

FACELIOWY
Jasnożółty, bardzo przyjemny w smaku (lekko kwaskowy), delikatny i aromatyczny, stanowi dużą rzadkość, bowiem ta cenna roślina, jaką jest facelia, zajmuje marginalne miejsce w strukturze zasiewów. Po skrystalizowaniu miód uzyskuje jasnokremowy lub nawet biały odcień. Stosowany przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.


RZEPAKOWY
Miód o bardzo jasnej barwie. Szybko się krystalizuje, ma konsystencję smalcowatą. Najbogatszy w aminokwasy. Stosowany przy chorobach dróg żółciowych, miażdżycy, wzmacnia mięsień sercowy, leczy niewydolność krążenia.

Źródło: Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, Kalendarz rolników

Tagi: domowe   grypę   miód   na   przedszkolak   sposoby   zdrowie  

Przeczytaj także:

Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Suplementacja witaminy D dzieciom budzi kontrowersje od lat. W naszej strefie klimatycznej ze względu na niskie nasłonecznienie nasze organizmy mają problem z wytworzeniem dostatecznej dla zdrowia ilość tej witaminy. Często sięgamy po suplementy.... więcej »
Jak przekonać niejadka do jedzenia?

Jak przekonać niejadka do jedzenia?

Za mamusię, za tatusia, za babcię, za dziadka… Niestety – nie każdego małego niejadka da się w ten sposób przekonać do zjedzenia posiłku do końca albo w ogóle do jedzenia. Niejadek potrafi być wyjątkowo uparty, rodzice mogą szybko stracić... więcej »
Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Skoro w tłusty czwartek pączkowe szaleństwo dopada prawie każdego, warto postarać się, aby ta nadziewana konfiturą przekąska była jak najzdrowsza. Zwłaszcza jeśli ma trafić do brzuchów naszych najmłodszych łasuchów. Przed Wami przepis... więcej »
Mleko jaglane

Mleko jaglane

W naszym domu kasza jaglana wiedzie prym już od dłuższego czasu. Możliwości jej zastosowania i podania stale się powiększają, dlatego zawsze staram się mieć ją ugotowaną na zapas. Wśród moich domowników furorę robi m.in. mleko jaglane... więcej »
Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Silne i zdrowe dziecko potrzebuje zjadać około pięciu pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków dziennie. Podstawą zdrowej codziennej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (ok. 40-50%). Zawierają one niezbędne... więcej »


Komentarzy: 5
{opis}
17.11.2011 13:21 - Mejma
A ja miodem wyleczyłam sobie ranę,która powstała na wskutek ugryzienia mnie mojego synka podczas karmienia.Przez prawie rok czasu lekarze przepisywali mi różne maści i kremy.Nic nie pomagało.Smarując miodem rana zagoiła się z dnia na dzień.MIÓD JEST ZŁOTEM! :)
{opis}
27.06.2011 17:40 - milena
Rzepakowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy - pyszne i zdrowe. A teraz jeszcze jest u nas nieco inny ale też wartościowy manuka. Miody są cudne i niezastąpione w okresie przeziębień i nie tylko.
{opis}
10.09.2010 01:29 - agnieszka
Nas nieraz miód wyratował z przeziębienia!
{opis}
07.05.2010 21:36 - hkama
"Chyba teraz nikt już nie będzie się wahał przed zastosowaniem miodowej terapii u dzieci. Jak przekonują naukowcy, odrobina miodu przed snem sprawi, że maluch przestanie kasłać, będzie bardziej spokojny i szybciej zaśnie. Należy pamiętać, że miód można podawać dzieciom powyżej 12 miesiąca życia." Należy również pamiętać, że miód jest silnym alergenem i nie jest on niestety wskazany dla każdego dziecka.
{opis}
19.04.2010 13:40 - mama_Igorka
Ja poluje od roku na wrzosowy miód, ale ciężko go dostać, przynajmniej w mojej okolicy!
ikona kategorii
Opinia eksperta

Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl
Miód jest bardzo cennym produktem, choć w pierwszych 2-3 latach życia dziecka warto unikać dosładzania potraw czy napojów. Poza tym miód może uczulać i z tego względu zaleca się wprowadzanie go do diety (w małych ilościach) dziecka powyżej roku. Wyjątkiem są rodziny, w których rodzice mają alergię na miód, pyłek pszczeli - wtedy unikamy miodu przez pierwsze 2 lata.

Podobnie jak ze wszystkimi produktami, wybierajmy zawsze te najmniej zanieczyszczone. Najlepszy miód pochodzi prosto z pasieki. Natomiast rodzaj miodu - czy będzie to lipowy, wielokwiatowy, nektarowy czy spadziowy - nie ma większego znaczenia.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »