Ekorodzice

Zdrowie to pestka

Autor: Przemysław Pawluś 2011.03.28, 15:08

Owoce jemy na kilogramy, bo jak ich nie jeść - skoro są i smaczne, i zdrowe. Jednocześnie odruchowo wypluwamy twarde i gorzkie w smaku pestki. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wypluwamy to, co najcenniejsze.

fot. pestkiowocow

 

Większość z nas zapomina, że pestki to po prostu nasiona, czyli zawiązki nowego organizmu. Zawierają zatem wszystkie pierwiastki niezbędne do rozwoju nowej rośliny w skondensowanej formie. Są zasobne w bardzo wartościowe substancje odżywcze, minerały i witaminy. Od wieków wykorzystuje się je w medycynie alternatywnej. Najbardziej cenione są pestki winogron oraz grejpfrutów.

Pestki winogron - zawierają przeciwutleniacze, neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Nie dopuszczają do utleniania niebezpiecznego dla zdrowia "złego" cholesterolu i chronią przed niekorzystnym procesem przyspieszającym rozwój miażdżycy tętnic. Zmniejszają także ryzyko występowania chorób wieńcowych.

Pestki cytrusów, w szczególności grejpfruta - zawierają bioflawonoidy (zwane potocznie witaminą P), które wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Są naturalnym środkiem poprawiającym odporność organizmu.

Pestki jabłek - pomagają pozbyć się cholesterolu. Poza tym charakteryzują się bardzo wysoką zawartością witaminy B17 uznawaną przez medycynę niekonwencjonalną za bardzo skuteczną w walce z rakiem. Kilka pestek tego owocu zaspokaja również dzienne zapotrzebowanie każdego z nas na jod.

Pestki agrestu oraz kiwi - są bogate w pektyny. Dzięki właściwościom spulchniającym stanowią znakomity środek przeciw zaparciom.

Pestki arbuza - zawierają dużo potasu. Chronią przed nadciśnieniem tętniczym. Usprawniają działanie mięśni.

Gdy następnym razem będziemy zajadać się winogronami, nie krzywmy się na kwaśny smak pestek. Nie martwmy się, jeśli jedna wpadnie nam do herbaty wraz z sokiem z cytryny. A gdy na pestkę trafimy, gryząc jabłko, nie połykajmy jej w całości. Rozgryziona znacznie łatwiej uwalnia cenne składniki do naszego organizmu. Przede wszystkim jednak nie straszmy dzieci, że wyrośnie im arbuz w brzuchu. W końcu pestka to samo zdrowie.


Uwaga: Należy pamiętać, że pestki takich owoców jak morele, brzoskwinie, śliwki, wiśnie i czereśnie nie nadają się do spożywania przez małe dzieci. Spożyte w dużej ilości wykazują właściwości silnie trujące. Pestki moreli zalecane są jedynie przy diecie antyrakowej. Osoby zdrowe nie powinny ich spożywać!



Tagi: ciąży   diety   odżywianie   odżywianie   pestki   zdrowe  

Przeczytaj także:

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »
Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne.... więcej »
Czy mleko jest zdrowe?

Czy mleko jest zdrowe?

Mleko ma bardzo wielu zagorzałych zwolenników i przeciwników, dlatego też w ostatnim czasie jest bardzo duży spór na temat tego, czy krowie mleko jest faktycznie zdrowe. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które... więcej »
Napój ryżowy

Napój ryżowy

Napój ryżowy jest doskonałą alternatywą dla krowiego mleka. Mogą go spożywać kobiety karmiące piersią, nawet jeśli niemowlak ma problem z nietolerancją laktozy. W zasadzie jego jedynym minusem jest cena. Chyba, że przygotujemy napój w zaciszu... więcej »
Jakie garnki są najlepsze?

Jakie garnki są najlepsze?

Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości garnek,... więcej »


Komentarzy: 11
{opis}
12.09.2013 10:37 - hetmanka
Mam znajoma, która wyrzuca pestki z winogron, agrestu, arbuza. bawi się w wydłubywanie pestek z jabłek uważa, że to szkodzi dzieciom... podeśle jej ten tekst!
{opis}
21.08.2011 15:15 - Renata.Ch.
Ludzie zawsze dziwnie na mnie patrzą, bo jem jabłka ,,ze wszystkim" i zazwyczaj po konsumpcji zostaje mi w dłoni tylko cieniutka ,,niteczka" :) A owoce moreli można suszyć w dużej temperaturze, a później używać jako migdałów.
{opis}
27.07.2011 11:13 - myszkaagata
i własnie najfajniejsze w pestach jabłka jest to rozgryzanie.
{opis}
27.07.2011 11:11 - myszkaagata
Ja jako dziecko lubiłam zjadać pestki z jabłek. pamiętam, ze ktoś, jakaś starsza koleżanka zażartowała, ze wyrośnie mi jabłonka w brzuchu i jakoś ten zwyczaj zarzuciłam, ale nie na stałe, jak sie okazuje na szczęście.
{opis}
22.07.2011 17:42 - katia
Droga edymal. Oprócz witaminy B17 pestki moreli i brzoskwiń zawierają silnie trujące związki, śmiertelne dla człowieka! Wolę zdecydowanie jeść gotową B17 zamiast trujące pestki moreli!
{opis}
19.07.2011 09:37 - HAART
Świetnie, że pojawił sie ten artykuł. Nie miałam o tym pojęcia Człowiek uczy się całe życie :)
{opis}
18.07.2011 22:00 - edymal
my również staramy się konsumować owoce z pestkami. Mąż np nigdy nie wypluwa pestek z czereśni... Zastanawia mnie tylko ta uwaga na temat pestek moreli brzoskwiń - że są trujące. Dużo czytałam na temat pestek moreli i ich przeciwrakowej właściwości - a źródłem są przede wszystkim pestki moreli. Zalecenia to ok 15 szt dziennie... Przykładowy art, http://zyjzdrowo.blogspot.com/2009/03/pestkami-moreli-wyleczyc-raka.html Jak się mają te artykuły do siebie. I jak się do tych wiadomości ustosunkować?
{opis}
18.07.2011 11:48 - wielodzietna
Jest wątek o pestkach z arbuza http://www.ekorodzice.pl/posty298,6669,pestki-arbuza-a-ciaza.html
{opis}
11.07.2011 15:58 - hetmanka
Mam pytanie odnośnie pestek arbuza. Czy można je jeść w ciąży? Argumentem mówiącym za nieszkodliwością pestek arbuza są właściwości oleju z nich wytwarzanego. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie (działa przeciwpasożytniczo i przeciwrobaczo), kosmetyce (dodatki do kremów itp), ale nigdzie nie mogę znaleźć czy ciąża nie jest przeszkoda w ich stosowaniu...
{opis}
19.06.2010 11:57 - wielodzietna
A propo pestek. Jak objawia się uczulenie na kiwi?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów