Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj
Załóż konto Zaloguj się przez Facebook'a Przypomnij hasło

Sok z pigwy

Autor: Jolanta Walczyk 2011.11.13, 15:15

Francuzki od kilku wieków, wygładzają sobie nimi zmarszczki, a nasze babcie podają je wnukom niejadkom na pobudzenie apetytu  Najlepsze owoce dojrzewają w gorącym klimacie, dzięki czemu są delikatniejsze i bardziej soczyste.Pigwy, bo o nich mowa najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, gdy są lekko pomarszczone, miękkie, łatwiej puszczające sok...

fot. Jolanta Walczyk


 JAK PRZYGOTOWAĆ SOK Z PIGWY, CZYLI ULUBIONY NAPÓJ NIEJADKÓW?

  1. Dojrzałe owoce pigwy umyć.
  2. Obrać i usunąć z nich gniazda nasienne.
  3. Pokroić w ćwiartki.
  4. Wycisnąć z owoców sok w sokowirówce.
  5. Przelać do butelek lub słoików.
  6. Zamknąć i pasteryzować przez 25 minut.

WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Jeśli nie macie sokowirówki, pokrójcie pigwy w plastry, zalejcie wodą i ugotujcie. A następnie odcedźcie sok. Potem postępujcie tak samo jak w punkcie 5 i 6.



DLACZEGO WARTO PIĆ SOK Z PIGWY?

  • jest to bogate źródło składników odżywczych, przede wszystkim pektyny, która reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi;
  • wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami i zmniejsza ryzyko zachorowań na raka;
  • posiada właściwości antywirusowe;
  • poprawia samopoczucie, ma działanie uspokajające, redukuje stres
  • pobudza apetyt;
  • zawarta w nich pektyna w połączeniu z taniną jest nieocenionym wymiataczem resztek z przewodu pokarmowego.


UWAGA! Owoce pigwy w stanie surowym są niejadalne.



WARTO WIEDZIEĆ: Pigwowiec to pospolita nazwa rosnącego w ogrodzie krzewu (bardzo dobrze znosi cięcie i formowanie po przekwitnięciu, wiosną). A pigwa jest drzewem często używanym jako podkładka pod szczepione grusze. Z pigwy można zrobić galaretki, kompoty, konfitury. Świetnie sprawdzą się także jako owoce kandyzowane. Zawierają dużo pektyn. Jemy zarówno owce z pigwy, jak i pigwowca.  Jednak  mój przepis na sok dotyczy pigwy!





Tagi: dzieci   niejadek   pigwa   pigwy   sok   żywienie  

Przeczytaj także:

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Dlaczego zdrowe żywienie jest tak ważne? To proste! Od tego: co jemy, jak jemy oraz na ile sprawnie funkcjonuje nasz układ trawienny – zależy ok. 80-90% naszego dobrego zdrowia. Pożywienie, które zjadamy, buduje nasze ciało oraz wpływa... więcej »
Bezpieczeństwo w BABY-LED WEANING (BLW)

Bezpieczeństwo w BABY-LED WEANING (BLW)

Miksowane jedzenie, kolorowe papki, odliczanie kolejnych łyżeczek… Z Baby-led weaning możesz o tym zapomnieć. Daj bobasowi wybór i pozwól mu na samodzielne jedzenie. Każde niemowlę wie, co dla niego najlepsze. więcej »
Słodkości w diecie małego dziecka

Słodkości w diecie małego dziecka

Kwestia słodyczy wzbudza wiele kontrowersji – niby wszyscy wiemy, że cukier rafinowany jest niezdrowy, ale jednak wyobrażamy sobie, że dziecko wychowywane przez pierwsze lata życia bez słodyczy „coś straci”. Nic bardziej mylnego! Ale... więcej »
BABY-LED WEANING (BLW) w praktyce

BABY-LED WEANING (BLW) w praktyce

Poza książkową wiedzą i opiniami specjalistów liczy się także praktyka, która często jest dużo ważniejsza niż sterta suchych faktów . Dziś postawimy na doświadczenie – oddamy głos mamom na co dzień stosującym baby-led weaning (BLW)...... więcej »
Jak gotować zupki dla niemowląt?

Jak gotować zupki dla niemowląt?

Słyszałam, iż do gotowania zup dla niemowląt i dzieci nie można dodawać oliwy czy też oleju tłoczonego na zimno. Czy jest to prawda? W jaki sposób należy gotować zupki i kiedy dodać olej, aby gotowane warzywa nie traciły witamin? ... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
17.11.2011 11:48 - hetmanka
Gdzie można kupić pigwę? Ewentualnie krzak pigwy? ile to kosztuje? Z pigwowca nie da się zrobić soku?

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »