Ekorodzice

Miód w diecie dzieci

Autor: Jolanta Walczyk 2010.05.06, 16:05

Kiedy następnym razem twój maluch będzie przeziębiony, nie biegnij od razu do apteki po leki bez recepty! Idź za przykładem Kubusia Puchatka i zafunduj swojej pociesze "małe co nieco".

Oczywiście nie polecamy nikomu spałaszowania całego dzbanuszka miodu. Jednak niewielka jego ilość może zdziałać cuda. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Pensylwanii, miód niweluje ból gardła i inne objawy przeziębienia lepiej niż dextromethorphan (składnik większości syropów dziecięcych).Poza tym coraz częściej mówi się o tym, że zażywanie ogólnodostępnych leków na katar czy kaszel przez nasze maluchy może poważnie zaszkodzić ich zdrowiu. Tego typu informacje przedstawił Federalny Urząd Żywności i Leków w USA w swoim raporcie.

Chyba teraz nikt już nie będzie się wahał przed zastosowaniem miodowej terapii u dzieci. Jak przekonują naukowcy, odrobina miodu przed snem sprawi, że maluch przestanie kasłać, będzie bardziej spokojny i szybciej zaśnie. Należy pamiętać, że miód można podawać dzieciom powyżej 12 miesiąca życia.


Jaki miód wybrać?


WIELOKWIATOWY
Najbardziej popularny miód o barwie jasnożółtej po ciemnoherbacianą. Lekkostrawny, wzmacnia organizm i odporność, dodaje energii i witalności. Łagodny smak - zależy od składu nektaru z jakiego powstał. Stosowany przy przeziębieniach, alergiach, katarze siennym, chorobach serca.

LIPOWY
Barwa od bardzo jasnej do złotożółtej (może również być z odcieniem zielonkawym - zależy od składu spadzi, która bardzo często towarzyszy tej odmianie miodu). Zapach jest bardzo intensywny. Stosowany przy bezsenności, kaszlu, objawach grypy, przewlekłych przeziębieniach. Działa uspokajająco, wykrztuśnie i lekko nasennie.

GRYCZANY
Charakterystyczna ciemnobrązowa barwa i ostrawy smak, wyraźny zapach kwiatu gryki. Pochodzi przeważnie z rejonu Lubelszczyzny. Stosowany przy zapaleniu nerek, nadciśnieniu, posiada właściwości antybiotyczne, uzupełnia niedobory żelaza w organizmie.

SPADZIOWY

Miód ze spadzi iglastej ma zabarwienie zielonkawe lub szarozielonkawe. Zapach est lekko żywiczny, przypominający woń jodły. Miód ze spadzi liściastej ma odcień brunatnozielonkawy o lekko gorzkawym posmaku. Stosowany jest przy chorobach dróg oddechowych, zapaleniach płuc, cukrzycy, astmie, katarze.

AKACJOWY
Z akacji białej ma barwę jasną o żółtawym zabarwieniu, delikatnym smaku (ale mdłym) i zapachu kwiatu akacji. Miód ten ulega krystalizacji najwolniej ze wszystkich polskich miodów. Zalecany jest diabetykom. Polecany przy schorzeniach układu pokarmowego. Niezastąpiony przy nadkwaśności.

WRZOSOWY
Barwa brunatnoczerwona o galaretowatej konsystencji. Zapach kwiatu wrzosu, ale niezbyt silny  - stopniowo zanika. Smak lekko gorzkawy, ale bardzo przyjemny. Dość szybko się krystalizuje. Stosowany przy schorzeniach dróg moczowych i prostaty. Znajduje zastosowanie również w leczeniu zapalenia gardła.

FACELIOWY
Jasnożółty, bardzo przyjemny w smaku (lekko kwaskowy), delikatny i aromatyczny, stanowi dużą rzadkość, bowiem ta cenna roślina, jaką jest facelia, zajmuje marginalne miejsce w strukturze zasiewów. Po skrystalizowaniu miód uzyskuje jasnokremowy lub nawet biały odcień. Stosowany przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.


RZEPAKOWY
Miód o bardzo jasnej barwie. Szybko się krystalizuje, ma konsystencję smalcowatą. Najbogatszy w aminokwasy. Stosowany przy chorobach dróg żółciowych, miażdżycy, wzmacnia mięsień sercowy, leczy niewydolność krążenia.

Źródło: Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, Kalendarz rolników

Tagi: domowe   grypę   miód   na   przedszkolak   sposoby   zdrowie  


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
ikona kategorii
Opinia eksperta

Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl
Miód jest bardzo cennym produktem, choć w pierwszych 2-3 latach życia dziecka warto unikać dosładzania potraw czy napojów. Poza tym miód może uczulać i z tego względu zaleca się wprowadzanie go do diety (w małych ilościach) dziecka powyżej roku. Wyjątkiem są rodziny, w których rodzice mają alergię na miód, pyłek pszczeli - wtedy unikamy miodu przez pierwsze 2 lata.

Podobnie jak ze wszystkimi produktami, wybierajmy zawsze te najmniej zanieczyszczone. Najlepszy miód pochodzi prosto z pasieki. Natomiast rodzaj miodu - czy będzie to lipowy, wielokwiatowy, nektarowy czy spadziowy - nie ma większego znaczenia.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »